Valpovčani u posjeti sarajevskom Karmelu

Uoči svetkovine svetog Josipa, u subotu 16. ožujka, Karmel Bezgrešne Kraljice Karmela u Sarajevu posjetila je skupina hodočasnika iz Valpova predvođena vlč. Josipom Erjavcem. Karmel je bio prvo mjesto u njihovom obilasku Sarajeva. Zajedno sa sestrama sudjelovali su na sv. misi koju je predslavio njihov kapelan vlč. Josip, sarajevski student, a pridružio mu se i njegov profesor vlč. Božo Odobašić.

Prof. Božo kratko je u propovijedi progovorio o Karmelu kao mjestu molitve i Božje prisutnosti te pozvao ovu hodočasničku skupinu, sastavljenu većinom od mladih, na življenje vjere koja je istinski kapital i na hranjenje Kruhom nebeskim koji je jelo istinsko. Pokazao je na svetohranište u samostanskoj crkvi koje i simbolično pokazuje kako anđeo donosi Kruh s neba.

Nakon sv. mise, koju su svojim pjevanjem i sviranjem animirali mladi Valpovčani, sestre karmelićanke kratko su progovorile o svom načinu života i poslanju, a vlč. Božo, kao svjedok posljednjih ratnih događanja u Sarajevu, ispričao je dramatičnu povijest gradnje toga karmelskoga samostana koji je nikao baš uoči rata, oko kojega je tlo natopljeno krvlju i čiju su zgradu naizmjence koristile sve tri sukobljene strane da bi na kraju bio uništen i poslije rata ponovno obnovljen. Sestre su hodočasnicima priredile malu okrjepu, a srdačno druženje, uz odgovaranje na brojna pitanja o karmelskom načinu života, nastavljeno je u samostanskoj govornici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.