Karmelićani na ličkom izletu

Karmelska bogoslovska zajednica sa svojim je magistrom, o. Franjom Podgorelcem, u subotu, 13. travnja, posjetila Liku.

Razgledavanje ljepota Like započeli smo u Ogulinu, gdje smo posjetili Ivaninu kuću bajke, muzej posvećen liku i djelu Ivane Brlić Mažuranić, poznate hrvatske književnice koja je rođena u ovome gradu. Muzej, uz njezine bajke, donosi i prikaz bajki iz raznih dijelova svijeta. U Ogulinu smo se još mogli diviti ljepotama Đulina ponora.

Putovanje smo nastavili u Oštarijama, gdje nas je ugostio župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, pop Ante Luketić, koji nam je predstavio povijest svetišta Gospe od Čudesa, ali i cijelog područja. Treba istaknuti da su u ovoj župi i svetištu kroz nekoliko godina djelovali naši oci karmelićani. Nakon ručka uputili smo se u Modruš, gdje nam je pop Ante predstavio povijesni značaj Modruša kao biskupijskog središta.

Nakon toga uputili smo se prema Šmitovom jezeru koje se sastoji od dva manja povezana jezera. Jezero je, osim zbog svoje ljepote, zanimljivo i zbog činjenice da se u njemu, kao i u spilji s kojom je povezano, može naći naš poznati endem, čovječja ribica. S jezerom je povezana i legenda da je u njemu živio zmaj kojeg je ubio sv. Juraj. Nakon Šmitovog, posjetili smo i Jezero Sabljaci, nakon čega smo obišli dvije znamenitosti, dvokatni most na rijeci Tounjčici sagrađen u dvije etape za vrijeme Austro-Ugarske, te spilju u kamenolomu Tounj.

Na ovom izletu imali smo priliku vidjeti ljepote ovog premalo poznatoga dijela Hrvatske te smo se mogli duhovno i tjelesno odmoriti u ugodnom bratskom druženju. Na koncu smo se, zahvalni Bogu, uputili natrag u naš remetski samostan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.