70 godina redovništva br. Andrije od Blažene Djevice Marije

Ove godine napunja se 70 godina od polaganja prvih redovničkih zavjeta br. Andrije od Blažene Djevice Marije (János Varga).

Br. Andrija rođen je 16. rujna 1929. godine u bačkom selu Svilojevu. 15. listopada 1946., s navršenih 17 godina, stupio je u Karmel u Somboru, po preporuci tadašnjeg župnika u njegovom rodnom selu. U Karmelu su ga od milja zvali Vargica.

Br. Andrija priča kako su mu u mladim danima predstavnici vlasti više puta mijenjali ime, pa je tako prvo bio Ivan, pa Janika, pa čak i Jovan, dok mu je krsno ime János (Janoš). U Karmelu je pak pri polaganju redovničkih zavjeta dobio ime Andrija ili, mađarski, András (Andraš).

Svoj redovnički život u Karmelu br. Andrija sažima vrlo jednostavno: „Bio sam uvijek zadovoljan, uvijek kako poglavari kažu.“ Kaže kako je za svoga života primio puno milosti od Isusa, a kad ga upitate koja je najveća milost koju je primio, odgovara da je to bilo onda kada je položio svečane doživotne zavjete.

Suvremenik sluge Božjega oca Gerarda i sada, u ovim godinama, ima nevjerojatnu životnu energiju i volju. Kaže kako mu je najviše žao što više ne može voziti jer su ga noge pomalo izdale. Svakodnevno se trudi dati svoj doprinos životu i radu somborskog Karmela čime god može. Bez njegovog vedrog i aktivnog duha, uvijek spremnog svakome priteći u pomoć, bilo bi prazno i pusto, kako na porti, tako i u crkvi, na hodnicima samostana, ili uz karmelski Betlehem u Božićno vrijeme.

Somborska zajednica Svjetovnog reda na kraju svog susreta 27. travnja priredila je malo slavlje i prigodnu zakusku, uz čestitku i veliku želju od srca: „Neka nam još dugo, dugo, bude živ i zdrav naš brat Vargica!“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.