Božja blizina – nova knjiga misli sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića

U nakladi Vicepostulature sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanskog samostana u Somboru i Katoličkog društva „Ivan Antunović“ iz Subotice, izašla je, pod naslovom Božja blizina, knjiga misli sluge Božjega o. Gerarda. Misli je izabrao o. Mato Miloš, a knjigu je uredila Katarina Čeliković.

Knjiga donosi izbor duhovnih misli sadržanih u rukopisu o. Gerarda naslovljenom „Lijepe misli“. One su, riječima sv. Ivana od Križa, vodič za one koji hodaju prema evanđeoskoj savršenosti, svjetlo na stazi i ljubav na putovanju prema savršenosti. Gerardovo asketsko savršenstvo, njegov molitveni život, njegovo uzdignuće duha i uma, kao i njegovo mistično iskustvo, čine ga ne samo našim velikanom, nego i učiteljem duhovnoga života. Njegova duhovna pismena ostavština osvjetljuje hod na koji smo kao kršćani pozvani kako bismo dospjeli do evanđeoske savršenosti, a to je ljubavno otajstvo sjedinjenja s Bogom.

Duhovne misli o. Gerarda tematski su posvećene Bogu – Ocu, Sinu i Duhu Svetom, Malom Isusu, Nebeskoj Majci te Božjoj riječi po kojoj se Bog utjelovio.

Želja nam je da ova knjižica približi čitatelje ocu Gerardu i njegovoj duhovnoj baštini. Kada se u svojim zapisima o. Gerard obraća Bogu i Majci Božjoj, to čini poput djeteta. Ponekad se obraća u množini, oslovljavajući Mariju i Isusa sa „vi“. Svoju sinovsku ljubav često izražava s tri uskličnika.

U lijepim mislima oca Gerarda upute će pronaći onaj tko je dragovoljno prihvatio avanturu ostvarenja evanđeoskog života na putu prema nebu. Ostavili smo stoga gotovo u cijelosti nedirnutim jezik i stil pisanja oca Gerarda, jer preko njega još dublje ulazimo u njegove misli i poruke, koje nisu ništa izgubile na autentičnosti i aktualnosti ni osamdeset godina nakon što su zapisane.

o. Mato Miloš, OCD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.