Mladomisnici u brezovičkom Karmelu

I ovogodišnji zagrebački, varaždinski i bjelovarsko-križevački mladomisnici, njih desetorica, pod vodstvom svog duhovnika, prečasnog Vlade Razuma, zahvalili su u utorak 25. lipnja svečanim koncelebriranim euharistijskim slavljem dragom Bogu i Majci Božjoj Karmelskoj na daru svećeništva.

Mladomisnik vlč. Majk Rušec iz župe sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu predvodio je misno slavlje i u uvodnim mislima spomenuo se triju radosti ovoga dana. To su: godišnjica posvete ove crkve Majke Božje Karmelske, zahvala sestrama za molitve i žrtve tijekom šest godina svećeničke formacije ovogodišnjih mladomisnika, te zahvala dragom Bogu, uz Dan državnosti, za  sve branitelje i heroje koji su svoj život položili za slobodu Domovine.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima mise Posvete crkve (Iz 56, 1. 6-7­; Heb 12, 18-19, 22-24; Iv 2, 13-22), mladomisnik Varaždinske biskupije vlč. Mladen Cikač (župa Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu) govorio je o potrebi crkve-hrama za susret s Gospodinom: „Sestre slave danas Dan posvećenja svoje crkve. Crkva nam je potrebna da budemo intimno s Bogom. Potrebno je da svaka crkva bude dom molitve, dom susreta s Bogom. Ono što trebamo preispitati jest naš trgovački odnos s Bogom. Često se čini da su ova mjesta slična trgovinama… Tako dolazimo često i u crkvu, tražeći od Boga svoju vlastitu korist: da naši problemi više ne postoje, da naše kušnje nestanu, da nas naši križevi ne pritišću.“

Potom je pojasnio trgovački odnos s Bogom u molitvi i u svakidašnjem životu. Spomenuo je uspješne dane kada su i molitva i poslovi blagoslovljeni i kada molimo zbog koristoljublja. No, kad nam molitva i posao ne idu, nerado molimo, i čini nam se da Gospodin za nas ne mari.

Da bi žrtve paljenice koje prinosimo na oltar bile sjedinjene s Isusovom žrtvom, a ne odraz trgovačkog odnosa s Bogom, jednostavno je potrebno reći dragom Bogu što nas tišti, koji križevi su nam teški, koje nam kušnje stoje na putu, ne postavljajući Bogu nikakve zahtjeve i uvjete. „Izbjegnimo napast individualizma i sebičnosti koja nas zasljepljuje da ne vidimo brata i sestru, naše bližnje koji sjede u klupi do nas“, naglasio je vlč. Cikač.

Osvrnuvši se na čitanje iz Poslanice Hebrejima koje govori o nebeskom Jeruzalemu, propovjednik je na kraju podsjetio da smo Crkva, a ne individualisti, i da kao takvi želimo doći u nebesku Crkvu i odvojiti se od sebičnog i trgovačkog odnosa s Bogom.

Misno slavlje animirale su sestre karmelićanke skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, a slavlje je završilo svečanim mladomisničkim blagoslovom i Peričinom skladbom „Do nebesa nek se ori“.

Tradicionalno druženje u govornici nije izostalo, zna se, kao ni zahvale i preporuke mladomisnika u daljnju, još potrebniju, molitveno-duhovnu pratnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.