Karmelski mladomisnici u Brezovici

Ovogodišnji karmelski mladomisnici o. Krešimir Josip Bahmec i o. Nikola Grizelj posjetili su u nedjelju 30. lipnja svoje sestre u Karmelu u Brezovici i slavili euharistiju, te zahvalili Majci Božjoj Karmelskoj i sestrama na daru svećeništva.

Misno slavlje predvodio je o. Krešimir Josip, a propovijedao je o. Nikola. Uz njih su bili ministranti Luka, Šimun, Lea i Lena, a s. Božica Alojzija Britvec i djevojka Ivona Kubola čitale su misna čitanja. Zbor sestara karmelićanki animirao je pjesmom misno slavlje.

Misao vodilja nedjeljnih čitanja bio je duhovni poziv, nasljedovanje Krista. Govoreći na tu temu, o. Grizelj rekao je i ovo: „Idemo odmah u srce stvari. Božja riječ je konkretna, danas govori o nasljedovanju Krista. Nije to tek informacija, nego Bog govori nama, meni i tebi: ‘Pođi za mnom!’ – budi sav/sva moja. Zamisli situaciju da šetaš Zagrebom i netko ti od ljudi priđe i kaže: Predaj mi svoj život u potpunosti. Što bi mu rekli? Taman posla, ohladi… Dakle, da bi nekoga uzeo za ozbiljno, nije važno samo što se govori, nego tko govori. Tko je Isus da se usudi reći ove riječi. Tko je Isus? To je temeljno pitanje kršćanstva. Važnije je odgovoriti na to pitanje nego na pitanje: ‘Što je Isus govorio i što je radio?’ To je drugotno pitanje. Tko si ti Isuse? Zašto i kamo da te slijedim? Odgovori na ova pitanja su temelji našeg kršćanskog života, temelji našeg svakodnevnog života. Ako smo jučer bili na misi, onda se sjećamo Isusovog pitanja: Što vi kažete, tko sam ja? A čuli smo i Petrov odgovor, koji nije produkt njegovog mozganja niti razmišljanja, nego mu je u usta stavljen odozgor, od Boga: ‘Gospodine, ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga, ti si Bog.’ Sam Bog Otac svjedoči za Isusovo božanstvo. Bog ti kaže: ‘Pođi za mnom!’ Potražimo u današnjem evanđelju zašto i kamo da ga slijedimo“, naglasio je mladomisnik, i u nastavku rekao da nasljedovati Isusa znači s njim raditi za spasenje svijeta, poći njegovim putem: preko muke i križa doći do radosti uskrsnuća. Za mnoge je taj Učiteljev put težak jer gledaju samo križ i muku, a uskrsnuće zaboravljaju. No, u snazi Duha Svetoga i s Isusom, taj put nije težak jer nas čini slobodnim za Boga i čovjeka, za Božje Kraljevstvo u nama i oko nas.

Propovjednik se osvrnuo i na prvo čitanje, u kojem je uočio model nasljedovanja Isusa. U Iliji je vidio sliku Isusa, a u Elizeju sliku svih onih koji žele biti Isusovi. Elizejevih dvanaest jarmova volova slika je pak bogatstva koje nas može udaljavati od Gospodina, kao i razne druge navezanosti, jarmovi, koje ćemo žrtvovati Gospodinu i slijediti ga, uz Božju pomoć.

„Tada Ilija (slika Isusa) baca na njega svoj plašt i on dobiva snagu da žrtvuje, da napusti svoje bogatstvo, kako bi mogao potpuno služiti Bogu. Ovo je zanimljivo jer se vjerovalo da nečija odjeća predstavlja samu osobu i predstavlja nešto od snage te osobe (kao relikvija). Elizej obučen u Ilijinu snagu uspijeva napustiti jaram ropstva. Sestre i svi mi koji nosimo škapular naše Majke, i mi tako njenom snagom i zagovorom uspijevamo biti vjerni Isusu unatoč svemu… Ma još više od toga, mi smo se u krštenju obukli u samoga Isusa i često se hranimo njegovim presvetim tijelom, i Isus je naša snaga kojom ostavljamo ono što nas od njega udaljava. Isus zove, mi se odazivamo, on djeluje u nama, oslobađa nas i osposobljava da ga slijedimo“, posvjedočio je o. Nikola.

Na koncu je poručio prisutnima da drugima pokažu Isusa, da ga radosno slijede i da posvjedoče svojim životom „da ništa u ovome svijetu nije ljepše od toga, da, unatoč svim brigama, čovjek bude Božji, da bude Isusov.“

Na kraju misnoga slavlja mladomisnici su podijelili vjernicima i  sestrama zajednički i osobni mladomisnički blagoslov, predstavili su se vjernicima i preporučili se u molitve.

Tu je bio i bratsko-sestrinski susret u govornici, uz radost zajedništva i novih nada na putovima Gospodnjim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.