Mlada misa vlč. Štefana Markovića u sarajevskom Karmelu

U subotu 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u sarajevskoj je katedrali kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, zaredio osmoricu svećenika. Među njima je bio i njegov osobni tajnik vlč. Štefan Marković, bogoslov Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Vogošći. Već je toga istoga dana navečer vlč. Marković slavio mladu misu u samostanskoj crkvi Bezgrešne Kraljice Karmela u Sarajevu. Svoju je prvu misu htio slaviti baš u toj crkvi jer mu je, kako je posvjedočio, Gospa Karmelska preko škapulara pomogla pročistiti i utvrditi vjeru. Rekao je da je toj odluci doprinijela i njegova povezanost sa sestrama karmelićankama te činjenica da je Marija ta koja je „rodila“ Karmelski red, kao i Neokatekumenski put.

Prije svete mise nazočne je u ime neokatekumenske zajednice u Sarajevu  pozdravila gospođa Merica Adamović, koja je rekla kako je upravo ono što spaja sve okupljene, koji su na tu mladu misu sabrani iz različitih krajeva, Riječ – Riječ na koju je mladomisnik rekao „da“ i „amen“, i po kojoj je on ređenjem postao znak neizmjerne Božje ljubavi i milosti. U ime sestra karmelićanki nazočne je pozdravila poglavarica s. M. Jelena od Krista Kralja (Lipić), istaknuvši put kao poveznicu između karmelićanki i neokatekumena. „Karmelićankama je sv. Terezija Avilska ostavila upute za život u knjizi Put savršenosti, dakle i mi smo na putu“, rekla je s. Jelena i izrazila radost zbog mlade mise osobito zato što je, po želji sv. Terezije,  glavna zadaća karmelićanke moliti za svećenike koji su predvodnici na putu k Isusu.

Kako je običaj u neokatekumenskoj zajednici, mladomisnik na svojoj prvoj misi u propovijedi svjedoči o onom što je Gospodin izveo u njegovom životu. Tako je i vlč. Marković vrlo otvoreno progovorio o tome što je Bog izveo u njemu i za njega. Posvjedočio da se sve počelo mijenjati kada je poželio susresti živoga Krista. Tražeći ljubav shvatio je, kako mu je jedan svećenik rekao, da ga nitko nikada neće ljubiti više od Isusa. Nakon što se neko vrijeme opirao Božjem pozivu, dopustio je ipak da Bog odluči. I tako je iz Zagreba došao u sjemenište u Vogošći. Neko vrijeme bio je u Španjolskoj, pa u Srbiji, i onda ponovo u Bosni i Hercegovini, gdje je bio u službi tajnika kardinala Puljića, koju će nastaviti obnašati i nakon ređenja. „Gospodin koji je bio dobar sa mnom, bit će i s tobom. On želi samo da mu vjerujemo“, rekao je mladomisnik.

Uz vlč. Štefana Markovića misu su slavila još dvojica mladomisnika: vlč. Adnan Petar Mihael Jašarević (Vrhbosansko bogoslovno sjemenište) i vlč. Darko Kovačević (Nadbiskupijsko misijsko međunarodno sjemenište ”Redemptoris Mater“ u Puli), zatim rektor  i vicerektor sjemeništa u Vogošći, don Michele Capasso i  vlč. Jošt Mezeg, te duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Jakov Kajinić i vlč. Ivo Jezidžić. Posluživali su bogoslovi sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće.

Na kraju misnog slavlja mladomisnici su podijelili zajednički i pojedinačni mladomisnički blagoslov. Najavljujući mladomisnički blagoslov, don Michele je rekao da je moć svećenika u njegovim pomazanim rukama, jer po tim rukama dolazi Krist na zemlju i po tim rukama se opraštaju grijesi. Osim roditelja, rodbine i prijatelja mladomisnika, na misi su bili nazočni i brojni članovi Neokatekumenskog puta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja.

Radosna agape upriličena je ispred crkve, a mnogi su željeli upoznati sestre i preporučiti se u molitve, tako da je crkva još dugo nakon mise ostala otvorena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.