Velikan s đurđinskih salaša

Poglavar karmelićanske zajednice na gori Karmelu u Haifi u Izraelu, rektor Međunarodnog odgojnog zavoda „Teresianum“ u Rimu, odgojitelj, provincijal i remetski župnik, vicepostulator u postupku za proglašenje blaženim sluge Božjeg o. Gerarda Tome Stantića i još puno toga bio je otac Ante od Djeteta Isusa Stantić (Đurđin 1919. – Zagreb 2013.). 

Stogodišnjica njegova rođenja obilježena je u rodnome mu mjestu, Đurđinu, u nedjelju 30. lipnja. 

O životu i radu ovog karmelićanina govorio je vicepostulator kauze sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, otac Mato Miloš. Kroz predavanje obogaćeno brojim fotografijama o. Stantića, o. Miloš upoznao je nazočne sa svakim dijelom njegovog života – od obitelji iz koje je potekao, stupanja u karmelski red u Somboru, prvih redovničkih zavjeta u Poljskoj, ređenja za svećenika u Rimu, obnašanja značajnih dužnosti u Izraelu i Rimu, sve do zrele dobi i starosti koje je proveo u Remetama u Zagrebu. 

O. Miloš rekao je kako su i otac Ante Stantić i otac Gerard primjer da se Bog proslavlja među malenima, te da je njihovom rodnom mjestu time ukazana posebna čast. „Ono što svijet prezire, što mu nije vrijedno, Bog izabire. Tako je bilo i s ova dva čovjeka. Rođeni su na salašima ovoga malog mjesta, a Bog ih je proslavio. Đurđinčani bi trebali biti od glave do pete ponosni i posvuda se dičiti što imaju tako velike ljude – o. Gerarda, koji je kandidat za oltar Katoličke crkve, te o. Antu Stantića“, rekao je o. Miloš, uz podsjećanje da bi upravo Đurđinčani trebali biti glavni promicatelji i zagovornici proglašenja o. Gerarda svetim.

U spomen na o. Gerarda i o. Antu slavljena je i euharistija u crkvi sv. Josipa Radnika. Misno slavlje predvodio je o. Miloš, uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Dražena Dulića, svećenika iz Subotice mons. Andrije Anišića, te novog vicepostulatora kauze sluge Božjega o. Gerarda, karmelićanina o. Tihe Radana.

Obilježavanje obljetnice rođenja o. Ante Stantića organiziralo je Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Đurđin“ i đurđinska župa u suradnji s Hrvatskom karmelskom provincijom svetog Oca Josipa.

Izvor

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.