Srebrni jubilej s. M. Petre od Presvete Euharistije

Svečanim misnim slavljem unutar kojeg je s. M. Petra od Presvete Euharistije (Mira Fišter), priorica Karmela u Mariji Bistrici, obnovila svoje redovničke zavjete, proslavljen je na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2019., u bistričkom Karmelu njezin srebrni jubilej. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je provincijal hrvatske karmelske provincije o. Srećko Rimac, u koncelebraciji s misnikom Karmela u Mariji Bistrici, vlč. Antunom Motočićem.

Na samom početku misnog slavlja o. Srećko Rimac istaknuo je kako „danas slavimo ne jedno, već čak četiri slavlja: rođenje za nebo svetih Petra i Pavla, Bezgrešno Srce Marijino, zatim imendan uz koji zahvaljujemo Bogu i stvoritelju života i za dar 25 godina svetih zavjeta koje je udijelio majci Petri od Presvete Euharistije. Što drugo možemo nego samo zahvaljivati Bogu, jer od Njega nam sve dolazi. Zahvaljivati i slaviti Boga za Njegova neizmjerna djela koja je učinio i koja čini u svojoj neizmjernoj dobroti.“ O. Srećko je pozvao sve okupljene da sa zahvalnošću i proslavom uđu u euharistijsko slavlje. U propovijedi se nadovezao na to riječima kojima sv. Augustin počinje svoje Ispovijesti: „Velik si Gospodine i hvale dostojan veoma (Ps 145). … I hvaliti te želi čovjek, djelić sićušan tvojeg stvorenja.“ „Zahvala Bogu, Božja hvala nam treba biti na ustima“, rekao je propovjednik. „Hvaliti Boga, slaviti ga, zahvaljivati mu, to je ono što mi možemo činiti. Sve drugo je mucanje. Sve je od Njega, po Njemu i za Njega. Od Boga sve dolazi. Danas je u središtu ovog slavlja Bog koji je pozvao jednu djevojku. Istina, tu je i naša majka Petra koja danas slavi 25 godina svojih zavjeta, koja je odgovorila na Božji poziv, ali na prvom mjestu je Bog.“ Govoreći o dvojici velikih apostola, svetom Petru i Pavlu, primijetio je o. Srećko kako je Bog ova dva čovjeka dubinski promijenio. Osobito Petar, ljudski gledajući, nikako ne bi bio prikladan da Krist na njemu utemelji svoju Crkvu. Petar je onaj kojemu Isus govori: „Odlazi, sotono!“, Petar je onaj koji ga je triput zatajio. A opet, u današnjem Evanđelju Isus govori: „Ti si Petar, stijena, i na toj stijeni sagradit ću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga.“ Isusu je važno čovjekovo srce – važno je da čovjek Isusa ljubi te da se kaje za ono što nije dobro učinio. Petrove suze pokajanja očistile su Petrovo srce i raspalile ga ljubavlju prema Isusu Kristu.

„Kada Bog dotakne nečiji život, i čovjek se otvori, život se mijenja. I Bog daruje milost da čovjek ispuni ono što Bog od njega očekuje.“ Sestra Petra susrela je Isusa u Euharistiji. Taj susret s Isusom bio je dovoljan da u potpunosti promijeni njen život. I upravo je ta pogođenost Isusovim pozivom zajednička sv. Petru, Pavlu i Miri Fišter, časnoj majci Petri. Petar i Pavao postali su apostoli, a Mira Fišter karmelićanka. Sve njih povezuje i Marija, kraljica apostola, majka i kraljica Karmela. Upravo je ona dovela današnju slavljenicu, kao i sve druge sestre, u Karmel da budu zaručnice Marijinom Sinu Isusu Kristu. „Što znači biti Isusova zaručnica?“, upitao je propovjednik. „To znači s Njime se željeti sjediniti, dijeliti s Njime sve ono što On jest. Ne samo Njegovu slavu, nego i Njegov Križ. Slijediti ga na križnome putu i zauzimati se za spasenje duša. To je Isusu na srcu. … I zaručnici spasenje duša treba biti na prvom mjestu, kao što je to Zaručniku Isusu. Zaručnica se želi preobraziti u Srce Zaručnikovo.“

U zaključku propovijedi o. Srećko zaželio je svim sestrama, a osobito svečarici, da, po riječima sv. Elizabete od Trojstva, imaju goruće srce proroka Ilije, pronicavo srce sv. Terezije te da gore od revnosti za Božju slavu.

Po završetku homilije č. M. Petra obnovila je svemogućem Bogu zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće. Slavlje i radosna zahvala Bogu nastavili su se u obiteljskom ozračju samostana Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca.

S. Marija Petra od Presvete Euharistije rođena je 20. listopada 1965. u Pregradi u Hrvatskom Zagorju, a pripada župi Marinci. Već kao srednjoškolka u Zagrebu susreće se sa svjetovnim institutom „Mala obitelj Bezgrešnog Srca Marijina“, zajednicom Bogu posvećenih osoba u svijetu, u koju ulazi i u njoj živi devet godina. Nakon završetka studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dvije godine radi u struci, a potom ulazi u Karmel u Brezovici 1992. godine. 1998. polazi s drugim sestrama na osnutak u Mariju Bistricu, gdje živi i danas. Od osnutka bistričkog Karmela do današnjeg dana obavljala je mnoge i raznovrsne službe u samostanu. U više je navrata bila izabrana za prioricu i magistru, pisala je tekstove duhovnog sadržaja za Radio Marija Bistrica te sudjelovala u objavljivanju više različitih knjiga i monografija. Nastavlja svoje služenje Bogu u jednostavnom predanju, za nakane Crkve i spasenje duša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.