Proslava svetkovine Majke Božje Bistričke u bistričkom Karmelu i mlada misa o. Krešimira Bahmeca

U Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca svečanim euharistijskim slavljem 13. srpnja 2019. proslavljena je svetkovina zaštitnice samostana i čitavog hrvatskog naroda Majka Božja Bistrička.  Misno slavlje predslavio je ovogodišnji mladomisnik, karmelićanin o. Krešimir Bahmec, uz koncelebraciju vlč. Antuna Motočića. Na samom početku o. Krešimir podsjetio je da uz svetkovinu Majke Božje Bistričke danas obilježavamo i prvi dan trodnevne priprave za svetkovinu Gospe Karmelske, majke svih karmelićana, te izrazio osobitu zahvalnost što u toj prigodi može slaviti euharistiju u zajedništvu sa sestrama karmelićankama.

U sjeni bistričkog svetišta o. Krešimir je u propovijedi potaknuo prisutne vjernike na zahvalnost na tome što smo mi Hrvati kao narod očuvali vjernost Bogu po Mariji kroz našu dugu nacionalnu povijest. „A upravo je Marija ona koja daje posebnu majčinsku crtu u našem narodu, što je daleko više izraženo nego kod ostalih europskih naroda. Malo je koji narod tako vjeran Bogu i Mariji. Upravo nas je to održalo. Unatoč teškoj povijesti i progonima, Hrvati su sačuvali pobožnost Majci Božjoj. Već trideset i devet godina ovo je naše nacionalno svetište. … I sada kada nam je teško, vjerujem da ćemo se i dalje održati; ako nam je Marija zaštitnica, i sv. Josip, onda ni Bog neće od nas otići.“

Kroz bogatu se propovijed od početka do kraja mogla pratiti glavna misao vodilja, ujedno i najvažnija rečenica današnjeg evanđelja: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5). Više puta istaknuvši ove riječi, o. Krešimir potaknuo je nazočne vjernike da o njima razmišljaju i promišljaju što to njima osobno Gospodin govori. Jer upravo je ovo rečenica spasenja, ali to je ujedno posao koji je na nama, koji nitko drugi ne može umjesto nas učiniti. Nitko ne može umjesto nas tražiti što je to što Bog želi od nas. „Rijetko kada Marija naređuje, ali ona podiže glas zbog spasenja drugih. A tek kada se posve predamo u volju Božju, tada Bog kreće u akciju, tada On čini. Odgovor na pitanje što Bog od nas traži možda nećemo dobiti na ovoj misi, ali ćemo se njime morati baviti do kraja života. I što god nam Isus govori da činimo, to moramo i činiti“, zaključio je propovjednik.

Po završetku sv. Mise o. Krešimir podijelio je prisutnima zajednički i osobni mladomisnički blagoslov, nakon čega se zadržao u srdačnom bratsko-sestrinskom druženju sa sestrama u Karmelu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.