Proslava Gospe Karmelske u sarajevskom Karmelu

U utorak, 16. srpnja u sarajevskom samostanu Bezgrešne Kraljice Karmela osobito je svečano proslavljena svetkovina Gospe Karmelske. Za proslavu svetkovine zaštitnice crkve, samostana i Karmelskoga reda sestre karmelićanke su se, zajedno s brojnim štovateljima Gospe Škapularske iz Sarajeva i okolice, pripravljale već tradicionalnom devetnicom u kojoj svetoj misi prethode pobožnosti njoj u čast. Kroz misna čitanja i propovijedi svećenika, koji su se izmjenjivali tijekom devetnice, aktualizirani su problemi današnjega čovjeka koji gubi odnos s Bogom i potreban je Marijine majčinske pomoći kako bi došao k Isusu, liječniku duša i učitelju života. Na tom putu potrebni su i primjeri istinskih Marijinih nasljedovatelja.

U bližoj pripravi za svetkovinu, prvog dana trodnevnice,  vlč. Marko Majstorović, župnik župe Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, propovijedao je o važnosti pouzdanja u Božju skrb za nas te o Isusovoj želji da budemo njegovi učenici i da se ne bojimo ići njegovim stopama i založiti se za istinu. Rekao je da je Marija ona koja nas u tom hodu najbolje zagovara i tješi. Vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, drugi je dan trodnevnice kroz sliku Milosrdnog Samarijanca govorio o zahtjevnosti hoda za Isusom koji nas vodi na vrhunce koje simbolizira Karmel. „Idemo na vrhunce, došlo je vrijeme da se ruše plotovi mržnje, a grade putevi blizine. Ljubav je jedina iskaznica koju mi, ako smo vjernici, nosimo, bez nje je nemoguće ući u Nebo, to je jedini ključ koji otvara Nebo“, rekao je vlč. Kajinić. Treći dan trodnevnice sv. misu je predslavio o. Jakov Kuharić, karmelićanin. On je u svojoj propovijedi govorio o Mariji čije je središte promatranje otajstva njenog Sina, kako je vide i žele oponašati karmelićani. Ali istaknuo je da je biti usidren u Isusu poput Marije uzor i za svakog kršćanina jer je Marija put za sve nas. „Nitko od nas ne može si priuštiti da zaobilazi Mariju na putu k Isusu jer ga nitko ne poznaje poput nje“, rekao je o. Jakov.

Na samu svetkovinu svetu je misu predslavio fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a s njim su slavila još desetorica svećenika. Na početku mise pozvao je na molitvu za obnovu Crkve i to, kako je željela sv. Terezija Avilska, za obnovu vjernosti Kristu. U propovijedi je prikazao stanje današnjega čovjeka koji traga za srećom, ali ne onim putem koji Isus pokazuje. „Urušio se čovjek u svojim vrijednostima, odgajan je bez duha, bez Boga, u praznini srca. (…) Kriza nas kršćana je kriza molitve, kršćani više ne mole“, rekao je fra Jozo. Ukazao je na Mariju kao uzor kako se Riječ Božja prihvaća i kako se volja Božja živi, kao uzor predanja Bogu, ne samo za redovnike i redovnice, nego za sve vjernike.

Na kraju misnog slavlja župnik Župe Uznesenja Marijina na Stupu vlč. Miroslav Ćavar zahvalio je brojnim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima koji su dolaskom na proslavu Gospe Karmelske podržali i sestre karmelićanke. U njihove molitve preporučio je ne samo stupsku župu u kojoj se nalazi samostan, nego i cijelu Vrhbosansku nadbiskupiju. „Drage sestre, ovaj vas narod voli i ovaj vas narod treba!“, rekao je vlč. Ćavar.

Tijekom trodnevnice pjevanje su predvodili članovi župnih zborova iz Gromiljaka, Kiseljaka i Fojnice, a na samu svetkovinu sestre karmelićanke uz pratnju vlč. Vlade Vrepca na klavijaturama. Kroz sve dane devetnice bilo je moguće obući Gospin škapular.

O proslavi možete čitati i na portalu Katoličkog tjednika:

https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/karmelicanke-na-stupu-proslavile-svoj-patron/11311

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.