„Uzdići svijet k Bogu“ – prvi zavjeti sestre Marije Jelene u Karmelu u Brezovici

Na početku najljepšeg Marijinog mjeseca, 1. svibnja, spomendan sv. Josipa radnika, posvjedočila je svoju ljubav prema Gospodinu s. M. Jelena od Milosrdne Ljubavi (Jelena Filipović) i položila svoje prve svete zavjete.

Misno slavlje predovdio je naš o. Zvonko Martić, OCD, iz Buškoga jezera, a suslavitelji su bili: msgr. mr. Antun Sente, župnik sv. Barbare u zagrebačkom Gornjem Vrapču, fra Tomislav Cvetko, OFMcon, gvardijan na zagrebačkom Svetom Duhu i p. Mislav Skelin, DI, vjeroučitelj u Isusovačkoj gimnaziji u Osijeku. U slavlju su udjela uzeli i br. Vlado Vuković, OCD, iz Buškog jezera i br. Ivan Pleše, OCD, bogoslov iz Remeta. Naš zbor animirao je misno slavlje i dijelio sa zavjetovanicom radost njezina predanja Gospodinu, kao što su to činili i Jelenini roditelji iz Splita, djed Božo iz Sarajeva, rodbina, kolege i prijatelji iz Splita i Zagreba.

U karmelskim duhom nadahnutoj homiliji, o. Zvonko je aktualizirao život nasljedovanja Krista Gospodina po svetim zavjetima pod vidom Jeleninog odgovora na Milosrdnu Božju Ljubav. Promotrio je taj život u specifičnom karmelskom ozračju. Tako je poseban naglasak stavio na darivanje Boga nama, da bismo mi mogli darivati Crkvu i svijet. “Tvoja odluka potvrdila je da svijetu želiš donijeti Kraljevstvo Božje ljubavi, a služenje Bogu, najveći je znak te ljubavi”, rekao je između ostalog o. Zvonko. Jednako tako spomenuo je i plodnost djevičanskog života za druge, te rekao da je “put s. M. Jelene znak Božje vladavine u njezinom srcu i u povijesti. Isto tako da je ljudsko nužno u našem životu, da bi se Božje ukorijenilo u nama”, te da je, po zavjetu djevičanstva, Jelenina zadaća da “svijet uzdigne k Bogu”.

“Siromaštvo je pak, bogatstvo u Bogu, jer nas želja za posjedovanjem zemaljskih dobara može udaljiti od Boga”, posvjedočio je propovjednik. Spomenuo je također i potrebu da budemo siromašni i slobodni od svojih želja pred Bogom, što nas čini bogatima, i da po molitvi s. M. Jelene, kao kćerke Crkve, oni vani mogu činiti dobro.

“Poslušnost je današnjem svijetu teško razumljiva; ona je u nelogičnosti ljudskih zapovijedi. Jedini izlaz iz toga je logika ljubavi, jer nas poslušnost Duhu Svetomu čini sretnima”, ustvrdio je o. Zvonko. Zatim je naglasio da su se tim putem poniznosti, čistoće, siromaštva i poslušnosti na Goru Karmel uspinjali karmelski sveci. Isti put i program zaželio je i s. M. Jeleni. I još jedna propovjednikova želja za našu slavljenicu, a ta je: dar radosti srca, kako bi bila po služenju Bogu potpora Crkvi i kako bi s Bogom razgovarala o nama te radila za spas ljudi i svijeta.

Nakon homilije i molitve te odgovora na upite slavitelja, s. M. Jelena je položila svoje prve sv. zavjete u ruke č. Majke T. Viktorije od sv. Alojzija, na ohrabrenje mladih i na radost naše redovničke Zajednice kojoj se pridružila, kao i svih prisutnih. Po završetku misnoga slavlja redale su se čestitke, a uskrsna radost i druženje ponovno su potvrdili da je Bog među nama.

S. M. Jelena od Milosrdne Ljubavi proživjela je svoje djetinjstvo u Sarajevu, gdje je s roditeljima ostala i u vrijeme teške agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nakon rata doselila se s njima u Split, gdje je živjela sedamnaest godina, završila osnovnu školu, gimnaziju i medicinu u rekordnom roku; stažirala, položila državni ispit u Zagrebu, radila u struci, uz to volontirala u staračkom domu, putovala svijetom i naučila jezike (tečaj španjolskog jezika završila je na Universidad de Salamanca. Uz to bila je puna života, znanja i radosti te se bavila i folklorom, kao i latino-američkim i klasičnim plesovima.

Iako je jedinica, roditelji su podržali njezinu odluku da se posveti Gospodinu po molitvi i sebedarju, blagoslovili je i bili ponosni na Božje povjerenje koje im je iskazao po odabiru njihovog jedinog djeteta u svoju službu. Ta Gospodinu se svidjelo da s. M. Jelena svojom molitvom i ljubavlju uzdiže svijet k Bogu i da Božanskom medicinom liječi ranjene duše i srca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.