Ministarstvo obrane Kraljevstva Božjega

Svečanim euharistijskim slavljem u utorak, 16. srpnja 2019., u Karmelu u Mariji Bistrici obilježena je najveća svetkovina Karmelskog reda, svetkovina Gospe Karmelske. Misno slavlje pred prepunom samostanskom crkvom predvodio je vlč. Ivan Grbešić, upravitelj župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, a suslavili su vlč. Dragutin Gereci, vlč. Filip Lucić, vlč. Josip Čulig te vlč. Antun Motočić, redoviti misnik bistričkog Karmela. Kod misnog slavlja asistirao je bogoslov Krešimir Babić dok se za ispovijed hodočasnika i Gospinih štovatelja pobrinuo vlč. Stjepan Halužan. Samoj euharistiji prethodila je pjesma i tradicionalna molitva krunice koju su predmolile sestre karmelićanke.

U poticajnoj i živopisnoj propovijedi vlč. Ivan Grbešić prikazao je kako sva današnja misna čitanja osvjetljuju lik i značenje Gospe Karmelske. Već u prvom čitanju, istaknuo je, veličanstveno je predoznačen današnji blagdan. Iliju je sve bolilo, a ponajviše srce jer je narod ostavio Boga, jer je Ahab bezbožan vladar… Ilija tada ustrajno moli, nakon čega se iz mora diže oblak koji označava Mariju. Ona je oblak koji u dane Ilijine suše, ali i u dane naših suša, obećava kišu milosti. Na isti način Gospa Karmelska i danas dijeli obilje svojih milosti onima koji je zazivaju.

Podsjetivši da Karmel zapravo označava vrt, plodno i životno područje nasuprot pustinji koju se toliko često može vidjeti u Svetoj zemlji, vlč. Grbešić je napomenuo da Židovi u Izraelu i danas rade na širenju plodne zemlje, pretvaranju pustinje u podnu zemlju. Upravo su na to pozvane i sestre karmelićanke. „To je vaša misija u svijetu: pretvarati pustinju svijeta u zemlju plodnu za Božju milost.“ Baš kao što su pobožni ljudi Ilijinog vremena vapili Bogu za dolazak Spasitelja, i mi smo pozvani danas doprinositi širenju kraljevstva Božjeg. Jer, molitva je ta koja čini da se širi vrt, da se širi Karmel. Pozvavši sve prisutne da mole za spasenje duša, vlč. Grbešić je naglasio: „Isus neće drugi puta doći dok se nebo ne ispuni dušama. … Želim vam da vam molitva bude poput Ilijine. Molitva koja će promijeniti klimu u srcima i u narodu.“ Obrativši se pritom sestrama karmelićankama, primijetio je da Karmel po takvoj molitvi postaje, i pozvan je biti, Ministarstvo obrane Crkve, obrane Kraljevstva Božjega.

Mnogi su se od prisutnih vjernika odlučili staviti pod osobitu Gospinu zaštitu oblačenjem škapulara. Prisutni svećenici i nekoliko časnih sestara ostali su u poslijepodnevnom radosnom druženju sa sestrama karmelićankama u prostorijama samostana.

Svečana misa na Gospu Karmelsku okrunila je trodnevnu pripravu  koja je započela na svetkovinu Majke Božje Bistričke mladom misom o. Krešimir Bahmeca, OCD. Drugi dan trodnevnicu je nastavio također mladomisnik i karmelićanin o. Nikola Grizelj, dok je trodnevnicu uz sv. misu i propovijed završio bistrički župnik i rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.