Svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

U Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj 16. srpnja svečano je proslavljena svetkovina Gospe Karmelske, zaštitnice Karmelskog reda. Središnje večernje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, uz koncelebraciju šestorice svećenika: vlč. Drage Markovića, vlč. Zvonka Mraka, vlč. Josipa Kujundžića, vlč. Nikice Bošnjakovića, o. Ivana Pleše, OCD, mladomisnika vlč. Domagoja Vidakovića, te uz asistenciju dvojice bogoslova iz Đakova.

Na početku misnog slavlja mons. Hranić pozvao je sve prisutne da se stave pod Marijin plašt, pod njen škapular kao mjesto osobite Gospine zaštite i brige. Razmišljajući nad evanđeoskom slikom Marije pod križem, nadbiskup Đuro je na početku svoje homilije ustvrdio kako je šutnja Evanđelja o Mariji između početka i kraja Isusovog javnog djelovanja znak da je s Isusovim časom došao i Marijin čas, a to je čas križa.

„Istodobnost ta ‘dva časa’ govori tako o osobito tijesnoj povezanosti između Isusa i Marije, o zajedništvu koje je puno snažnije od biološkog. Ta povezanost i jedinstvo proširit će se i postat će obogaćeno Marijinom majčinskom relacijom i prema onima za koje Isus daruje svoj život na križu. Žalosna Gospa je pod križem postala Majkom svih nas – Majkom Crkve“, pojasnio je nadbiskup.

Vidjevši u apostolu Ivanu korporativnu osobnost koja predstavlja svakoga od nas i cijelu Crkvu, nadbiskup Đuro je istaknuo kako je na taj način ne samo čitava Crkva povjerena Blaženoj Djevici Mariji, nego je i Marija povjerena Crkvi. „Te su Isusove riječi: Majko, evo ti sinova i kćeri i: Evo vam Majke poziv i ohrabrenje svakome od nas osobno, našim obiteljima kao osnovnim stanicama života Crkve, da i mi danas, poput Bl. Djevice Marije nekoć, budemo Crkva – ‘gora Karmel’ po kojemu se i on danas potvrđuje kao Bog koji prebiva s nama i među nama, gdje on i danas, snagom svoga Svetoga Duha, progovara svojim sinovima i kćerima kao što je progovorio proroku Iliji, tolikim članovima karmelske obitelji i tolikim ljudima kroz povijest Crkve.“

Pri kraju svoje homilije, nadbiskup Đuro potaknuo je prisutne da, poput proroka Ilije koji je u malom oblaku prepoznao dolazak željene kiše i spas od gladi, i u Mariji prepoznaju oblak spasenja koji donosi Krista. „Posvijestimo si vlastitu povezanost s Marijom, jer je ona Majka i Kraljica svih koji se njoj predaju i koji žele biti vjernici njezina Sina, svjesni da je čovjek najveći kad se potpuno daruje Bogu“, zaključio je mons. Hranić.

Prijepodnevnu Misu svetkovine Gospe Karmelske predslavio je karmelićanin iz zagrebačkih Remeta o. Ivan Pleše, a s njime su slavili domaći župnik vlč. Miro Tomas, vlč. Ivan Janeš, vlč. Andrija Đaković, vlč. Slavko Platz, vlč. Marko Bubalo te vlč. Matej Glavica.

U uvodnim mislima u misno slavlje o. Ivan je podsjetio na važnost i prvenstvo ove Gospine svetkovine u Karmelskom redu, koja seže sve do njegovih početaka na gori Karmelu u Svetoj Zemlji. Veličinu Marijine uloge za sâm karmelski Red objasnio je o. Pleše u svojoj homiliji, započinjući je divljenjem i radošću koje Karmel i čitava Crkva gaje prema Presvetoj Bogorodici. „Marija – njezina je vjera veća od Abrahamove, njezin zagovor veći od Mojsijeva, njezina molitva i žar za Boga veći od Ilijinog. Marija – ostvarenje onoga što u punom smislu znači biti čovjek. U Mariji gledamo ispunjenje Božjeg plana s čovjekom.“ No, Marija ne želi da se zaustavimo samo na njenoj uzvišenosti, već radije želi voditi svakog vjernika da i on ostvari to isto. I ona će svakoga dovesti k svome Sinu Isusu, jer „tko bolje poznaje Isusa, njegov život i njegovu volju, beskrajne dubine srca Sina Božjega od Marije?“

Nastavljajući govoriti o Mariji biblijskim simbolima, propovjednik je usporedio plodnost Marijine vjere s plodnošću gore Karmela, koja je u Bibliji sinonim izobilja svih zemaljskih dobara. „No, da bismo došli do gore slave Gospodnje, potrebno je započeti od jednog drugog brežuljka, a to je Golgota. Tamo nam Isus ostavlja svoju oporuku i daje Mariju za Majku“, naglasio je o. Ivan, dodavši da „svaki onaj koji strpljivo i svakodnevno uzima svoj križ i u tišini ide za Isusom, taj ima za majku Presvetu Djevicu, koja ga čeka na Golgoti, uz križ svoga Sina.“ U zaključku svoje homilije, o. Pleše je ohrabrio nazočne da se zapute u svoju nutrinu, gdje će im Marija sigurno pomoći da im duša procvjeta poput plodnog vrta punog kreposti.

Trodnevnica

Kroz tri dana duhovne priprave uoči svetkovine Gospe Karmelske, od 13. do 15. srpnja, mnogobrojni su hodočasnici iz raznih mjesta Slavonije, Srijema, Bosanske Posavine i Bačke pohodili samostansku crkvu Karmela u Breznici Đakovačkoj. Večernjim misnim slavljima prethodio je svakodnevni molitveni program, koji su vjernici zdušno pratili, osobito u molitvi Večernjih pohvala Božanskog časoslova zajedno sa samostanskom zajednicom. Mnogi hodočasnici su iskoristili prigodu za svetu ispovijed te preporuku u molitve sestrama karmelićankama, a deseci njih i za dublje posvećenje Mariji po primanju karmelskog škapulara. Prvi dan trodnevnice predvodio je vlč. Željko Šimić, župnik župâ u Drenovcima i Račinovcima, dok je drugi dan predvodio vlč. Mario Brkić, župnik u Sarvašu, a treći dan preč. Ivan Lenić, župnik župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu i slavonskobrodski dekan.

Tumačeći središnju misao evanđeoskog odlomka o svadbi u Kani galilejskoj Što god vam rekne, učinite, vlč. Željko Šimić se na početku svoje homilije pitao što bi bilo da poslužitelji u Kani nisu poslušali ni Mariju ni Isusa? Vlč. Željko je pojasnio „da smo u svakom uslišanju i čudu koje danas očekujemo i mi sami sudionici, akteri onoga što Isus treba učiniti u našim životima.“ Gospa i nama danas govori: Što god vam rekne, učinite, ili još bolje: „Što god postavi kao izazov i teret u vaše živote, prihvatite, i poput mene vjerujte da Bogu ništa nije nemoguće.“ Svoju je homiliju završio potičući prisutne da u Marijinoj molbi Isusu da pomogne kod nedostatka vina na svadbi gledaju primjer svakog razgovora čovjeka s Bogom i primjer prošnje Crkve Kristu te da strpljivo, ponizno i s povjerenjem prose i mole poput Marije.

Vlč. Mario Brkić je na početku svog razmatranja nad Božjom Riječi koju nude nedjeljna misna čitanja također krenuo od jednog pitanja, pitanja koje postavlja zakonoznanac Isusu: Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim? Posvješćujući prisutnima da su takva pitanja vrlo važna za naš vjernički život, potaknuo je da odgovore na svoja pitanja traže čitajući Bibliju u svjetlu Isusa Krista, koji je središte svega. „Isus, korijen našega postojanja, podsjeća nas da je jedini zakon i zapovijed koju trebamo vršiti da bismo živjeli upravo ljubav prema Bogu i bližnjemu“, naglasio je vlč. Mario te zaključio: „Najprije tražiti Gospodina, a to se čini kroz molitvu. Kada molimo, naše srce se vraća u život i postaje zdravo da prepozna koji mu je pravi put. Čovjek koji ima oživljeno srce može prepoznati bližnjega u potrebi i pomoći te tako ostvariti zapovijed ljubavi koja nam daje život vječni.“

Trećeg dana trodnevnice preč. Ivan Lenić govorio je o Mariji Majci dobrog savjeta, ističući kako je suvremeni čovjek, koliko god da se pouzdaje u svoja dostignuća i sposobnosti, ipak u svojim nesigurnostima i strahovima potreban potpore, poticaja, savjeta i usmjerenja. „Bog je za Mariju taj Savjetnik čudesni, koji je ravnao njezinim životom. Ona je, u prvom redu, sve preispitivala u Božjem svjetlu. Zasigurno je uvijek ponizno molila za mudrost, pa je zato i bila ispunjena darovima Božjega Duha, među kojima darovi mudrosti, razboritosti i savjeta zauzimaju istaknuto mjesto. Zato se umjela ispravno postavljati u svim trenucima života i služenja Kristovu djelu spasenja“, rekao je preč. Lenić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.