Proštenje Karmelske Gospe i 80. obljetnica Karmela u Brezovici

Zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski predvodio je u nedjelju 21. srpnja u svetištu Majke Božje Karmelske svečanu zahvalnu misu u prigodi 80. obljetnice dolaska prvih bosonogih karmelićanki u Hrvatsku, u Brezovicu, a na poziv ondašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija  dr. Stepinca. Bile su to Hrvatice s. Regina Terezija od Isusa (Trbljanić) i s. Marija Josipa od Milosrdne Ljubavi (Laufer) koje su došle iz austrijskih Karmela u Innsbrucku i Mayerlingu.

Uz biskupa Gorskog bili su suslavitelji vlč. Vjekoslav Meštrić, župnik u zagrebačkom Stenjevcu, vlč. mr. Andrija Miličević, duhovnik bogoslova, dominikanac p. Marko Dokoza, OP, uz ministrante i čitače, dok su ostali svećenici ispovijedali hodočasnike. Euharistijsko slavlje pratio je svojim oduševljenim i zdušnim pjevanjem Mješoviti župni zbor Svete Cecilije iz Vukovine, pod ravnanjem orguljaša i dirigenta dr. sc. Branka Pucekovića.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima svetkovine Gospe Karmelske, osobito na Evanđelju, otac biskup je rekao da je za svaku majku najteža smrt njezinog djeteta. To je na poseban način proživljavala Isusova Majka. Usprkos svemu, stajala je uspravno pod križem svoga Sina. „Isus ju nikada nije zvao ‘Majko’, već  ‘Ženo’. To nam govori da je Isus Božji Sin i da se ne da ni od koga uvjetovati. Na odlasku Isus želi svoju majku zbrinuti, jer su udovice u Izraelu bile u to vrijeme u teškom položaju. Cijeli život Isus je imao brigu za druge… Tu pod križem Crkva od tada rađa novi narod. I naš narod obraća se Blaženoj Djevici Mariji za zagovor i pomoć… Papa Franjo spominje da je Marija stajala pod križem u svojoj nepokolebljivoj vjeri, jer se Bogu posve predala“, rekao je između ostalog propovjednik.

Marija – nastavio je mons. Gorski – stoji i danas pod križem Crkve i čeka strpljivo, s vjerom u Boga, na Božja obećanja. I u brezovičkom Karmelu već se 80 godina moli za Crkvu, stoji se s Marijom pod križem za Zagrebačku nadbiskupiju, za svećenike i hrvatski narod. Jer: „Duhovna građevina treba duhovni temelj, a nema boljega od molitve. Bl. Alojzije Stepinac, na početku drugog svjetskog rata, učinio je ono što je bilo moguće: izgradio je Karmel i rekao je sestrama: ‘Učinite što možete milošću Božjom, da se hrvatski narod posve preporodi u Kristu i da sve bude prožeto Duhom Božjim, i pastiri i stado.’ Kao što je prorok Ilija izmolio od Gospodina kišu nakon velike suše, tako i sestre karmelićanke mole kišu blagoslova za Zagrebačku nadbiskupiju, biskupe, narod, Crkvu“, ustvrdio je biskup Gorski i zahvalio sestrama karmelićankama na molitvama i žrtvama.

Uz to, primijetio je da je novo vrijeme i teže od Stepinčevog vremena. Danas je na djelu perfidna ateizacija vjere i ona prodire u sve strukture života. Ta ateizacija prijeti i vjeri, tim više što nije otvorena, već je zamotana u paket. „Zato je potrebna molitva i žrtva da Bog otvori nove Karmele. Kad je ono 1939. godine bl. Alojzije Stepinac osnovao ovaj Karmel, bilo je to Božje djelo. I danas imamo Karmel“, rekao je biskup.

Na kraju je izručio čestitke zagrebačkog nadbiskupa Josipa kardinala Bozanića i svoje osobne sestrama, te poručio hodočasnicima i vjernicima da s Marijom, Majkom Nade, gledaju naprijed, puni nove Nade.

Vlč. Andrija Miličević zahvalio je ocu biskupu, služiteljima oltara, zboru i vjernicima na euharistijskom i molitvenom zajedništvu. Sestrama je čestitao jubilej, a najmlađe članice zbora, devetgodišnje djevojčice, obradovale su sestre karmelićanke za njihov 80. rođendan prigodnim koncertom.

Središnjem jubilarnom slavlju i proštenju Gospe Karmelske prethodila je jutarnja sv. Misa koju je predslavio don Stjepan Bolkovac, SDB, uz suslavitelja vlč. Andriju Miličevića i ministrante, i koju su pjesmom animirale sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.

U prigodnoj homiliji don Bolkovac se osvrnuo na misna čitanja Gospe Karmelske, te je zaželio prisutnima da Mariju ponesu u svoj život, da s njom putuju ovim svijetom i izgrađuju svoj duhovni život, te da gledaju prema gore kako bi shvatili zašto su na zemlji.

Tu je bilo i zavjetno hodočašće župe Vukovina Gospi Karmelskoj pod vodstvom prečasnog gospodina župnika i dekana Đure Saboleka, koji je predvodio Euharistiju i održao hodočasničku homiliju. Ženski zbor iz Mraclina pod ravnanjem prof. Snježane Špehar animirao je oduševljenim pjevanjem misno slavlje, a narod im se pridružio.

„Blaženi oni koji slušaju Riječ Božju i čuvaju je“ (Lk 11, 28) bila je misao vodilja prigodne homilije. Tako je uz ostalo vlč. Sabolek rekao da ih je okupila Gospa Karmelska na brdu Karmelu kako bi slušali Riječ Božju i živjeli po njoj poput Marije, proroka Ilije i sestara karmelićanki, koje je 1939. godine doveo u Hrvatsku bl. Alojzije Stepinac da budu posve Božje i da mole za Crkvu i hrvatski narod.

Rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ml. predvodio je večernju Euharistiju, uz koncelebrante vlč. Damira Cekovića, župnika, o. Tihu Radana, OCD, o. Marka Dokozu, OP, gospodina Željka Kovačevića, stalnog đakona, te uz bogoslova i ministrante. Mješoviti župni zbor „Sveti Josip“ iz Karlovca, pod dirigentskom palicom s. Blandine Rakarić, KBLJ, i orguljskom pratnjom gosp. Krešimira Klarića, animirao je zanosnim pjevanjem misno slavlje.

Oslanjajući se na nedjeljna misna čitanja, mons. Sente je objedinio Martu i Mariju, te je rekao da je važno da sjednemo do Isusovih nogu, ali i da to što od njega čujemo u djelo provedemo. Isus je učinio čudo na temelju Martine vjere, a čini čudesa i na temelju naše vjere. Mons. Antun zaključio je da se Boga može spoznati i slaviti ga i u akciji i u kontemplaciji.

Svečanim blagoslovom i pjesmom Gospi Karmelskoj, kao i sv. Josipu, završilo je središnje jubilarno slavlje 80. obljetnice dolaska bosonogih karmelićanki u Hrvatsku. One su zakoračile u deveti decenij života molitve i žrtve za svećenike, Crkvu i hrvatski narod. Došle su samo dvije sestre, a danas ih hrvatski Karmeli, Bogu hvala, broje, s pripravnicama, nešto manje od stotinu. Karmel živi u vrtu Gospodnjem i vez je zemlje s Nebom, sadašnjosti i Vječnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.