Mlada misa o. Krešimira Josipa Bahmeca i o. Nikole Grizelja u Karmelu sv. Male Terezije

Velika radost za karmelsku obitelj bila je ovogodišnje svećeničko ređenje braće Krešimira Josipa Bahmeca i Nikole Grizelja. U Karmelu sv. Male Terezije slavili su Mladu misu 11. kolovoza. Sv. Euharistiju predslavio je o. Nikola, a propovijedao je o. Krešimir Josip.

U homiliji na misna čitanja 19. nedjelje u liturgijskoj godini C, o. Krešimir Josip je istaknuo nekoliko bitnih oznaka koje povezuju odlomke misnih čitanja: Božje obećanje, izabranje i vodstvo te naš strah, vjeru i odgovornost.

Propovjednik je naglasio kako Bog ispunjava svoja obećanja izraelskom narodu. No ta obećanja prati i velika 40-godišnja kušnja hoda kroz pustinju. Kušnja, s druge strane, iziskuje vjeru i ustrajnost izabranog naroda.

I mi, poput Izraelaca, često nemamo povjerenja u Boga, nestrpljivi smo u molitvi te počinjemo vjerovati u svoje snage i planove. Tada ne idemo prema Bogu, već se vrtimo u krugu vlastite pustinje koju sami produžujemo.

Ps 33 govori o „narodu koji Bog odabra sebi za baštinu“. Božje izabranje donosi nadu narodima, pokazuje da je Bog živ, da je Njegovo „oko nad onima koji ga se boje“. Nije to paralizirajući strah kod kojeg gubimo slobodu i ljubav, već strah Gospodnji, jedan od darova Duha Svetoga, koji je zapravo naš odgovor na spoznaju veličine Božje ljubavi prema nama. Ovaj odgovor možemo dati samo u vjeri o kojoj govori poslanica Hebrejima.

Vrhunac je mudrosti života otkriti i ostvariti volju Božju, podsjetio je o. Krešimir Josip. Gospodin nam je mnogo dao i od nas će se mnogo iskati. Ne trebamo biti u strahu od Božje kazne, već u strahu da ne odgovorimo na Njegovu ljubav. Stoga moramo biti budni jer Bog vjeruje u nas. Dao nam je milost vjere kojom možemo pobijediti sve strahove i u ustrajnosti donijeti plodove za spasenje svijeta. Može nam se činiti previše filmski da mi spašavamo svijet. „No, naš život je puno više od filma, on je Božja stvarnost, korak do vječnosti gdje nas gleda cijelo nebo, svi anđeli i sveci, Isus i Marija, presveto Trojstvo koje nas očekuje. Ne zaboravimo koliko smo Bogu važni, koliko povjerenja ima u nas. Nemojmo ga iznevjeriti“, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnoga slavlja mladomisnici su svim sestrama i okupljenim vjernicima podijelili mladomisnički blagoslov. Nakon Euharistije bila je prigoda za primanje pojedinačnog mladomisničkog blagoslova.

Slijedilo je bratsko-sestrinsko druženje u samostanskoj govornici u ozračju terezijanske radosti i jednostavnosti.

Srca sestara ispunjena su zahvalnošću Gospodinu za ovaj veliki dar. Braću Krešimira Josipa i Nikolu nastavljaju pratiti sestrinskom ljubavlju i molitvom, kako bi radosno i vjerno služili širenju Božjeg Kraljevstva.

Jedna misao o “Mlada misa o. Krešimira Josipa Bahmeca i o. Nikole Grizelja u Karmelu sv. Male Terezije”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.