Duhovne vježbe braće karmelićana u Karmelu sv. Ilije

Osamnaestero braće karmelićana imali su redovite godišnje duhovne vježbe u našem samostanu na Buškom jezeru od 18. do 23. kolovoza. Konstitucije Reda bosonogih karmelićana obvezuju svu braću u provinciji da imaju jednom godišnje zajedničke duhovne vježbe u trajanju od najmanje pet dana. Ta obveza je svakako slatka jer su duhovne vježbe prilika za duhovno osvježenje i rast na koji smo svi pozvani. Ove duhovne vježbe predvodio je prior naše rimske zajednice i upravitelj svetišta svete Male Terezije u Rimu o. Dario Tokić. Upravo je naučiteljica Crkve, naša karmelićanka sv. Mala Terezija (Terezija od Djeteta Isusa) bila tema duhovnih vježbi, tj. njen “Mali put” kroz koji nas je izvrsno proveo o. Tokić.

O. Dario je pokazao kako Mala Terezija svoj poziv ne gleda u kontekstu cilja, već puta, ne osjećaja, već teologalnih kreposti vjere, ufanja i ljubavi, koje ona proživljava i tumači kroz povjerenje, pouzdanje i predanje. To je put duhovnog djetinjstva: ne djetinjastosti, već djetinjeg povjerenja i pouzdanja.

Protagonist duhovnog života za Tereziju je Bog. Napredovanje na duhovnom putu otkriva nam našu slabost, ali Bog je veći od našega srca koje nas optužuje. Napredujući, čovjek se sve manje bavi sobom, a sve više Bogom koji naše nesavršenosti preobražava. Za Tereziju, središte je ljubav, tj. Bog iz kojeg se sve dobro pokreće. Obasipati Isusa cvijećem malih žrtava i radosti je put trpljenja ujedinjen s ljubavlju. Trpljenje je i prigoda da posložimo svoje prioritete, a poniženja su prilike za puštanje korijena u Bogu. Onome koji ljubi Boga i Bog mu je jedina radost, sve drugo što nije Bog postaje muka, tako da Bog naše trpljenje preobražava u mjesto susreta s Njim i priliku za duhovni rast.

Duhovno djetinjstvo je, prema Tereziji, najkraći, izravni put do Boga: jednostavnost, potpuno pomirenje i predanje je rast u malenosti, što nas vodi u biblijski tekst koji je o. Tokić više puta isticao u tumačenju Terezijina puta: “Zaista kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom” (Mt 18, 3-4). Terezijina askeza je molitva i žrtva, te ona, kako sama kaže, bira sve u davanju, a Isus je taj koji odabire što će uzeti!

Nama karmelićanima, ali i svima drugima, ovaj Mali Terezijin put duhovnog djetinjstva prava je riznica duhovnosti koja se napaja djetinjim povjerenjem, pouzdanjem i ljubavlju prema Bogu, čiji nas Duh izgrađuje na tom putu, nudeći nam suradnju bez koje nema napretka. O. Dario je kroz pet dana sažeo Terezijino srce, koje je kucalo za Boga i duše, na način koji se nije svodio na predavanje i iznošenje činjenica, već nas je uspio potaknuti na preobrazbu, što je i cilj duhovnih vježbi. Dotaknuti duhovnom širinom, konkretnošću, ali i zahtjevnošću jednostavnosti Terezijina nauka, poželjeli smo i koji dan dulje ostati u idiličnom ambijentu Buškog jezera. Duhovne vježbe su protekle u šutnji, što je doprinijelo ozračju molitve i razmatranja primjera svetice koju je Crkva postavila kao uzor ljubavi i jednostavnosti. Uz jutarnji i poslijepodnevni nagovor, vježbe su uključivale i zajedničko moljenje liturgije časova, svetu misu s poticajnom propovijedi o. Darija koja je sjajno povezivala misna čitanja s putem Male Terezije, te molitvu krunice i klanjanje Presvetom sakramentu na završetku dana.

Na kraju je provincijal o. Srećko Rimac zaključio kako su voditelji duhovnih vježbi iz drugih redova i dijecezanski svećenici odlični, no kada nam naša braća drže duhovne vježbe, to je onda ipak nešto posebno i drugačije. Zahvalni dragome Bogu i voditelju o. Dariju Tokiću na prekrasno i vrlo korisno provedenom vremenu, možemo svima preporučiti da barem jednom godišnje odvoje nekoliko dana kako bi u duhovnim vježbama dublje i konkretnije razmatrali Božju prisutnost u vlastitom životu. Neka nam i naši karmelski sveci u tomu budu primjer i poticaj!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.