Prva obljetnica preminuća sestre Vjekoslave

Na spomendan mističnog Probodenja srca naše sv. Majke Terezije Avilske, u ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. godine, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, o. Srećko Rimac predvodio je u brezovičkom Karmelu misno slavlje u prigodi prve obljetnice preminuća s. Marije Vjekoslave od sv. Josipa (Štefanije Špiljak). Slavlju su nazočili rodbina, prijatelji i znanci s. M. Vjekoslave i Karmela, a među njima je bio njezin brat Marijan i šogorica Snježana Špiljak. Misno slavlje animirale su skladnim pjevanjem sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić.

„U ovome Stepinčevom Karmelu kroz 80 godina živjelo je dosta sestara koje su obilježile jedno razdoblje. Kroz skoro 30 godina u ovome Karmelu živjela je s. Marija Vjekoslava koja je, možemo reći, obilježila ovaj period djelujući kao vanjska sestra. Tolike je posjetitelje Karmela u Brezovici dočekala i primila, te na njih ostavila poseban dojam, tako da su neki Karmel u Brezovici upamtili upravo po nezaboravnom i ponekad vrlo duhovitom susretu sa s. Vjekoslavom. Prije godinu dana, toliki svećenici i narod, uz biskupa Ivana Šaška, odali su joj poštovanje i izrazili zahvalnost Bogu i njoj. Kao što  znate, s. Vjekoslavu je Bog obdario mnogim darovima. Bila je katehistica i orguljašica, te u družbi Kćeri Božje Ljubavi poglavarica, zamjenica provincijalke, praktična u svim poslovima i ugledna sestra. No, s. Vjekoslava nije težila častima i vlastima ili za prolaznom zemaljskom slavom, nego je još više htjela prionuti uz svoga Zaručnika Isusa, koji ju je pozvao i progovorio njezinu srcu, te je željela doći u Marijin Karmel. S. Vjekoslava voljela je molitvu i puno je molila. Bila je redovnica nepokolebljive vjere, ustrajne molitve, uvijek spremna drugoga razvedriti“, rekao je u prigodnoj homiliji otac provincijal.

Nastavljajući nizati svoja zapažanja, iskustva i svjedočenja, o. Srećko je ustvrdio da je s. M. Vjekoslava bila vrlo jednostavna i direktna u komunikaciji, te da se posebno odlikovala krepošću razboritosti i točnoga savjeta za svakoga – bilo laika,  časnu sestru ili svećenika. Naglasio je i da je u svojoj dugoj bolesti bila vrlo strpljiva, a teške bolove i patnju prikazivala je za svećenike, bogoslove i za sve koji su joj se preporučivali.

Uz to je o. Rimac posvjedočio i ovo: “Sjećam se kada sam je posjećivao u bolesničkoj sobi kako je i u teškoj bolesti neprestano molila krunicu i unatoč teškim bolovima gotovo nikada se nije žalila. Zbog svoga direktnog načina komuniciranja i svoga karaktera znala je doći i do određenih razmimoilaženja sa svojim sugovornicima, a znalo je biti i malih sukoba, što je prirodno za ljudsku narav. No, s. Vjekoslava nije bila nikakvo zlopamtilo, i nakon malo vremena sve je bilo izglađeno, kao da ništa nije bilo. Tako i u tome možemo od nje naučiti da ne budemo zlopamtila.“

Dodao je da je s. M. Vjekoslava bila vrlo skromna sestra s velikim pouzdanjem u Božju providnost, te da je posebno štovala sv. Josipa. O milostima koje je dobila po zagovoru sv. Josipa znala je svjedočiti ljudima, a i oca provincijala je poticala na utjecanje sv. Josipu.

O. Srećko je na završetku homilije rekao sestrama i prisutnima: „Vama, sestre, zahvaljujem što ste mi poklonili krunicu koja je napravljena od zrnaca krunica koje je ona molila. To će mi biti draga uspomena. Danas zahvaljujemo dragome Bogu za dar naše sestre Vjekoslave i vjerujemo da svoje poslanje neumorno nastavlja s neba. Pokoj vječni daruj joj Gospodine. I svjetlost  vječna neka joj svijetli. Počivala u miru Božjem. Amen.“

Domjanićevom popijevkom „K suncu prosi vsaka roža“, koju je s. M. Vjekoslava posebno voljela, završilo je misno slavlje, a prisutni i sestre obnovili su sjećanja na s. M. Vjekoslavu, zahvalili joj na primljenim milostima i dalje joj se preporučili.

U popodnevnim satima sestre su obišle njezin grob, pomolile se za njezinu dušu, ponijele joj suncokrete i zapalile lampione, koji se već punu godinu dana ne gase na njezinom grobu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.