Izlet u Weinberg i Himellau

U subotu 17. kolovoza 2019. novake i cijelu gračku zajednicu jednodnevnim izletom u „Weinberg“ (Berghausen) na slovenskoj granici počastio je naš dobročinitelj, inženjer Kuno Kopf. Bili smo očarani ljepotom štajerskih vinograda. Najprije smo posjetili vinariju Tement na jugu Štajerske, koja je jedan od najboljih proizvođača sorte grožđa Sauvignon Blanc. Manfred Tement, vlasnik vinogradarsko-vinarskog dobra, proveo nas je kroz vinske podrume i ukratko nam ispričao povijest svoga posla, kao i neke zanimljivosti u procesu proizvodnje vina.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća otac Manfreda Tementa uzeo je u zakup vinograd i malu vinariju gračkih karmelićana na slovenskoj granici kod Zieregga u Berghausenu na jugu Štajerske. Prerana očeva smrt prisilila je sina Manfreda Tementa, koji se tad još školovao u Klosterneuburgu, da – mnogo ranije nego što je bilo planirano – preuzme mali roditeljski vinograd. Majka je vodila malu konobu, a nakon mature 1979., Tement je krenuo na posao. Tri hektara vinograda u Ziereggu i Grassnitzbergu i ugled vina njegovog oca bili su njegov početni kapital. „Jedino stvarno dobro u ovoj situaciji bila je činjenica da sam uspio izravno primijeniti ono što sam naučio u školi“, prisjeća se Manfred Tement, koji se danas, nakon 40 godina rada, može osvrnuti na veličanstveno životno djelo. Iz male konobe na kraju vinskog svijeta stvorio je jednu od najprestižnijih i najmodernijih vinarija u Austriji s 80 hektara na vrhunskom mjestu, a njegova bijela vina ubrajaju se među najbolja na svijetu.

Oko svog vinskog carstva na južnom štajerskom području Tementi su također stvorili vlastiti kulinarski i turistički svijet. Posjetitelji mogu uživati u »Magnotheku« ili u »Weinbanku« u Ehrenhausenu i prenoćiti u jednom od restauriranih apartmana u „Winzareiu“. Ovdje zaljubljenik u vino dobiva punu uslugu, a da ne spominjemo veličanstvene prirodne krajolike (vidi https://www.falstaff.at/nd/world-champions-tement-weine-ohne-grenzen/).

Nakon kušanja različitih sorti vina, pohodili smo i našu malu karmelsku kapelicu u tom istom mjestu gdje naš o. Oktavio pastoralno djeluje.

Tjedan dana kasnije u subotu posjetili smo naše sestre karmelićanke u Himellau, a pridružili su nam se i mladi Hrvati iz biblijske skupine u Grazu. Kao i uvijek, druženje s našim sestrama proteklo je u ugodnom razgovoru, šali i pjesmi. Mladih se posebno dojmio himan Flos Carmeli, koji smo zajedno sa sestrama otpjevali našoj Majci i Kraljici Karmela. Svoje druženje nastavili smo na Wörthersee, najvećem jezeru u Koruškoj. Vrativši se našoj Gospi Snježnoj u Graz, slavili smo svetu Misu zajedno s našim mladim Hrvatima.

 

Flos Carmeli,                             Karmela cvijete,

vitis florigera,                            Lozo procvjetala,

splendor caeli,                          Sjaju neba,

Virgo puerpera                         Djevo u porodu

singularis.                                 Jedina.

 

Mater mitis                               O blaga Majko

sed viri nescia                           Što muža ne poznaš,

carmelitis                                 Zvijezdo mora:

esto propitia                             Karmelu budi

stella maris.                              Milostiva.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.