Početak novicijata

“Dragi sinovi, što tražite?” Ovim je riječima mnogopoštovani o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, započeo obred uvođenja u redovnički život (oblačenje), koji se održao pod Večernjim pohvalama Crkve u samostanskoj kapeli Karmela u Somboru, u četvrtak, 5. rujna 2019. Na ovaj upit dvojica mladića, Marijan Katičić (24) iz Nove Gradiške i Matija Novak (24) iz Grubišnog polja, dali su sljedeći odgovor: “Tijekom vremena kušnje želimo upoznati vaš zajednički život, sa željom savršenog nasljedovanja Krista u ovoj redovničkoj obitelji braće Blažene Djevice Marije od Gore Karmela.” 

Želja za savršenim nasljedovanjem Krista bila je i tema prigodnog nagovora oca provincijala koji je slijedio nakon kratkog čitanja u liturgiji Večernje. Novaci, naša nova braća, pozvani su s ostalom braćom, koju je Bog ranije pozvao u ovaj Red, dublje prodirati u tajne Isusa Krista. “Tajne koje su neizmjerne”, rekao je o. Srećko i nastavio: “Isus Krist je onaj za kojim smo krenuli. On je jedini smisao našega života. Drugog smisla nema. U svim našim razmišljanjima trebamo gledati Krista u odnosu na naš život. To je život iz vjere kojim želimo nasljedovati Krista.”

Da bi se to moglo postići, potrebno je njegovati molitvu, za koju su potrebne tri stvari: povučenost, šutnja i umrtvljenost, kako je to karmelićanima poručio papa Leon XIII. U izvanjskoj i unutarnjoj šutnji se osluškuje glas Božji, glas Isusov. Traži se otvorenost Duhu Svetom kako bi se moglo sve dublje i dublje prodirati u otajstvo karmelske karizme, koju je Duh Sveti, po Mariji, podigao u Crkvi. 

“Zapamtite dobro”, naglasio je o. provincijal, “da je Marija ona Zvijezda koja nas vodi, koja nam pomaže u različitim kušnjama vjere koje trebamo proći, u pročišćenjima kroz koja prolazimo. Ona je Zvijezda Karmela, Zvijezda jutarnja.” Velika je milost i velika privilegija biti pozvan u ovaj Red Blažene Djevice Marije od Gore Karmela, zato na tu milost treba odgovoriti dostojnim životom i zahvalnošću. 

Prilikom obreda uvođenja u redovnički život, nova braća dobivaju svoja redovnička imena. Tako će se od sada Marijan Katičić zvati brat Leopold od Euharistijskog Isusa, a Matija Novak brat Rafael od Milosrdnog Isusa. 

Nakon Večernjih pohvala slijedila je sveta misa, koja se slavila kao zavjetna na čast Presvete Euharistije. Na njoj su nova braća novaci po prvi put posluživali obučeni u redovnička odijela i plašteve. Već sutradan ujutro novaci su zajedno s o. provincijalom otputovali nakratko u samostan u Zagrebu, gdje će prisustvovati obnovi zavjeta starije braće. Nakon toga će nastaviti put prema samostanu Gospe Snježne u Grazu u Austriji, gdje će provesti godinu novicijata. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.