Svetica ruža proslavljena u Karmelu u Brezovici

Provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa, o. Srećko Rimac, predvodio je u utorak, 1. listopada 2019. godine, u Karmelu u Brezovici svečano misno slavlje u prigodi blagdana sv. Tereziju od Djeteta Isusa i Svetog Lica, naučiteljice Crkve i zaštitnice misija. Uz njega su bili suslavitelji: msgr. Stjepan Bradica, sisački kanonik u miru, vlč. Vladimir Cvetnić, župnik u zagrebačkoj Odri, vlč. Vjekoslav Pavlović, župnik u Blaškovcu, vlč. mr. Andrija Miličević, duhovnik zagrebačkih bogoslova, vlč. Tomislav Šagud, župnik u Gajnicama i vlč. Željko Nestić, župnik u Kajzerici. Misno slavlje animirale su svojim skladnim pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a narod im se pridružio.

Misao vodilja nadahnute homilije – u mjesecu listopadu, koji je papa Franjo ove godine proglasio izvanrednim mjesecom misija, a prijašnjih godina bio im je posvećen samo jedan dan – bila je: sv. Mala Terezija i misije. O tome je o. provincijal rekao sljedeće: „Danas kada slavimo blagdan sv. Male Terezije želimo se obogatiti njezinim duhovnim iskustvom i naukom čitajući i razmatrajući tekstove koje nam je ona ostavila u baštinu. No čitajući njezina djela, vjerujem da ste i vi imali dojam da u njezinim spisima otkrivate uvijek neke nove poticaje i dobivate uvijek neka nova prosvjetljenja. Bez pretjerivanja može se reći da je duhovno blago koje se krije u spisima sv. Male Terezije neiscrpno… zato jer je Mala Terezija bila preobražena u Isusa Krista, bila je ispunjena Bogom.“

U daljnjem promišljanju o. Rimac je podsjetio vjernike da se ove godine navršava 100. obljetnica Apostolskog pisma koje govori o naravi i važnosti misija Maximum Illud pape Benedikta XV., i da papa Franjo poziva sve da prodube svoju svijest o misijskom poslanju. Spomenuo je i da je 14. prosinca 1927. papa Pio XI. proglasio sv. Malu Tereziju suzaštitnicom misija. Ona je izgarala od velike želje da bude misionarka od stvaranja svijeta pa sve do kraja svijeta, gorjela je velikom željom za spasenjem duša. Sama je ustvrdila: „Došla sam u Karmel da spašavam duše i posebno da molim za svećenike.“ U Terezijinom duhu to znači: ljubiti Isusa i učiniti da ga drugi ljube.

„Terezija moli Isusa da bude privučena od njega kako bi njemu privukla druge. Terezija je shvatila da Kristu može dati samo one duše koje je Krist prije toga njoj dao. Bog čini da želimo ono što nam želi dati. Samo iz susreta i iz ljubavi prema Kristu rađa se apostolska gorljivost… Apostolska učinkovitost je dar od Boga, koji se može samo izmoliti. Tako Terezija piše da je činiti dobro dušama bez Božje pomoći nemoguće, kao što je nemoguće da po noći sija sunce. Samo Isus koji je živ i koji djeluje može privući sebi duše. Bez Njega, bilo kakva apostolska aktivnost je besplodna. Terezija je otkrila da je apostolsko djelovanje djelo Kristovo koje očituje najintimniju stvarnost Otajstva Božjeg, a to je milosrđe koje oprašta i liječi“ rekao je o. Srećko.

Dodao je kako papa Franjo, citirajući papu Benedikta XVI., uvijek ponavlja da Crkva ne raste prozelitizmom, nego po privlačnosti. Upravo to iskustvo imala je i Mala Terezija. Ona svjedoči da onaj tko je privučen od Krista nikoga ne prisiljava i samo na taj način se postaje kršćaninom. Krist je onaj koji privlači, ne ljudska mudrovanja. Za Tereziju apostolsko djelovanje prolazi uvijek preko konkretnih čina bratske ljubavi. Čin bratske ljubavi nije primjena neke doktrine, nego je čin koji je učinjen od samoga Krista. Krist je onaj koji djeluje. To je srce misija. Zato su molitva i žrtva, ljubav prema Isusu, u samom srcu misija. To je sigurno jedan od razloga zašto je Mala Terezija proglašena zaštitnicom misija iako nije izlazila iz klauzure svoga samostana.

Stoga: „Molimo Malu Tereziju da u nama zapali želju da ga još više ljubimo i da učinimo da ga i drugi još više ljube“, poručio je o. Srećko.

Na kraju misnoga slavlja vlč. Vladimir Cvetnić uputio je srdačne riječi zahvale ocu provincijalu, prisutnim svećenicima i vjernicima, a sestrama karmelićankama čestitku za njihov blagdan. Blagoslov ruža nije izostao, kao ni kiša milosti koju je u duše prisutnih sipala Svetica ruža.

Župnik župe sv. Nikole biskupa iz Bistre, vlč. Tomislav Kralj, predvodio je večernju sv. misu kojoj je prethodila molitva sv. krunice i Večernja Časoslova. Uz njega je koncelebrirao vlč. Ante Rotim, svećenik u miru iz Zagreba, a tu su bili i čitači i ministranti: dva Ivana, Lea, Šime i Luka. Zbor mladih „Note Ljubavi“ iz Bistre, kojem su se pridružili i „Prijatelji Maloga Isusa“ iz spomenute župe, uveličao je, pod ravnanjem prof. Filipa Meštrovića, misno slavlje svojim oduševljenim pjevanjem.

U prigodnoj homiliji vlč. Kralj se osvrnuo kratko na Terezijin životni put, na njezin lik i na njezine kreposti, s osobitim naglaskom na njezin „Mali put duhovnog djetinjstva“ i na njezinu molitvu. Zahvalio je Gospodinu na daru sv. Male Terezije, na daru njezinog „Malog puta“, u kojem se zapravo prepoznaje velika i hrabra žena koja je sve radila i prihvaćala s ljubavlju, za Isusa.

Bila je deveto dijete u pobožnoj obitelji svojih roditelja koji su sveto živjeli, iako ne bez poteškoća. Majka joj umire kad su joj bile četiri godine. Uz brojne zapreke, vrlo mlada ulazi u Karmel u Lisieuxu. Život joj nije bio lagan. U Karmelu prolazi kroz krize, suhoće i kušnje. Sve je to s ljubavlju nosila i Bogu prikazivala, a svoje redovite dužnosti vršila je vjerno i radosno. „Nama je poticaj kako vršiti svoje redovite dužnosti i kako u malim stvarima prepoznati Boga i činiti sve s velikom ljubavlju. Tako je potrebno danas odgajati i djecu, jer male žrtve vode u Nebo“, rekao je između ostalog župnik Kralj.

U nastavku propovijedi naglasio je da sv. Mala Terezija nije bježala od žrtve i patnje, po kojima smo najsličniji Bogu, već da se sva darovala za Boga i bližnjega i živjela ljubav u konkretnim prilikama, na što smo svi pozvani. „Čovjek ne mora dugo živjeti da bi bio svet. Mala Terezija nam pokazuje da je i danas moguća svetost“, misli su predvoditelja slavlja.

Govoreći o moći i snazi Terezijine molitve, vlč. Kralj je rekao: “Neka vaša svaka molitva bude Bogu na slavu i nama na spasenje. Sv. Terezija će nam po svakoj našoj molitvi poslati kišu milosnih ruža koje neka nas povedu u Nebo.“

Na kraju misnog slavlja zbor mladih darovao je sestrama i vjernicima glazbeni poklon, koncert duhovnih pjesama, a sestre su im uzvratile blagoslovljenim Terezijinim ružama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.