O. provincijal predvodio slavlje sv. Terezije i postavljanje u akolitsku službu

Remetska je zajednica svečano proslavila svetkovinu svoje majke sv. Terezije od Isusa Svetim euharistijskim slavljem u 18:30 koje je predslavio o. Srećko Rimac, uz koncelebraciju druge braće svećenika.

Nadovezujući se na prvo misno čitanje, o. Srećko je naglasio značaj mudrosti u životu sv. Terezije, koju naziva preljubljenom kćeri Božje Mudrosti čije je svjetlo Krist, „Učitelj Mudrosti,“ “živa knjiga” u kojoj je shvatila istinu, a  “nebesko svjetlo” koje je prizivala jest Duh Mudrosti koji joj je vodio pero kojim je pisala. Propovjednik je podsjetio vjernike da je ona, zajedno sa sv. Katarinom Sijenskom, prva žena naučiteljica Crkve. Papa Pavao VI. istaknuo je njezinu krepost poniznosti, jednostavnosti, čovječnosti, no prije svega njezinu zaljubljenost u Isusa Krista koji je bio središte njezina života i kojega je više puta u mističnim iskustvima susretala. 

Propovjednik je nastavio ističući Terezijin veliki žar za spašavanjem duša kroz molitvu. Terezija je govorila svojim klauzurnim sestrama: „Sestre, ako smo ovdje samo radi svojega osobnog spasenja, nismo na pravom mjestu. Naša molitva i žrtva treba doseći sve krajeve zemaljske kugle.“ Nadalje, svojim je sestrama kazala: „Svijet je u plamenu… svaka karmelićanka mora zauzeti mjesto onih koji ne ljube ili slabo ljube, onih koji ne mole ili loše mole; mora se cijela dati za spasenje svijeta i spas duša, za Crkvu, za njezine svećenike.“  Budući da je imala velik evangelizacijski žar, a kao klauzurna redovnica nije mogla ići boriti se i propovijedati, shvatila je da može doprinijeti djelu Crkve tako što će radikalno živjeti svoje redovničke zavjete. Naveo je i zapažanje sv. Terezije Benedikte od Križa, koja u svome eseju Molitva Crkve piše: “Samo Bog zna koliko je molitva sv. Terezije i njezinih kćeri doprinijela da Španjolska bude očuvana od otpada od vjere. Službena povijest šuti o tim nevidljivim silama, ali pouzdanje vjernog naroda i pažljivi i oprezni sud Crkve ih priznaje… U skrovitosti i šutnji izvodi se djelo Otkupljenja. U tihom dijalogu srca s Bogom pripravlja se živo kamenje po kojemu se uzdiže kraljevstvo Božje.“ O. Srećko propovijed je završio koristeći Terezijin primjer molitve kako bi nas potaknuo da ispitamo svoju molitvu i svoj odnos s Bogom.

Nakon propovijedi uslijedilo je postavljanje u službu akolita trojice naših bogoslova: br. Jurja od Terezije od Djeteta Isusa, br. Ante od Gospe od Blagovijesti i br. Ante od Krista Kralja.

Molimo da naši novi akoliti po svojoj službi nastave sve dublje uranjati u otajstvo Svete Euharistije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.