Svečani zavjeti s. Anite od Isusa

Gospićko-senjski biskup msgr. Zdenko Križić predvodio je na Misijsku nedjelju, 20. listopada 2019., u Karmelu u Brezovici svečanu euharistiju i obred zavjetovanja s. Marije Anite od Isusa (Anite Čulo), bosonoge karmelićanke. Uz njega su bili suslavitelji don Šimun Doljanin, župnik s. M. Anite iz Splita, don Ivan Matković, župnik u Vranjicu, zagrebački isusovci p. Marko Matić i p. Stjepan Fridl, te monfortanac p. Ivan Magdić, vlč. Ante Rotim, kao i karmelićani o. Jakov  Mamić, koji je na početku slavlja srdačno pozdravio oca biskupa i sve prisutne, o. Zvonko Martić, prior Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru, te o. Jakov Kuharić. Na misi su asistirali bogoslovi br. Marko Maglić, OCD, br. Stanko Pažin, OCD i br. Ante Jakus, OCD, uz ministrante, dok je o. Danijel Čolo, OCD, ispovijedao vjernike. Čuvarice svetišta animirale su misno i zavjetno slavlje skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a narod im se pridružio.

„Središnja tema današnjih liturgijskih čitanja je molitva. U prvom čitanju smo slušali kako Mojsijeve uzdignute ruke prema nebu donose pobjedu njegovu narodu nad nadmoćnijim neprijateljem. U Evanđelju je predstavljena siromašna udovica koja svojom ustrajnom molitvom pobjeđuje tvrdokornost i bezobzirnost korumpiranog suca… Veliki biblijski patnik Job ima jednu zanimljivu definiciju ljudskog života na zemlji. On veli: ‘Čovjekov život na zemlji je vojska’ (7,1). Što je s ovim on htio reći? On zapravo vidi čovjekov život na zemlji kao stalnu borbu: borbu protiv sila zla koje su u nutrini čovjeka i oko njega“, rekao je na početku nadahnute propovijedi msgr. Križić, dodavši kako nije lako biti krepostan, dobar, pošten, istinit, velikodušan, uslužan, jer se te vrline postižu samo uz veliku borbu sa samim sobom i zlom oko sebe.

Propovjednik je naglasio da molitva nije i ne smije biti bijeg od borbe, bijeg od odgovornosti, bijeg od suočavanja s teškim stvarnostima. Ta i Mojsije nije išao moliti da bi pobjegao od borbe, nego se on molitveno borio do iznemoglosti. I za apostola Pavla molitva je bila borba, i to iznimno teška, jer je to borba u kojoj se traži i prihvaća volja Božja i ono čega se narav plaši i od čega želi pobjeći.

„Ruke se ne dižu prema nebu zato da se ne zaprljaju od nekih nižih ili poniznih poslova. Ne dižu se ruke prema nebu zato što se prezire zemlja ili svijet u kojem živimo, nego zato da se taj svijet mijenja… U kršćanskom životu nema podjele na one koji su kontemplativni i one koji su aktivni. Onaj tko je kontemplativan, a nije aktivan, sigurno nije niti kontemplativan. Kontemplativac i operativac su ista osoba. Tko želi biti autentičan Isusov učenik mora moliti žrtvujući se, i mora se žrtvovati moleći. I u tome mora biti ustrajan, kao Mojsije, sve do zalaza sunca. Samo se na taj način dolazi do iskustva da ništa nije nemoguće, pa ni ono što se činilo da ne daje nikakve izglede… Kakvu snagu ima molitva u životu čovjeka vjere! Isus je to toliko puta ponavljao svojim učenicima, a i sam je to pokazao svojim životom. Molitvom je pripremao svoje djelovanje i za molitvu je uvijek nalazio vremena. Kada se u jednoj maloj pauzi povukao nasamo u molitvu, Petar ga nalazi i kaže: ‘Svi te traže’. Čovjeka molitve svi traže. On je nužno potreban našoj zemlji jer svojom molitvom donosi Boga narodu i nosi narod Bogu“, naglasio je otac biskup. Obraćajući se s. M. Aniti, rekao je da je upravo to poziv karmelićanke – Crkvi vrlo potreban, ali iznimno težak: karmelićanka treba imati kao Mojsije uzdignute čiste ruke prema nebu da bi narod pobijedio, ali znati te iste ruke zaprljati držeći u njima krpu za čišćenje ili ručnik za pranje nogu drugima, kao što je radio Isus… Voda ne može očistiti ruke i srce kao ljubav i služenje. Služenje, ma kakvo bilo, nikada ne prlja ruke, a uvijek čisti i ispunja srce.

Na kraju msgr. Križić je s. M. Aniti poručio: „Draga s. Anita! Ono što ti kao stariji brat želim jest to: imaj uvijek Isusa pred očima. Ali računaj i s tim da će nekada nadoći i tame, guste magle, kada se ništa ne vidi, i to uplaši kao oblak učenike na Taboru. Nekada će i ruke klonuti kao Mojsiju. Tada svjetlo pruža samo vjera. Ta vjera daje jamstvo da je Bog tada bliže nego ikada. I tada se jasnije mogu čuti one utješne Isusove riječi: ‘Ne boj se! Ja sam s tobom’. Toliki su to iskusili. Želim to iskustvo i Tebi, i sebi i svima nama.“

Nakon upita, pjevanih Litanija svih svetih i molitve, s. M. Anita položila je doživotno svete zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti u ruke svoje poglavarice s. Ilijane Terezije Cvetnić, primila svečani blagoslov i crnu koprenu po rukama oca biskupa te se na taj način trajno pridružila zajednici bosonogih sestara Blažene Djevice Marije od gore Karmela.

Po završetku misnoga slavlja salezijanac don Stjepan Bolkovac zahvalio je biskupu Križiću i svima prisutnima, osobito roditeljima  s. M. Anite, ocu Jakovu i majci Marini, braći Jošku i Antoniju, te zajednici Neokatekumenskog puta. Don Šime Doljanin uputio je svečanozavjetovanici svoju srdačnu čestitku, a po završetku slavlja to su učinili i ostali prisutni.

S. Marija Anita od Isusa (Anita Čulo), rođena je 1991. godine u Splitu. Tu je u Župi Pomoćnice kršćana na Kmanu primila sve sakramente, a od svoje sedme godine živi u župi sv. Marka evanđelista na Neslanovcu, gdje sudjeluje u aktivnostima župe.

Bila je član zajednice Neokatekumenskog puta, gdje je produbljivala svoju vjeru i učvršćivala poziv koji joj je Gospodin usadio u srce. Završila je srednju ekonomsku školu i upisala Ekonomski fakultet. U Karmel ulazi 2013. godine. Privremene zavjete polaže 2016. godine. Treća je sestra iz Splitsko-makarske županije koja ove godine polaže svečane doživotne zavjete u Stepinčevu  Karmelu u Brezovici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.