Trodnevna godišnja duhovna obnova za braću

Susret braće održan je ove godine od 16. do 19. listopada u Somboru. Sudjelovali su br. Andrija, br. Miroslav Marija, br. Josip, br. Nikola, br. Željko i br. Vladimir. Susret je vodio o. Anto Knežević.

Dana 16. listopada navečer bio je kratki uvod u duhovni susret i kratke obavijesti vezane za tijek susreta.

Drugog dana nakon svete mise i doručka zaputili smo se u Budimpeštu, gdje smo posjetili naš karmelićanski samostan, ali zbog radova koji se tamo odvijaju nismo mogli ući (prethodno smo bili obaviješteni o tome). Posjetili smo zajednicu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova, koje tamo vode dječji vrtić i djeluju kao odgojiteljice predškolske djece. Razgledali smo također Baziliku sv. Stjepana i druga znamenita mjesta Budimpešte. Zahvaljujemo o. Bernardinu koji nas je svojim stručnim vodstvom obogatio.

Sljedećega dana program je bio bogat predavanjima. Okvirna tema predavanja bila je „Posvećenje redovničkog brata u Karmelu i glavni grijesi“. Na početku je o. Anto podsjetio na definiciju grijeha uopće: reći Bogu „NE“  sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze. Obrađena su prva četiri glavna grijeha. Oholost stoji kao glavna zapreka na putu posvećenja, a očituje se u taštini, samodopadnosti, sebeljublju, uznositosti, samoživosti, uspoređivanju s drugima i isključivosti. Posvješćujući si Isusov stav u vlastitom životu, dobro je kao oružje protiv ovih mana upotrijebiti molitvu Zlatne krunice: „Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome!“

Drugi naš susret bio je posvećen temi drugog glavnog grijeha – škrtost. Prepoznajemo je po uskogrudnosti, stisnutosti, sebičnosti, lakomosti, samoživosti, sebeljublju i pohlepi. Obilježja škrtosti i škrtca su najvidljivija spram drugih ljudi, a očituju se u gomilanju stvari, novca i sl. Varavim bogatstvom Isus naziva sve materijalno bogatstvo i poziva nas da se njime okoristimo da bismo postigli vječni život. Da bismo pobijedili grijeh škrtosti, valja se vježbati u darežljivosti i velikodušnosti. Kod škrtosti se ne mora raditi samo o novcu, nego o dijeljenju s drugima ljubavi, vremena, svojih sposobnosti i darova. To se ne tiče samo ljudi koji žive obiteljskim životom, nego i naših zajednica.

Na trećem susretu razmišljali smo o bludnosti i zavisti. Bludnost kao jedan od glavnih grijeha jest grijeh protiv tijela, za razliku od ostalih glavnih grijeha. Pokazuje se na van, ali razara čovjeka i iznutra. Ljudska spolnost je tlo na kojem razvija grijeh bludnosti. Lijek i pomoć za život u čistoći u redovničkom životu jest zdravo zajedništvo u zajednici. Tome pridonose naše zajedničke rekreacije i druženja, gdje stariji članovi zajednice mlađoj braći postaju primjerom zajedništva te bratske ljubavi i potpore. Odgovorno korištenje mobitelom i drugim sredstvima javnog priopćivanja pridonosi odgovornom življenju čistoće. Krepost čistoće trebamo potpomagati zagovorom svetih.

U nastavku istoga predavanja razmišljali smo o grijehu zavisti. Zavist i ljubomora mogu dovesti do bolesti i opsesije i do teškoga grijeha, ako nismo spremni potražiti pomoć. Iskrenost među redovničkim osobama i iskreno potpomaganje pomaže osobnom radu na sebi. Kada bismo svi nastojali dati svoj osobni doprinos, pa i samo sudjelovanjem, zajedništvo bi bilo bogatije. Dan smo završili molitvom krunice kod groba sluge Božjega oca Gerarda za svu pokojnu braću laike naše provincije.

Posljednjeg dana imali smo završni susret, na kojem smo se osvrnuli na čitavu duhovnu obnovu. Br. Miroslav nam je ukratko opisao život i djelovanje Generalne kuće, te svoju ulogu u tome. Naš ovogodišnji susret braće laika završili smo molitvom krunice i himnom „Tebe Boga hvalimo“. Zahvaljujemo o. Anti Kneževiću na vođenju obnove, somborskoj zajednici na gostoprimstvu i svoj braći u našim zajednicama što nam omogućuju ove susrete.

br. Vladimir

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.