Sabor Hrvatske karmelske provincije 2019.

Sabor Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa održan je u Karmelu sv. Ilije na Buškom Jezeru od 17. do 21. studenog 2019. U radu Sabora provincije sudjeluju članovi Provincijalnog savjeta, priori pojedinih zajednica, odgojitelji na svim razinama formacije, te određeni broj svečanozavjetovanih redovnika iz zajednica koje pripadaju Provinciji.

Po već ustaljenoj praksi, prvi radni dan Sabora posvećen je trajnoj izobrazbi redovnika, drugi dan izvještajima iz zajednica i ustanova provincije. Nakon toga je na dnevnom redu razmatranje izvještaja i aktualnih tema iz života i rada provincije. Sabor uključuje i kulturološko-rekreativne sadržaje te sjednicu Provincijalnog savjeta.

Dan trajne formacije ove je godine bio posvećen značaju i obilježjima molitve u Karmelu. U sklopu tog dijela programa predavanja su održala trojica naše subraće. Predavanje pod naslovom „Povijesni pregled molitvenih praksi u Karmelu“ održao je o. Petar Janjić, „Praktični vid karmelsko-terezijanske molitve“ predstavio je o. Franjo Podgorelec, a predavanje „Vježba u iskustvu prisutnosti Božje u duhovnosti Karmela“ izložio je o. Jure Zečević. O. Jakov Kuharić predstavio je karmelsku literaturu i prisutnost na internetu.

Tijekom Sabora održan je i radni susret provincijalnog delegata za promociju duhovnih zvanja, o. Branka Zebića, s promicateljima zvanja u pojedinim samostanima, a o. Petar Janjić upoznao je odgojitelje s Ratio particularis pod vidom provedbe i međusobne koordinacije odgojnog procesa. Radom Sabora predsjedao je aktualni provincijal o. Srećko Rimac.

Kulturološko-rekreativni program ove je godine uključivao i duhovno-rekreacijski izlet u Bugojno i Travnik, tijekom kojega su karmelićani, u srijedu, 20. studenoga, među ostalim posjetili rodnu kuću nobelovca Ive Andrića i grob sluge Božjega Petra Barbarića, te bili bratski ugošćeni od strane sestara franjevki i braće franjevaca.

br. Jure Zečević, OCD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.