Kardinal Bozanić u Remetama za Gospu od Zdravlja

Na spomendan prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu, u narodu slavljen kao Gospa od Zdravlja, 21. studenoga 2019., remetsko je svetište posjetio uzoriti kardinal Josip Bozanić, koji je predslavio večernju svetu misu. Osim pastoralnih razloga brige za svoje stado, razlog posjeta bila je i kardinalova želja da ovo svetište, koje od davnine časti Božju i našu Majku kao Pharmacopaea Coelestis, „Ljekarnu Nebesku“, na jedan posebniji način postane utočište bolesnih grada Zagreba, koji će našu nebesku Majku moći posebno častiti na blagdan Gospe od Zdravlja.

Ovo je svetište kroz povijest uistinu i bilo utočište bolesnih koji su tražili moćni Gospin zagovor. O tome zagovoru Ljekarne Nebeske svjedoče i freske na ulazu u crkvu koje prikazuju različita ozdravljenja. Među njima je najstarije oživljenje ubijenog djeteta gospodara utvrde Medvedgrada iz trinaestoga stoljeća.

Kardinal je u propovijedi istaknuo da on ne dodaje Remetskoj Gospi novi naslov, već da ističe ono što već postoji od davnine. Marija je Ljekarna Nebeska koja liječi naša srca i tijela ako joj damo da uđe u naš život. Ona je naša zagovornica, što možemo vidjeti na primjeru svadbe u Kani Galilejskoj. Marija je ta koja uočava da nema vina i zato želi pomoći mladencima, zauzimajući se kod svoga Sina za nas.

Kardinal je iskoristio priliku kako bi pozvao vjernike da se mole za mlade, budući da se bliži susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu. Moto toga susreta upravo su Marijine riječi iz Kane Galilejske: „Učinite sve što vam kaže“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.