Slavlje sv. Ivana od Križa u Karmelu u Brezovici

Svetkovinu sv. Oca Ivana od Križa, naučitelja Crkve, duhovnog Oca Karmela, mistika i pjesnika proslavile su sestre karmelićanke zajedno s Ivanovim štovateljima u subotu 14. prosinca, poldanjom i večernjom sv. Misom kojima je prethodila molitva sv. Krunice, Večernja  Časoslova i  Devetnica Mistiku križa.

Upravitelj Župe Sveta Tri kralja u zagrebačkim Vrbanima, vlč. Danijel Hačko, predvodio je misno slavlje i održao je prigodnu homiliju. Uz njega je suslavitelj bio vlč. Željko Nestić, župnik Župe Rođenja Isusova na zagrebačkoj Kajzerici. Čuvarice svetišta animirale su misno slavlje svojim skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić.

„Kažu neki sveci da je njihov život bio obilježen životima drugih svetaca. Tako je bilo i sa sv. Ivanom od Križa. Rodio se 1542. u malom selu u blizini Avile. Obitelj je bila vrlo siromašna, jer je otac, podrijetlom iz plemićke obitelji iz Toleda, bio izbačen iz očinske kuće i razbaštinjen zato jer je oženio Catalinu, skromnu tkalju svile. Ivan je studirao tri godine humanističke znanosti, retoriku i klasične jezike. Po završetku naobrazbe, bio mu je jasan njegov poziv: opredijelio se za redovnički život. Među mnogim redovima osjećao se pozvanim u Karmel. Godine 1567. zaređen je za svećenika i vratio se u Medinu del Campo, gdje je proslavio svoju prvu misu okružen najbližima. Upravo se tu zbio prvi susret Ivana i Terezije od Isusa. Taj je  susret bio presudan za oboje: Terezija mu je izložila svoj plan reforme Karmela također u muškom ogranku Reda i predložila Ivanu da se u to uključi ‘za veću slavu Božju’; mladi je svećenik bio oduševljen Terezijinim idejama, tako da je postao veliki podupiratelj toga projekta.“ Tako je vlč. Hačko ocrtao u bitnim crtama Ivanov životni put, njegovu nauku i duhovnost.

Prema sv. Ivanu od Križa, protumačio je propovjednik, prava mistika temelji se na križu, patnji i mučnom uspinjanju prema vrhuncima Božje gore. „Uspon“ predstavlja duhovno putovanje i čišćenje duše, nužno za vrhunce kršćanskog savršenstva, koje simbolizira vrh gore Karmela. To čišćenje emocija i duševnih moći pamćenja, razuma i volje događa se uz pomoć triju teologalnih kreposti vjere, nade i ljubavi. Čovjek se u suradnji s Bogom upušta na to duhovno putovanje s ciljem da se duša oslobodi svake navezanosti koja joj je zapreka za sjedinjenje s Bogom u ljubavi.

Aktualizirajući sv. Ivana od Križa, vlč. Hačko je rekao: „U ovo naše doba djela sv. Ivana od Križa moraju nam služiti kao putokaz, jer sa svih strana izranjaju sumnjivi karizmatici koji padaju u lažne zanose. Svode iskustvo Boga na osjećaj i zanos, no Bog je puno više od tog početnog iskustva. Sveti Ivan od Križa nam pokazuje ne samo djelima nego i cijelim životom kako se ne može doći do sjedinjenja s Bogom bez totalnog poništenja, duboke poniznosti, strpljivoga nošenja križa, suobličenja s Kristom patnikom! Bez vlastite naše patnje, koja se pridružuje agoniji Bogočovjeka, nema svetosti.“ Voditelj slavlja potom je pozvao prisutne da svoj duhovni život ne grade na izvanrednim i neuobičajenim „darovima“, nego na goloj vjeri, nadi i ljubavi, koje jedine mogu dovesti do sjedinjenja s Bogom. Homiliju je završio Ivanovom Molitvom zaljubljene duše s porukom da se zaljubimo u Boga, da sve napustimo zbog njega, da mu se posve predamo i da u njemu pronađemo  svoj smisao i svrhu, svoje sve.

 

„Moram priznati kako me i ovogodišnje druženje s Ivanom od Križa opet izulo iz cipela. Jer od prvoga straha pred tim velikim mistikom, nekako mi sve više postaje simpatičan. Znate li zašto? Jer je bio vrlo sličan nama. Da! Mi bismo ga vjerojatno prikazali ili kao crno obojani papir – kao tamnu noć – ili bismo ga prikazali na kompliciran način njegove skice uspona na goru ili pak na neki drugi komplicirani način. Međutim, sv. Ivan od Križa može i tebi i meni, običnim malim grešnim vjernicima, koji vjerojatno nećemo nikada imati nikakva mistična iskustva, nešto poručiti“, rekao je na početku svoje homilije vlč. mr. Andrija Miličević, pomoćnik duhovnika zagrebačkih bogoslova, predvoditelj večernje sv. Mise svetkovine sv. Ivana od Križa. Uz njega je bila ministrantica i čitačica Lea Balaško, a Oktet bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa iz Zagreba, pod dirigentskom palicom bogoslova Hrvoja Maltarića, uveličao je misno slavlje veličanstvenim, svečanim pjevanjem.

U nastavku propovijedi vlč. Miličević je naveo da sveti Ivan od Križa nije bio neki čudak, već čovjek sa svojim manama, slabostima, ali i jakim stranama. Spomenuo je i da je Ivan prolazio redoviti normalan život isprepleten raznim poteškoćama. Bio je normalno ljudsko biće, koje ipak ima nešto posebno, a to je jedno duboko, proživljeno iskustvo Boga, Božje ljubavi i blizine.

„Na poseban način zbog tog iskustva sv. Ivan od Križa malo po malo svakom čovjeku daje mogućnost kročiti tim putem. Nama se to doduše čini jako kompliciranim. Sasvim jednostavno sigurno nije. Međutim, nije nedostižno. On je toga svjestan i zato piše svoja djela. I na taj način uistinu postaje učiteljem duhovnoga života“, rekao je propovjednik i zaključio da su spisi sv. Ivana od Križa očitovanje ljubavi kojom ga je Gospodin ljubio i Ivanove želje da ta ljubav koju je on sam doživio i iskusio bude dostupna svakome od nas danas, ovdje.

„A kada si sam, kada si oslobođen svake vrste navezanosti, kada ti niti osjetila više ne znače nešto previše, tada uistinu možeš krenuti na put do Onoga koji je zapravo temelj našega života. Kroz to siromaštvo, kada čovjekova osjetila ne idu za zadovoljavanjem vlastitih ostvarivanja, očekivanja i ugoda, čovjek se okreće onom bitnome – vlastitoj nutrini, u potrazi za onim istinskim ja, tražeći i osluškujući onaj istinski glas u nama, glas Božji“, rekao je vlč. Andrija i zaželio da Ivanov put svetosti postane i naš put svetosti, „kako bismo i mi u našim životima sve više dopuštali da nas Gospodin još više ljubi i kako bi naš život što više bio odsjaj Kristove prisutnosti u nama, a onda i u svijetu.“

Svečani blagoslov na kraju misnog slavlja nije izostao, kao ni preporuke u molitvu prisutnih vjernika, te prijateljsko druženje u samostanskoj govornici s vlč. Andrijom i Oktetom bogoslova, koji je sestre oduševio prigodnim koncertom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.