Proslava svetkovine sv. Ivana od Križa u Karmelu u Breznici Đakovačkoj

Euharistijskim slavljem koje je predvodio karmelićanin o. Jakov Kuharić, u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj proslavljena je 14. prosinca svetkovina sv. Ivana od Križa, kojeg Red štuje kao oca obnovljenog Karmela.

„Sv. Ivan od Križa jedan je od malobrojnih svetaca koje slavimo u vremenu došašća“, rekao je predslavitelj započinjući prigodnu homiliju te podvlačeći duboku povezanost između Božićnog vremena i sv. Ivana od Križa u svečevoj dubokoj ljubavi prema otajstvu utjelovljenja.

„Polazište Ivanove duhovnosti i mistične teologije jest vjerska istina Božjeg nastanjenja u ljudskoj duši na krštenju. Bog je, kako ističe sv. Ivan, u duši bitno prisutan, ali skriven“, nastavio je propovjednik dajući koordinate cijelog duhovnog puta po Ivanu od Križa: „Bog je prisutan u meni, stoga ga ne moram ići tražiti negdje drugdje. No skriven je, stoga ga moram tražiti. To traženje je molitva.“

U zaključku svoje homilije o. Kuharić je istaknuo kako živimo u svijetu koji nema mjesta za Boga, koji Boga izbacuje i iz samog Božića. Unatoč tome, Bog u tom svijetu ostaje prisutan jer ima mjesto iz kojeg ga se ne može izbaciti. To mjesto su duše onih koji žele biti Božjim prebivalištem. Sv. Ivan od Križa danas nam je važan upravo zato jer nas uči kako ćemo svoju dušu učiniti mjestom Božjeg prebivanja, što smo kao kršćani pozvani biti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.