Proslavljena 80. obljetnica utemeljenja Karmela u Brezovici

„Dok podižemo ovaj samostan, gojimo čvrstu nadu, da će ova kuća biti ono što tako vruće želimo, naime kuća molitve, iz koje će se dizati molitve pred lice Gospodnje kao miomirisni tamjan. A onda će nebesa rositi odozgora i oblaci milosti Božje dažditi Crkvu zagrebačku i cijeli hrvatski narod“, napisao je nadbiskup zagrebački Alojzije Stepinac u Dekretu o kanonskom utemeljenju prvog hrvatskog Karmela u Brezovici, danom časnoj majci Regini Tereziji Trbljanić i prvim karmelićankama u predvečerje rođenja Gospodnjega, 24. prosinca 1939. godine.

Točno osam desetljeća kasnije, na Badnjak 2019. godine, sestre karmelićanke su svečanim misnim slavljem zahvalile Gospodinu na daru svoje molitveno-duhovne prisutnosti na tlu Hrvatske i povjerile dobrom Bogu i Majci Božjoj Karmelskoj svoju budućnost. Misno slavlje predvodio je prečasni gospodin Ivan Topolnjak, župnik iz Savskog Gaja i novozagrebački dekan, uz koncelebrante vlč. mr. Andriju Miličevića, pomoćnika duhovnika zagrebačkih bogoslova, i vlč. Željka Nestića, župnika na zagrebačkoj Kajzerici, te uz ministrante Luku i Leu Balaško.

U prigodnoj homiliji, preč. Topolnjak je, nadahnjujući se misnim čitanjima i Dekretom o kanonskom utemeljenju Karmela u Brezovici, rekao da Karmel možemo na neki način usporediti s Božićem: „Nitko se ne bi nadao da se tu u Betlehemu nešto takvo dogodilo;      da se Krist tu rodio. Slično je i s Karmelom, kućom molitve. Nitko ne može izbrojiti sve milosti koje je dragi Bog po molitvi sestara, po Karmelu, dao Crkvi i hrvatskom narodu, po kojima se Krist u mnogim srcima rodio. Božić je uvijek kad je Bog s nama, kad se u nama utjelovljuje.“

Propovjednik je naglasio da je Katolička Crkva Tijelo Kristovo u koje se Krist trajno utjelovljuje, te da se u Karmelu prije 80 godina Krist utjelovio i da ta obljetnica sestre obvezuje. „Bogu zahvalimo za 80 godina života Karmela u Hrvatskoj. Sestrama želimo Božji blagoslov, kao i svima koji ovamo dolaze. Ovdje ima mladih sestara koje će doživjeti i stotu obljetnicu Karmela, što im od srca želimo!“

Čuvarice svetišta animirale su misno slavlje svojim skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, te na kraju dale hvalu Bogu svečanim „Tebe Boga hvalimo“ i pjesmom  „Raduj se, o Betleme“. Bila je tu i srdačna jubilarna i božićna čestitka sestrama preč. Topolnjaka, uz veliku rođendansku tortu, kao i iznenađenje: Betlehemsko svjetlo kojim ih je iznenadio vlč. Andrija, sa željom da i Karmel bude malo Betlehemsko svjetlo mnogima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.