Novaci na srebrnoj obljetnici zavjeta u Beču

U nedjelju 15. prosinca 2019. u ranim popodnevnim satima otputovali smo s našim magistrom o. Petrom u Beč kako bi smo u karmelićanskoj crkvi sudjelovali u misnom slavlju povodom 25. obljetnice zavjeta o. Rathana, priora karmelske zajednice u tom gradu.

Misno slavlje predslavio je jubilarac, a koncelebrirali su provincijal austrijske karmelske semiprovincije o. Alexander i provincijal salezijanaca iz Indije te veći broj svećenika karmelićana kao i dijecezanaca te svećenika drugih družbi. Na misnom slavlju sudjelovao je i velik broj vjernika, kako Austrijanaca tako i Indijaca, te veći broj redovnica iz Indije koje djeluju u Beču i Linzu.

Slavlje se nastavilo u samostanskoj dvorani druženjem i večerom, na koju su bili pozvani svi sudionici euharistijskog slavlja. Propovjednik i govornici kod stola istaknuli su Rathanovu evanđeosku jednostavnost i prostodušnost te gorljivost za duše. Opisali su ga kao čovjeka dobrote i graditelja zajedništva.

O. Rathan je prije 10 godina došao iz Indije u austrijsku semiprovinciju. Vrlo brzo je svladao njemački jezik te na katedri dogmatike upisao postdiplomski teološki studij, kojeg je uspješno priveo kraju 2017. godine. Kroz svo to vrijeme u dva mandata je obnašao službu poglavara karmelićanskog samostana u Beču. Sve to govori kao se o. Rathan brzo uklopio u novu sredinu.

Tijekom večere i ugodnog druženja o. Rathan nas je upoznao s početcima svoga poziva. Spomenuo je da je prvi karmelićanin kojeg je u ranoj mladosti vidio bio neki karmelićanin na motoru. Odmah mu se dopao habit kojeg je karmelićanin nosio kao i motor kojeg je vozio te je poželio da i sam postane karmelićaninom. Tada je mislio da je motor neizostavno prijevozno sredstvo svakog karmelićanina. Stoga se ubrzo prijavio u najbliži samostan te je nakon dužeg perioda provjere i sazrijevanja poziva napokon ušao u Red.

Sutradan, nakon jutarnje sv. Mise i doručka imali smo prigodu razgledati znamenitosti Beča koje su izgledale još impozantnije u svom adventskom sjaju. Najprije smo svratili do katedrale sv. Stjepana u samom centru grada, koja nas je svojom ljepotom i sjajem ostavila bez daha. Nakon razgledavanja zadržali smo se nakratko u tišini, u molitvi u pokrajnjoj kapeli u kojoj je izloženo Presveto Otajstvo na cjelodnevno klanjanje. Potom smo se zaputili prema Hofburgu, Parlamentu i Gradskoj vijećnici gdje smo imali prigodu uživati u adventskom kuhanom vinu. Poslije objeda uspeli smo se na Donauturm gdje smo s visine od 170 metara – ispijajući kavu – imali prigodu uživati u izvanrednom pogledu koji se pruža na grad.

Prije mraka uspjeli smo još otići do Schönbrunna, jednog je od najvažnijih povijesnih i kulturnih spomenika Austrije. Ime dvorca potječe iz 1619. godine i vezano je uz Matiju, cara Svetog rimskog carstva, koji je, pronašavši arteški bunar u blizini današnjeg dvorca, uzviknuo: „Kakav lijepi izvor!“ („Welch’ schöner Brunn!“). Schönbrunn je najveći dvorac u Austriji i ujedno najznačajnije i najposjećenije kulturno-turističko odredište Beča. Zajedno s parkom prostire se na oko 160 hektara. Jedna od glavnih atrakcija parka je i najstariji zoološki vrt na svijetu, osnovan 1752. godine. Barokna palača bila je od polovine 18. stoljeća pa sve do kraja prvog svjetskog rata ljetna rezidencija austrijske carske obitelji. U to vrijeme dvorac je bio kulturno i političko središte Habsburške monarhije.

Oduševljeni svim ovim znamenitostima i od srca zahvalni dragom Bogu i našem magistru, napustili smo Beč u večernjim satima i zaputili se prema našem novicijatskom odredištu Gospi Snježnoj, u Graz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.