Započela proštenjarska godina u svetištu Majke Božje Remetske

„Tiha je crkva, sva srca se mole, Tamjana koluti viju se plavi. Rumeni rupci se sagnuše niže, Bijelo se ruho nad kamenom savi.“ D.D

Na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja, svečanim euharistijskim slavljem započe još jedna proštenjarska godina u svetištu Odvjetnice Hrvatske u Remetama. Remetska ljepotica bila je dupkom puna, ukrašena narodnim nošnjama i barjacima, pjesma se orila, a srca igrala uskršnjom radošću. Misu je predslavio mons. Mile Bogović, biskup Gospićko-senjski. Na euharistijskom slavlju su sudjelovali i drugi svećenici iz remetskog dekanata. Mnogo toga veže svetište s krajem iz kojeg je došao mons. Bogović, a osobito je vrijedna spomena činjenica da je krbavski knez Ivan Karlović pokopan upravo svetištu Majke Božje Remetske.

Biskup je govorio o stvaranju svijeta, koje je Božji „poljubac u ništa“, „stvaranje iz čiste ljubavi“. Zatim je govorio o otkupljenju čovjeka, te vječnom životu. Spomenuo je i današnje negativističko stanje u društvu, u politici, obrazovanju i medijima, te kako trebamo vidjeti i ono pozitivno, a ne samo pričati o negativnom: „Ne gledati samo u crni asfalt, nego podignuti glavu gore“. U svemu tome uvijek nas treba voditi „nutarnja navigacija ljubavi“, tj. naš duhovni GPS. Biskup je završio riječima Svetoga Pisma, koje su nadahnjivale i kneza Ivana Karlovića u teškim vremenima osmanlijskih osvajanja: „Ja znadem dobro, da moj Izbavitelj živi“ (Jb 19,25).

Navečer smo imali priliku slušati tradicionalni Uskršnji koncert zbora mladih „Advocata Croatiae”. Nastupali su i tamburaši „KUD-a Remete-Frankopan“, „Klapa“, te Lucija i Luka Kanceljak. Publika je bila oduševljena i svaku pjesmu popratila gromoglasnim pljeskom. Neke od pjesama su: „Svoja ću koljena“, Kraljice Hrvata“, „Kao Marija“, „Jericho“ i „Galileja“. Sve je završilo druženjem u samostanskoj dvorani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.