Srebrni jubilej s. Danijele Terezije od Sv. Obitelji

Na blagdan Svijećnice 2. veljače svečano je proslavljen Dan posvećenog života u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću. Euharistijsko slavlje bila je ujedno zahvala Gospodinu na daru 25 godina redovničkih zavjeta s. Danijele Terezije od Sv. Obitelji (Licul), priorice samostana. Misu je predvodio isusovac o. Niko Bilić.

U homiliji o. Bilić se osvrnuo na propovijed koju je papa Franjo uputio Bogu posvećenim osobama na misi u Bazilici Svetog Petra uoči Svjetskog dana posvećenog života. Istaknuo je rečenicu koju je starac Šimun uskliknuo u Lukinu evanđelju vidjevši u Hramu dijete Isusa: „Oči moje vidješe spasenje tvoje.“ Poput Šimuna, i s. Danijela se po redovničkim zavjetima odvažila prepoznati u Isusu Spasitelja.

Sveti pogled na Spasitelja donosi smirenje, spokoj. Sin Božji silazi u našu bijedu, prima naše grijehe na sebe. Stoga je posvećeni život dar ljubavi koji smo primili. Tko živi u prijateljstvu s Duhom Svetim poput starca Šimuna, spoznaje da siromaštvo nije napor, već uzvišena sloboda koja nam daruje Boga i druge kao istinsko bogatstvo. Također spoznaje kako čistoća nije stroga neplodnost, već put prema ljubavi bez posjedovanja te da poslušnost nije disciplina, već pobjeda, na Isusov način, nad našim bezvlašćem.

Tko u Isusu vidi spasenje, prepoznaje sebe kao slugu i traži Boga u bližnjemu, baš poput pravednog Šimuna i proročice Ane. U braći i sestrama koji su nam darovani treba tražiti Isusa, jednostavnog i siromašnog.

O. Bilić istaknuo je riječi Svetog Oca kako su posvećene osobe pozvane u svijet unijeti Božji pogled, a to može biti samo pogled nade, iščekivanja utjehe Izraelove. Važno je ne udaljiti se od Gospodina, izvora nade. Tada će i naše oči vidjeti spasenje, zaključio je o. Bilić.

Nakon ispovijesti vjere koju Crkva izgovara u Vjerovanju, priorica s. Danijela Terezija obnovila je redovničke zavjete te u prinosu darova prinijela na oltar svoju ispisanu zahvalu Bogu na daru posvećenog života kao znak predanja. Na misi su pjevali mladi iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću, pod vodstvom Antonije Borić.

S. Danijela Terezija od Sv. Obitelji (Licul) rođena je 28. veljače 1967. godine u Župi sv. Josipa u Rijeci. Za vrijeme studija ekonomije susreće se s djelima sv. Terezije Avilske te, po završetku studija i nakon dvogodišnjeg radnog iskustva u brodogradilištu „3. maj“, ulazi u Karmel sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću 29. kolovoza 1992. Privremene zavjete položila je 2. veljače 1995., a svečane 3. veljače 1998. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.