Bistrički Karmel proslavio svog zaštitnika

U ponedjeljak, 10. veljače 2020., u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici svečanom je euharistijom proslavljena svetkovina bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika samostanske crkve i samostana, te velikog pastira hrvatskog naroda. O šezdesetoj je obljetnici njegove smrti misno slavlje u bistričkom Karmelu predslavio vlč. Tomislav Kralj, župnik župe sv. Nikole u Bistri, a u koncelebraciji mu se pridružio vlč. Antun Motočić.

Kroz jednostavnu i poticajnu propovijed vlč. Tomislav istaknuo je nekoliko najznačajnijih Stepinčevih karakteristika i kreposti koje nama kao vjernicima ova svetkovina stavlja pred oči. Prva je svakako njegova neizmjerna ljubav prema Bogu, koja je bila temeljna odrednica njegova života. Bl. Alojzije bio je čovjek zaljubljen u Krista, Bog je bio na početku i svršetku, ali i u središtu njegova života. Druga stvar o kojoj nam bl. Alojzije i danas govori jest odanost Bogu. Upravo po ovoj odanosti živimo s Bogom, koračamo s njime te njegovom milošću nastojimo činiti sve po Božjem. I treće, ujedno i ono što su mu najviše zamjerali, jest njegova odanost Crkvi, odanost Svetom Ocu, zbog koje je itekako trpio te naposljetku položio i sam svoj život.

Vlč. Tomislav pokazao je nadalje pedagošku Stepinčevu ulogu. Bl. Alojzije nas, naime, i danas uči da nismo nemoćni pred zlom ni pred grijehom koji je uzročnik zla. Čitav njegov život bio je borba protiv zla, borba protiv svega onoga što ustaje na Boga i čovjeka, a na isti put poziva i nas danas. On je bio čovjek zagledan u Gospodina. I njegov život doista je to pokazivao: zagledan u Gospodina u molitvi, u vodstvu nadbiskupije, u svojim odlukama, u trenucima osude, u trenucima patnje i križa, svega onoga što mu je stvaralo poteškoće. „I upravo taj njegov pogled prema Gospodinu, prema Njegovom Križu, davao mu je snagu. … On i nas potiče da budemo zagledani u Gospodina koji svako zlo može izvesti na dobro.“

„Temelj Stepinčeve svetosti bila je istina“, istaknuo je vlč. Kralj, te završio propovijed potičući sve prisutne vjernike: „Po svetosti ćemo se i mi jednog dana naći s bl. Alojzijem u Nebu. Neka naš život, poput njegova, bude Božja proslava!“

Na kraju misnog slavlja u čast blaženika blagoslovljeni su bomboni koje su prisutni vjernici mogli ponijeti svojim kućama te tako i onima s kojima dijele život darivanjem prenijeti dio blagoslova i milosti ove svetkovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.