Proslava sv. Terezije u Karmelu sv. Josipa

Misno slavlje svetkovine velike naučiteljice Crkve i duhovne majke obnovljenog karmelskog reda, predvodio je u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj u četvrtak, 15. listopada 2020., valpovački župnik vlč. Zvonko Mrak. Uz njega su, nakon otpjevane Večernje molitve u čast svetice, slavili domaći župnik vlč. Miro Tomas, župnik iz Đakova vlč. Tomislav Ćorluka, srijemski župnik iz Šida vlč. Nikica Bošnjaković te valpovački župni vikar vlč. Luka Ćosić. Iako u manjem broju nego prijašnjih godina, vjerni štovatelji svetice iz Avile došli su i ovaj put pronaći nadahnuće u riječima i životu ove velike karmelićanke, kako je to u uvodu u misno slavlje rekao predvoditelj.

Navodeći nekoliko osnovnih podataka iz bogate biografije sv. Terezije Avilske, vlč. Mrak je započeo homiliju ističući terezijanski trag u čitavoj Crkvi, koja ju je i prepoznala kao autentičnu mističarku koja je kroz svoju molitvu i spise podijelila s čitavom Crkvom sve što je imala i živjela pred Bogom. „Na taj nas način po sv. Tereziji hvata živa želja za pravom svetošću jer i nas hrani ista Riječ i vodi isti Duh“, nastavio je valpovački župnik naglašavajući kako nas Bog uistinu želi obdariti božanskim životom odgovarajući na istinsku želju i žeđ duše, kakva je bila i svetičina, te navodeći riječi njenog najdražeg psalma o duši koja poput košute čezne za Bogom živim. Ta nam žeđ daruje mogućnost da u svom životu i mi ispunimo terezijanski zadatak pronalaženja putova Božjih kako bi se Božje kraljevstvo širilo u današnjem svijetu, baš kao i u Terezijino vrijeme.

„Terezija je znala da je voda koju Gospodin daje žednoj duši voda živa koja struji u život vječni, a da je blizina s Bogom izvor te vode“, naglasio je vlč. Zvonko nudeći prisutnima primjer svetičine molitve i riječi koje je zapisane držala u svom Časoslovu, a koje govore kako je u dostatnosti Boga samoga, koji se ne mijenja i uvijek ostaje isti, crpila hrabrost i vjernost, dajući primjer i nama, današnjim ljudima, koje puno toga plaši i uznemiruje. Zaključujući svoju homiliju, propovjednik je uputio molitvu sv. Tereziji Velikoj kako bi i ljudi ovog naraštaja upoznali Božju blizinu, njegovu veličinu, važnost, dobrotu i ljubav te tako sudjelovali u njegovu božanskom životu ispunjajući, poput sv. Terezije iz Avile, svoj poziv u Crkvi do kraja, tako da se „jednom, zajedno s ovom velikom sveticom, u vječnosti radujemo pjevajući hvale Božjem milosrđu“.

Ove je godine zbog pandemije nakon mise izostavljeno uobičajeno čašćenje relikvije sv. Terezije koja se čuva u Karmelu sv. Josipa. Vjernici su mogli moliti pred slikom svetice izloženom u samostanskoj crkvi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.