Svečani zavjeti s. Margarete

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je 24. listopada u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj misno slavlje tijekom kojega je svoje svečane redovničke zavjete položila s. Marija Margareta od Presvetog Srca Isusova. Uz nadbiskupa Hranića i njegova tajnika, vlč. Domagoja Lackovića, u misnoj koncelebraciji sudjelovali su župnik zavjetovaničine rodne župe u Bugojnu, fra Hrvoje Radić; župnik u Drvaru, don Davor Klečina; župnik u Piškorevcima, vlč. Damir Stanić; župnik u Županji, vlč. Robert Jugović, te domaći župnik Levanjske Varoši vlč. Miro Tomas.

Uvodeći okupljene članove obitelji, rodbinu i prijatelje s. Margarete u misno slavlje, predsjedatelj je naglasio kako pandemijski uvjeti u kojima se odvijaju zavjeti nimalo ne umanjuju radost doživotnog zavjetovanja i želju svečarice da bude i ostane sva Gospodinova. „Potaknuti predanjem s. Margarete, poželimo i mi biti dodirnuti Bogom i biti potpuno njegovi“, poželio je mons. Hranić svima nazočnima.

Nakon misnih čitanja i navještenog Evanđelja, koje je za ovu prigodu izabrala s. Margareta, njenim odazivom i željom da „u svojoj odluci ustraje do smrti nasljedujući Krista zaručnika u ovoj redovničkoj obitelji“, zavjetovanica je izrazila svoju molbu pred Crkvom da pristupi činu doživotnog zavjetovanja u karmelskoj zajednici, nakon čega je nadbiskup Đuro uputio riječi svoje homilije svima prisutnima, na poseban se način obraćajući sestri svečarici.

Ljubiti, ostati u ljubavi i donijeti plodove ljubavi

Kroz riječi proroka Hošee koji „prekrasnim slikama izražava bezgraničnu veličinu Božje ljubavi prema svima nama“, nadbiskup je svoju propovijed započeo kratkim životopisom s. Margarete ističući na koje je sve načine Gospodin „mamio svoju zaručnicu dok je nije doveo u pustinju Karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj, gdje je osjetila da je gotovo, da je potpuno osvojena i primamljena, da nije ona birala njega, nego je Bog izabrao nju!“ Obraćajući se zavjetovanici, propovjednik je nastavio: „I danas se po Vašim doživotnim zavjetima ostvaruje Božja Riječ Zaručit ću te sebi dovijeka; zaručit ću te u pravdi i u pravu, u nježnosti i u ljubavi; zaručit ću te sebi u vjernosti i ti ćeš spoznati Gospodina. Kako? U vjernosti svetim zavjetima spoznat ćete Gospodina! U godinama iza Vas, Vi ste se odazivali Gospodinu. A u godinama pred Vama Gospodina ćete spoznavati u ljubavi prema sestrama oko sebe, jer nam Isus danas u Evanđelju također govori da ljubimo kao što je On ljubio, da ljubimo jedni druge!“ Isusova zapovijed ljubavi nadalje je protumačena kao bȋt odnosa prema Bogu koji se spušta iz vertikale u horizontalu, pretače u ljubav između ljudi, koja opet omogućuje uzdizanje iz horizontale u vertikalu.

„U evanđeoskom odlomku sv. Ivan naglašeno i intenzivno govori o stvarnosti koja je označena s tri glagola: ljubiti, ostati u ljubavi i donijeti plodove. Sami po sebi izražavaju usmjerenost prema drugima“, upozorio je nadbiskup Đuro, osvjetljavajući Karmel kao zajednicu osoba među kojima je također potrebno izgrađivati ljubav u međusobnim odnosima: „Isusova zapovijed ljubavi treba donositi plodove koji će biti vidljivi u životu njegove zajednice. Ostajanje u ljubavi znači ostajanje u povezanosti s Isusom, a preko Isusa i ostajanje u povezanosti s Bogom, jer Bog je Bog ljubavi i razumije jedino jezik ljubavi!“ Stoga je pri kraju svoje homilije propovjednik još jednom podvukao da ljubiti, ostati u ljubavi i donijeti plodove ljubavi – znači biti autentičan Isusov učenik koji će po plodovima biti prepoznat. Završio je porukom s. Margareti da uvijek bude spremna prihvaćati druge u njihovoj različitosti, „jer Isusa dobivate u zajednici koja postaje Vaša baština. Zato unesite njegov duh u zajednicu i time ćete mu postati suobličeni, dopuštajući da Vas on oblikuje, da djeluje kroz Vas, prihvaća i ljubi druge. I to će već biti predokus neba!“

Nakon homilije uslijedili su upiti koje je predsjedatelj slavlja uputio s. Margareti o njenoj spremnosti da prihvati život i obaveze svečano zavjetovane bosonoge karmelićanke u Crkvi, na što je ona potvrdno odgovorila te svojom prostracijom znakovito očitovala svoje predanje, dok je zajednica okupljenih zazivala zagovor svetih. Nakon litanija, sestra je pristupila poglavarici Karmela sv. Josipa. s. M. Emanueli Režek, i izgovorila obrazac doživotnog zavjetovanja u ovoj terezijanskoj obitelji te ga potpisala i prinijela kao svoj prikazni dar.

Blagoslovnom molitvom i predajom posvećene crne koprene i krunice s. Margareti završen je obred zavjetovanja, uz potvrdu zajednice sestri da po tom činu ima trajni udio i zajedništvo u obitelji Karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Nastavljeno je euharistijsko slavlje, koje je nadbiskup završio čestitkom i željom da s. Margareta bude vjerna svojim zavjetima i ostane čitavim bićem Gospodinova, kao i svečanim blagoslovom novozavjetovanice, svih nazočnih i sestarske zajednice Karmela.

Životni put do Karmela

  1. Marija Margareta od Presvetog Srca Isusova (Dragana Boškić) rođena je u Bugojnu 1973. godine, gdje odrasta uz oca Stjepana, majku Katu i brata Dragana. Sakrament krštenja primila je u župnoj crkvi sv. Ante, kao i prvu pričest i potvrdu, za koje su je spremali oci franjevci i školske sestre franjevke koje djeluju u župi. Nakon završene osnovne škole, upisuje srednju elektrotehničku školu. Na samom završetku njezinog srednjoškolskog obrazovanja u svibnju 1992., u Bugojnu i čitavoj Bosni buknuo je rat.

Zbog sudjelovanja oca i brata u obrani grada, odlučuje s majkom ostati u Bugojnu te kroz dvije godine intenzivnih ratnih događanja na tom području prolazi mnogobrojne patnje i stradanja. Nakon puštanja ranjenog brata iz zarobljeničkog logora, uspijeva s njim izbjeći u Makarsku na šest mjeseci, a potom odlazi u Mostar, gdje se zapošljava te tijekom 20 godina radi uglavnom na poslovima prodaje i trgovačke ponude.

S vremenom se u njoj javlja sve veća glad za dubljim duhovnim životom, koju podržava u molitvenoj zajednici kod otaca franjevaca i sestara franjevki. Svoju duhovnost osobito hrani i čestim odlascima u obližnje Međugorje, gdje u Gospinoj školi oblikuje svoje srce potpuno za Gospodina. Tamo upoznaje fra Tomislava Pervana, koji joj otada postaje povremeni duhovni savjetnik, osobito na putu traženja Božje volje za njen život. Posjetivši našu zajednicu u listopadu 2013. godine, osjeća da je ova kuća mjesto gdje je Gospodin želi. Svoju želju za posvećenjem Isusu u kontemplativnom Karmelu ostvaruje ulaskom u našu zajednicu na tromjesečno iskustvo 26. svibnja 2014. godine.

Nakon intenzivnog razmišljanja i preispitivanja, donosi odluku o ulasku u Karmel 25. listopada 2014. te započinje razdoblje postulature. Na svetkovinu Svih svetih 1. studenoga 2015. obredom redovničkog oblačenja dobiva karmelsko odijelo i uzima ime s. Marija Margareta od Presvetog Srca Isusova, započinjući razdoblje novicijata. 22. listopada 2017. polaže privremene zavjete, koje obnavlja kroz tri godine. Svjedočanstvom molitvenog života i zauzetošću u Gospodinovoj službi pripremala se za polaganje svečanih zavjeta 24. listopada 2020., uzevši za geslo prvi redak Psalma 118: Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.