Prvi dan trodnevnice sv. Josipu u Brezovici

U utorak 16. ožujka 2021., novozagrebački dekan i župnik u Savskom Gaju, prečasni Ivan Topolnjak, otvorio je misnim slavljem trodnevnu pripravu za svetkovinu sv. Josipa u brezovičkom Karmelu.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima, propovjednik je uklopio njihovu poruku u život sv. Josipa s osobitim naglaskom na Josipovo vršenje volje Božje i na njegovu pravednost i bogoljubnost. Tako je između ostalog rekao i ovo: „Sada kada smo u tjednu sv. Josipa, onda idimo tim putem, Josipovim putem. Josip sve čini, vrši volju Božju… U evanđelju jako malo piše o sv. Josipu, dvije-tri riječi. Kaže se da je bio muž pravedan i da je bio bogobojazan. Ne treba nam ništa više u životu osim te dvije riječi. Biti pravedan, znači dati svakome što mu pripada. To je pravednost. I bogobojazan, bojati se Boga. Kada to imamo, sve imamo. Josip nas na to poziva. On se sav daje takav u službu Bogu. Nisu Josipu bile sve stvari jasne. Znamo da je Josip bio pravednik, da se kanio oženiti kao svi drugi i da je u zarukama s Marijom… Kad je Josip saznao za Marijinu trudnoću, anđeo mu je u snu rekao: ‘Ne boj se!’ I nama treba često puta reći: ‘Ne boj se!’ Treba nam samo jedna riječ ohrabrenja, blaga i mila riječ ‘Ne boj se!’ Svega i svačega se plašimo, a ne treba se plašiti, nego imati to Josipovo, biti pravedan i bogobojazan, a Bog će svoje učiniti.“

U nastavku propovijedi propovjednik je govorio o Josipovim kušnjama i uputio prisutne kako se s kušnjama treba nositi u životu. Govorio je i o Josipovom i Marijinom bijegu u Egipat. Kušnje su stalno bile prisutne, ali je sv. Josip izišao jači nakon svake kušnje. Kušnja je tu zato da nas učvrsti u vjeri. Ona tako postaje blagoslovljena, ako živimo u Božjoj volji, pouzdajući se u njegovu providnost. U tome nam je sv. Josip uzor.

Voditelj slavlja istaknuo je Josipovu ulogu u djelu otkupljenja, jer je bio Isusov hranitelj umjesto Nebeskog Oca i namjesnik Božji na zemlji. Bog mu je iskazao silno povjerenje povjerivši mu najveće blago koje je imao, svoga Sina. Božje povjerenje sv. Josip nije izigrao, kao što to često činimo mi ljudi.

Na kraju homilije prečasni Topolnjak je poručio vjernicima: „Božja Riječ nas zbilja poziva na veliko preispitivanje. U Korizmi trebamo naći one istinske stvari, onaj plan koji Bog ima s čovjekom. Sv. Josip nam pokazuje da je moguće biti bolji i vršiti Božju volju, a to puno puta košta. Kada sâm nešto daš od sebe, kada nešto učiniš, onda ćeš biti sretan.“

Na misnom slavlju sudjelovale su  štovateljice sv. Josipa, bosonoge karmelićanke, kao i revni vjernici, Josipovi štovatelji. Slavlje su pratile i animirale pjevanjem same čuvarice svetišta, a za orguljama je bila s. M. Kristina Jadanić. Misna čitanja čitala je Ivona Kubalo, dok su prisutni pozdravili sv. Josipa pjesmom koju je uglazbio mo. fra Izak Špralja, TOR.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.