Pismo Generalnog definitorija

Rim, 10. ožujka 2021.

Draga braćo i sestre terezijanskog Karmela:

Bratski vas pozdravljamo po završetku nove tromjesečne sjednice Generalnog definitorija, koja je održana u Rimu od 3. do 9. ožujka. Susret je otpočeo blagoslovom nove dvorane za sastanke, uređene tijekom posljednjih mjeseci u Generalnoj kući. Zahvalni smo za velikodušnost naših sestara iz Reda, koje su svojim prilozima omogućile to djelo.

Sastanak se održao dok nastavljamo proživljavati učinke pandemije koja napada čitavo čovječanstvo već godinu dana. Ne odričemo se postupnog obnavljanja svega onoga što je bilo pozitivno u načinu prethodnog življenja; ipak, bitno je prilagoditi se novome stanju, kako bismo iz toga izvukli najveću moguću korist. Potrebno je prihvatiti sadašnju stvarnost s vedrinom i duhom vjere, te više nego ikada intenzivirati srdačnu bliskost i solidarnost među svima, unatoč fizičkoj udaljenosti. Mir i snaga, koji nam dolaze iz našeg prijateljskog odnosa s Bogom, moraju nas poticati da pratimo tolike osobe koje podnose posljedice pandemije, koja otežava siromaštvo i bol onih koji su već trpjeli zbog nepravednosti i nejednakosti našega svijeta.

Usred korizmenog vremena, osjećamo se pozvanima nadasve slijediti Isusa na putu prema Jeruzalemu, da bismo s njime podijelili dar potpunog sebedarja po ljubavi, koja vodi k uskrsnuću. Molimo Duha da nam pomogne u želji za prihvaćanjem poziva na obraćenje kako bismo živjeli obnoviteljski susret s Bogom koji prebiva u nama.

U tom kontekstu, prvi razlog sjednice Definitorija bio je priprema Generalnog kapitula. Kao što je poznato, u svibnju je šesta godišnjica  ovog šestogodišta, te bi se tada trebao održati redoviti Generalni kapitul. Okolnosti su dovele do toga da ga je trebalo odgoditi. Nakon što smo se posavjetovali s Kongregacijom za ustanove redovničkog života i družbe apostolskog života, odlučili smo  sazvati Generalni kapitul od 29. kolovoza do 19. rujna 2021. u Rimu. Nadamo se da će se do tada stanje s pandemijom dovoljno poboljšati, te nam dopustiti potrebna putovanja  i odvijanje susreta. U svakom slučaju, datum kapitula morat će biti potvrđen od Definitorija na sjednici u lipnju.

Generalni predstojnik je već potpisao službeni saziv  Generalnog kapitula, te ćemo  uskoro poslati odgovornima raznih okružja  praktične upute i preliminarne savjete za poboljšanje aktivnog sudjelovanja u pripremi  Kapitula od strane čitavog Reda (teme, ideje, prijedlozi, sugestije…). Vrijedi istaknuti da je Generalni kapitul vrhovni autoritet Reda i da je njegova prva odgovornost „promicati duhovnu životnost, jedinstvo i razvoj Reda i brinuti se o njegovoj trajnoj obnovi, u suradnji sa svim članovima“ (Konstitucije OCD 170). Sada više nego ikada, nasuprot raznovrsnih  razvoja koji se događaju  u Redu, u Crkvi i u svijetu, Generalni kapitul mora biti iskustvo istinskog razmišljanja i razlučivanja pod vodstvom Duha, kako bi dao novi poticaj našem konkretnom iskustvu terezijanske karizme u sadašnjem trenutku.

Molimo sve članove Reda, braću, klauzurne sestre i laike, da prate pripremu Generalnog kapitula molitvom punom pouzdanja pred Gospodinom.

S druge strane, Definitorij je nastavio brinuti se o prisutnosti naših redovnika na području drugih okružja. Postupak za pravno uređenje, poduzet zadnjih godina, ide naprijed. Glede redovnika koji su u službi biskupija, bez stalne zajednice, svi biskupi su već obaviješteni o našoj odluci te se usklađuju nadnevci za sklapanje ugovora. Glede zajednica koje se nalaze u samostanima drugih provincija, pregledavaju se ugovori o suradnji, kako bi bili usklađeni sa zakonodavstvom Reda, na način da bi redovnici mogli biti na službi mjesne provincije; podsjećamo da ti pisani ugovori  moraju biti predstavljeni Definitoriju radi odobrenja do 31. svibnja. Glede zajednica koje se nalaze na području drugih provincija bez potrebnih dopuštenja, rješava se u svakom pojedinom slučaju oblik i vrijeme u kojem te prisutnosti moraju biti zatvorene ili preuzete od mjesne provincije, ako ta to smatra prikladnim; samo iznimno i iz vrlo opravdanih razloga, bit će moguće dobiti oslobođenje od teritorijalne pripadnosti. Zahvalni smo zbog pozitivnog stava onih koji s raspoloživošću surađuju kako bi se taj postupak mogao sretno privesti kraju; svjesni smo da je taj postupak zahtjevan i ponekad neugodan, ali istovremeno ustvrđujemo da je bezuvjetno bilo nužno i hitno ostvariti ga za dobro Reda. Te se mjere traže kako bi se obnovili organizacioni oblici, predviđeni po našem zakonodavstvu, za poboljšanje našeg stila života, koji je usmjeren na odnos s Bogom i očituje se u molitvi, zajedničkom životu i apostolatu – tri elementa koji uvijek moraju biti ujedinjeni i uzajamno se jačati.

Definitorij se je bavio i Tajništvom za obavještavanje, koje je ovog trenutka posebno važan i aktivan odsjek. Preko web stranice i društvenih mreža, ovo Tajništvo ima zadaću upoznavati s novostima, događanjima i dokumentima Generalne uprave i čitavog Reda.

Izražavamo našu  iskrenu zahvalnost o. Emiliju Martínezu, koji se je posljednjih godina sa zauzetošću i učinkovito brinuo za to Tajništvo, povezujući tu odgovornost sa svojim akademskim obvezama na Teresianumu. Definitorij je za novog tajnika za obavještavanje imenovao o. Joséa Pereira iz Avinjonske provincije, koji je već došao u Rim kako bi započeo svoje novo služenje. Nastavit ćemo i nadalje računati na dragocjenu suradnju Lorenza Barone, člana Svjetovnog Karmela, kao webmastera Generalne kuće. Istovremeno, odobrili smo projekt nove web stranice, koji je izradio webmaster. Sljedećih tjedana izvršit će potrebni tehnički posao kako bi nova stranica proradila što prije.

Definitorij je primio i razmotrio neke obavijesti o zajednicama i centrima koji neposredno ovise o Generalnoj upravi. O. General, u svojstvu Velikog kancelara, nedavno je sudjelovao na Savjetu fakulteta, a isto tako i na sastanku Generalne unije viših poglavara, gdje se je raspravljalo o budućnosti brojnih središta teoloških studija prisutnih u Rimu koji ovise o redovima i redovničkim družbama. Možemo priopćiti da su novim članovima odgojne zajednice našeg Međunarodnog zavoda postali o. Dieudonné Ruhanyura iz Regionalnog vikarijata Burundi-Rwanda, i o. Richardus Lodo iz Komesarijata Indonezije. Glede zajednica koje ovise o Generalnoj upravi, Definitorij je odlučio da maksimalna dob za povratak u vlastita okružja (provincije, poluprovincije itd.) redovnika  koji im pripadaju bude 75 godina, vodeći računa o tome da su oni pozvani biti članovima tih zajednica u razdoblju u kojem vrše konkretnu službu, a i zato što u akademskom svijetu iznad te dobi nije dopušteno poučavanje.

Kao i obično, dobili smo i detaljne obavijesti Generalnog ekonoma o. Paola de Carli o financijskom stanju Generalne kuće i o izvještajima raznih provincija. Analizirali smo troškove za 2020. godinu, koji predstavljaju dosta uravnotežen račun, iako su prihodi osjetili novu situaciju u kojoj se nalazimo zbog pandemije.

S Generalnim prokuratorom o. Jean-Marie Bergara pregledavali smo stanje kanonskih postupaka nekih naših redovnika o kojima se je Definitorij trebao izjasniti kako bi se njihov tijek mogao proslijediti odgovarajućim vatikanskim dikasterijima. Još jednom molimo provincijale i one koji imaju neku odgovornost na tom području, da pozorno i marljivo slijede postupke koji su određeni za rješavanje nepravilnih stanja, na dobro Reda i osoba koje su u to uključene.

 

Ostala pitanja o kojima je Definitorij raspravljao su sljedeća:

– Primljen je i analiziran izvještaj predstavljen Definitoriju od Komesarijata Indonezije o njihovoj povijesti, sadašnjem stanju i izgledima za budućnost. Radi se o okružju s istaknutom vitalnošću zvanja, kod kojih treba posvetiti posebnu pozornost početnoj formaciji i učvršćenju karizmatskog identiteta.

– Na molbu Provincije Karnataka-Goa, kanonski je osnovan samostan „Dhyana Sadhama“ u Mysore-u (Karnataka, Indija).

– Prihvaćena je molba Provincije Južna Kerala za premještaj Zavoda filozofije u Ambalapuzha-u.

– Primljen je i razmotren izvještaj Komesarijata Kariba godinu dana nakon pastoralnog generalnog pohoda.

– Također smo primili izvještaj Komesarijata Sicilije o provedbi upute Definitorija i odluka kapitula. Na molbu Komesarijata, Definitorij je  ukinuo zajednicu u Enni (Sicilija).

– Razgovarali smo o pastoralnim pohodima koje nismo mogli poduzeti zbog pandemije i ograničenja putovanja. U razgovoru s odgovarajućim okružjima, svaki definitor koji je za to zadužen izrazio je svoju raspoloživost da ih poduzme sljedećih mjeseci, ako to dopuste stanje pandemije i odredbe o putovanjima.

– O. Daniel Ehigie izvijestio je o skupu Konferencije viših poglavara karmelićana francuskog govornog područja Afrike i Madagaskara, koji se održao u Abidjanu od 24. do 29. siječnja ove godine, a na kojemu je i on sam sudjelovao. Uz ostalo o čemu se tamo raspravljalo, govorilo se je i o intenzifikaciji suradnje među afričkim okružjima, kao i o mogućoj podršci prisutnosti u Senegalu. Vrednovalo se i terezijanski kongres održan u Kamerunu 2019.

– Glede izvanrednog fonda za pomoć u početnoj formaciji, koji je stvoren kako bi se odgovorilo na ekonomske poteškoće uzrokovane pandemijom, zahvalni smo na  primljenim prilozima, na poseban način provincijama španjolskog područja. To je omogućilo da iziđemo u susret nadasve molbama koje smo primili iz okružja Latinske Amerike.

 

Po završetku radnih sjednica Definitorija pripremamo se za duhovne vježbe, koje ćemo podijeliti s cijelom zajednicom Generalne kuće. Molimo Gospodinovu milost da bismo mogli primiti njegovu Riječ, kako bi nas ona iznutra obnovila i pomogla nam na našem putu karmelskog života i služenja Redu.

Želimo cijeloj obitelji Terezijanskoga Karmela da živi Veliki tjedan i Uskrs u punom zajedništvu s Isusom Kristom i njegovim Vazmenim otajstvom.

Bratski,

o . Saverio Cannistrà, General

o. Daniel Chowning

o. Agustí Borrel

o. Francisco Javier Mena

o. Łukasz Kansy

o. Mariano Agruda III

o. Johannes Gorantla

o. Daniel Ehigie

preveo o. Tadej Perica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.