Oblačenje postulanata i početak novicijata

Život šestorice dosadašnjih postulanata u zadnjih pola godine bio je zanimljiv i nepredvidiv. Po prvi puta, kao ondašnji kandidati, vidjeli su se i upoznali u Remetama, gdje su boravili od početka devetnice Velikoj Gospi. Nakon toga su željno iščekivali trenutak putovanja u Sombor, koje se s obzirom na zdravstvene uvjete u Hrvatskoj i Srbiji odgađalo do početka listopada.

U Somboru su bili lijepo dočekani i primljeni. Nakon 2 mjeseca boravka, poslani su kući svojim obiteljima uoči Božića. Kako zdravstvena situacija ni tada nije bila povoljna, njihov je boravak kod kuće bio produžen do kraja siječnja, kada su se ponovno okupili u Remetama. Tada su saznali da se neće vraćati u Sombor, već je odlučeno da će svoju postulaturu nastaviti u Grazu, te da će uoči Blagovijesti obući habite i započeti novicijat. Tako su početkom veljače stigli u Graz i nastavili postulaturu.

U zadnjem tjednu postulature, pet su dana imali duhovne vježbe, koje je vodio o. Petar od Kraljice Mira (Janjić). Prolazilo se kroz teme iz Biblije, a postulanti su se bolje upoznavali s Isusom, Marijom, Abrahamom, prorokom Ilijom, apostolom Ivanom, razmetnim sinom i milosrdnim ocem…

Duhovne vježbe dale su svoje plodove te su tako spremni dočekali 24. ožujak – dan oblačenja i ulaska u novicijat. Sve je počelo sa Službom čitanja, a nakon izmoljenih psalama i prvog čitanja, započeo je čin oblačenja koji je vodio provincijal, o. Dario od Božje Dobrote (Tokić). Na početku su postulanti rekli da „žele savršeno nasljedovati Krista te pobliže upoznati Red Bosonoge Braće Blažene Djevice Marije od Gore Karmela.“

Ovu želju izrazili su: brat Hrvoje od Bogorodice Marije (Škiljo), brat Ivan od Svetog Mihaela Arkanđela (Čičak), brat Mateo od Isusa (Erak), brat Marko Marija od Euharistijskog Otajstva (Malić), brat Tomislav od Utjelovljenja (Sakač) i brat Marko od Bezgrešnog Srca Marijina (Vrdoljak).

Tada je o. provincijal blagoslovio njihova redovnička odijela i pozvao ih da ih obuku, pri čemu su im pomogli ostali redovnici iz zajednice. Zatim je o. provincijal uputio nekoliko poticajnih riječi novim novacima te ih predao u ruke magistru, o. Petru od Kraljice Mira (Janjiću). Na kraju su svi zapjevali himan Salve Regina – Zdravo Kraljice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.