Obavijesti sa 7. sjednice Provincijalnog savjeta

 Sjednica je održana 11. travnja 2021., dan ranije od predviđenog termina, u Samostanu Gospe Karmela u Splitu umjesto u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru, da se izbjegne prelazak granice i s tim povezane komplikacije zbog epidemiološke situacije.

 

  1. Zadaci s Provincijalnog kapitula:

1.1. Rim – Provincijal Središnje Italije obećao je ovih dana dostaviti skicu nove konvencije, prilagođene uputama iz Generalne kuće, za daljnji dogovor.

 1.2. Jezerine – Nakon odlaska br. Alena u eksklaustraciju, u Jezerinama su ostali o. Đani i br. Boško. Vidljivi su pomaci prema većoj funkcionalnosti i uređenosti prostora, ali je to sve još daleko od razine da bi mogli primati goste. Naručena je izgradnja priključnog okna za vodu s glavnim ventilom koji dosad nije postojao, i ugradnja filtera za bakteriološki neispravnu vodu seoskog vodovoda iz mjesnog izvora.

1.3. Remete nakon potresa – Nakon odobrenja projekta statičke konsolidacije iz bespovratnih sredstava EU, o. Antonio-Mario Čirko i o. Vinko Mamić zajednički rade praktički svakodnevno na koordinaciji radova oko obnove remetskog kompleksa. Prazni se stari dio samostana, što uz kratke rokove zahtijeva praktički prisutnost radnika i strojeva koji će nužno poremetiti život zajednice i za što se treba pripremiti razumijevanjem i strpljivošću.

1.4. Prijevod djela sv. Ivana od Križa – O. Jakov Mamić je prihvatio načiniti teološku lekturu prijevoda djela sv. Ivana od Križa, i već radi na dosadašnjem prijevodu o. Jakova Kuharića. O. Jure Zečević je dogovorio s preporučenim prevoditeljem sa španjolskog jezika ogledni prijevod desetak kartica iz djela Ivana od Križa, u vidu eventualnog prevođenja Živog plamena ljubavi.

 

  1. Prioritetna područja trogodišta:

2.1. IZGRADNJA BRATSTVA – Zbog pandemijskih mjera uvelike je onemogućeno planirano djelovanje na ovom području, pa je o. Anto Knežević pripremio mali sažetak temeljnih smjernica Crkve u pogledu bratskog zajedništva.

2.2. EKONOMIJA – Program za kućne ekonome u pripremi kod br. Tomislava je u završnoj fazi, i trebao bi omogućiti ne samo olakšan upis i pravljenje izvješća, nego i međusobno povezivanje podataka. U Splitu je u tijeku dovršenje zvonika i nužno uređenje okoliša. U Remetama je u tijeku selidba ekonomata i tajništva provincije u provincijalovu radnu sobu.

2.3. FORMACIJA – Đakonski praktikum se odvija prema programu na zadovoljstvo svih sudionika, a u sklopu trajne formacije pripremljen je susret mladih svećenika od 1. do 3. godine nakon prezbiterskog ređenja u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru od 11. do 16. travnja 2021.

2.4. PONUDA ZAJEDNICE KAO ŠKOLE MOLITVE – O. Tiho Radan je zauzet radom na  Karmelskom priručniku koji je sada prioritet. U pripremi su također Nedjeljna i blagdanska evanđelja komentirana uz pomoć tekstova karmelskih svetaca, te veći projekt Meditacija karmelskih svetaca za svaki dan u godini. Pripremljena je i održana hrvatska inačica Karmelskih duhovnih vježbi u ovoj Korizmi, obogaćena snimkama u podcastu „Zamak duše“, na što su već stigle jako pozitivne reakcije. Na bogoslovsku inicijativu pokrenut je novi YouTube kanal „Kerit“ za širenje sadržaja karmelske duhovnosti, ali poziv na suradnju nije naišao na veliki odjek među ostalom braćom. Za promociju duhovnog života KIZ priprema izdavanje knjige Isusov pogled.

 

  1. Aktualna pitanja

3.1. Odgovori na vrednovanja iz ankete

Provincijalni savjet zahvaljuje svim zajednicama na poslanim izvješćima o promišljanju i prijedlozima za poboljšanje života. „Život bratskog zajedništva treba neprestance obnavljati“ (Konst. OCD 85). Suočavanje s vlastitim slabostima nikad nije lako, ali izgrađuje zajedništvo i razotkriva štetni individualizam. Naše zajednice ne smiju postati „samo-stan“, tj. logistička potpora za pojedinačne poduhvate, pa makar isti bili preuzeti u duhu poslušnosti: „Prema izvornoj zamisli svete Terezije nastojimo izgraditi malu obitelj“ (Konst. OCD 15 e), i „kao članovi iste obitelji, nastanjeni u vlastitoj redovničkoj kući, provodimo zajednički život“ (Konst. OCD 76). Zato su površnost, otpori i pasivnost po ovom pitanju pokazatelji uznapredovalog štetnog individualizma, koji se iza maske lažnog irenizma i pluralizma, izgleda, nalazi već i među nama.

U svezi konkretnih prijedloga na iznesene slabosti u provinciji obzirom na formaciju, o. Nikola Grizelj je ovlašten sazvati Odgojnu skupinu u Remetama, radi dogovora oko izrade prijedloga promjena našega Ratio particularis za formaciju i Statuta provincije.

 

3.2. Promišljanje plana premještaja

O. Provincijal je pripremio za provincijalne savjetnike obrazac cjelovitog rasporeda dužnosti i konventualnosti u provinciji, i zamolio ih da mu sa cjelovitim prijedlozima pomognu oko izrade nužnog plana premještaja koji predviđa popunjavanje zajednice u Sofiji i novi osnutak u Oštarijama u Gospićko-senjskoj biskupiji, za osobne konzultacije s predloženom braćom i za konačno zajedničko usklađivanje na skorašnjem Saboru provincije.

 

3.3. Kalendar događanja u formaciji

Šestorica postulanata su ušla u novicijat u Grazu 24. ožujka, a njihovo zavjetovanje je predviđeno 25. ožujka 2022. Dvojica kandidata su ušla u postulaturu u Somboru u veljači, a predviđa se da će ući – ako Bog da – u novicijat 7. rujna.

LIPANJ
– svećeničko ređenje 5. lipnja: br. Marko Maglić i br. Stanko Pažin

SRPANJ
– promjena magistra bogoslova

– mlade mise 3. srpnja u Stolcu (BiH) i 31. srpnja u Cisti Velikoj

– priprava za svečane zavjete br. Jakova Milića u Italiji od 5. srpnja do 8. rujna

RUJAN

– prvi zavjeti br. Augustina i br. Josipa B.

– ulazak u novicijat 7. rujna: Marin Š. i Josip D.

LISTOPAD

– svečani zavjeti br. Jakova Milića na svetkovinu Svete Majke

 

3.4. Termini budućih događanja

– Slijedeća sjednica Provincijalnog savjeta je 30. lipnja u 16 sati kod ančela na Kamenu.

– Sabor Provincije je kod ančela na Kamenu od 30. lipnja do 2. srpnja 2021. na temu: „Gdje smo i kamo idemo. Izrada vizije provincije i pojedinih njenih zajednica do kraja trogodišta“

– Najavljen je Generalni kapitul u Rimu od 29. kolovoza do 19. rujna 2021.

 

3.5. Razno

– Sukladno Statutu 2020., br. 39 b, Provincijalni savjet daje suglasnost remetskoj zajednici za nabavku osobnog vozila marke Hyundai i10.

– Sukladno Odredbama za primjenu Ustanova br. 249 i 250, Provincijalni savjet je odobrio prodaju oko 15m2 samostanskog terena u Somboru uz sjeverni rub crkve, kako bi se, uz postojeću, mogla sagraditi nova trafostanica za potrebe mjesne četvrti. Dobivena sredstva će se uložiti u izvanredno održavanje somborske crkve.

– Provincijalni savjet je dao suglasnost za prepuštanje vlastitog vlasničkog udjela 24/80 dijelova slijepog puta na Gornjem Bukovcu, izoliranog i udaljenog od remetske nadarbine, gdje nemamo nikakvog interesa korištenja ni realne mogućnosti prodaje, obitelji Žutelija, koja je od nas kupila pripadajuće gradilište, ostavštinu našeg pokojnog dobročinitelja g. Nikole Petrocija, do koje parcele uostalom jedino i vodi.

– Udruga ISBZ još nije na zadovoljavajući način odgovorila na naš dopis 212/2020 od 8. 12. 2020., u kojem se u bitnome traži da promijene adresu svog sjedišta da ne bude više na Česmičkoga 1, na kojem su registrirane sve središnje ustanove naše Provincije, kao i župa i samostan u Remetama, kao i da zatraže i dobiju odobrenje svoje Udruge od Duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije. Budući da nijedno od toga dvoga nije dosad učinjeno, ostaje na snazi uskrata dozvole za okupljanje i djelovanje Udruge ISBZ na teritorijima pod ovlasti HKPSOJ.

– Molba za financijsku pomoć Samostana sv. Klare u Mikulićima nakon zagrebačkog ožujskog potresa stigla je još koncem kolovoza prošle godine. Zahvaljujući dragom Bogu i sv. Josipu, našem zaštitniku, na trenutnoj konsolidaciji, u znak solidarnosti Provincijalni savjet određuje da im se pomogne s 8.000 kn.

– Provincijalni savjet je upoznat s inicijativom polaganja vijenca na spomen-ploču Ivanu Česmičkom kraj crkve u Remetama, te s usporednom inicijativom izrade modela grobne ploče hrvatskog bana Ivana Karlovića, pokopanog u našoj crkvi u Remetama, povodom 490. obljetnice njegove smrti (1531.) i obilježavanja dana preminuća 9. kolovoza.

– Nakon incidenta s provincijalnim autom na putu za Split, Provincijal je zatražio, a Provincijalni savjet odobrio, nabavku odgovarajućeg novog vozila za potrebe provincijalove službe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.