Duhovne vježbe na Ilijinom izvoru

Misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga, u ponedjeljak, 12. travnja 2021., započele su sestre karmelićanke iz Brezovice godišnje duhovne vježbe pod vodstvom karmelićanina o. Zvonka Martića. Tema duhovnih vježbi bila je: „Tko je Bog? – Duhovnost sv. Ilije proroka.“

Kroz Euharistiju, predavanja, osobna razmatranja, šutnju, sabranost, klanjanje, Sakrament pomirenja, duhovne razgovore i promišljanja, sestre su uranjale u život s Bogom i za Boga u duhu Ilijinom. Isto tako provjeravale su svoj duhovni hod i jačale svoju vjeru na Ilijinoj vjeri, kao i svoje poslanje na Ilijinom poslanju. „Ilija stoji pred Gospodinom, to će reći: biti spreman služiti tu gdje jesam. Svaki duhovni poziv ima svrhu da posvjedoči slavu Božju i spasenje ljudi. Ilija je svjestan svoga poslanja. On nam poručuje da se bavimo Božjim interesima, a ne sobom“, rekao je o. Martić. Sestrama je približio Ilijino doba i njegovo poslanje, s osobitim naglaskom na to da Bog šalje proroka onda kada se mijenja jedna civilizacija i nastaje druga, kako je bilo i s prorokom Ilijom.

Iz bogate Ilijine duhovne baštine prisjetit ćemo se da se Ilija borio protiv nevjere za čistu vjeru u Izraelu i u tome nam je on model i vođa. Ilija je borac za Božju istinu i pravdu, a Bog ga štiti od njegovih neprijatelja. Oslanja se na Boga u vrijeme kobne suše u Izraelu i Bog djeluje: čini čudo darivajući kišu. Bog šalje Iliju da se osloni i na pomoć koja dolazi od čovjeka, od udovice iz Sarfate Sidonske. Time nam Bog pokazuje da se uvijek trebamo oslanjati na Njega, ali i dopustiti da nam drugi pomognu, misli su voditelja duhovnih vježbi.

U daljnjim predavanjima govorio je i o dva žrtvenika na gori Karmelu, te poručio da Karmel ne poznaje kompromis u životu i da je jača molitva jednog vjernog Jahvinog sluge, nego molitva 450 zavedenih Baalovih proroka.

Nakon žrtve na gori Karmelu, Ilija je umoran i razočaran jer vidi da se Izraelski narod nije promijenio, već časti Boga samo ustima, a ne srcem. Spasenja, međutim, nema bez trpljenja, ni vjere bez kušnje, a tek kada uđemo u pustinju možemo se osloboditi svojih projekcija o Bogu, o svijetu i o sebi… Ilija tako ulazi u tzv. drugo obraćenje, u kojem doživljava potpuno čišćenje vjere i postaje slobodan od prošlosti, živi sadašnjost, a Bogu predaje budućnost.

U završnom predavanju pod naslovom „Budućnost će postati svjedok“, govorio je predavač o Iliji koji sada drugačije svjedoči za Gospodina. Budućnost će postati svjedokom njegovog dubokog života vjere i potpune slobode za Gospodina i za njegove planove. Ilija nam pokazuje kako ljubiti Boga i čovjeka, kako gajiti ljubav prema svome narodu, prema tradiciji u kojoj smo odrasli i prema samome sebi. Poput gorljivog proroka, pozvani smo živjeti vjerno, čisto, ponizno i svjedočiti za Boga.

Na kraju predavanja, o. Zvonko uputio je molitvu proroku Iliji: „Naš vođo i Oče, pomozi i zagovaraj nas! Uzdamo se u milosrđe Božje i u tvoj sveti zagovor!“

Duhovne vježbe završile su 17. travnja navečer svečanim himnom „Tebe Boga hvalimo“, a sestre su iz njih izašle obogaćene novim spoznajama Božje blizine i Božje ljubavi u duhu i gorljivosti Ilijinoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.