Osluškivati otkucaje Isusova srca – mlada misa o. Stanka u bistričkom Karmelu

U petak, 11. lipnja 2021., na svetkovinu Srca Isusova, svoju mladu misu u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici proslavio je karmelićanin o. Stanko od Utjelovljenja (Pažin). U koncelebraciji je bio vlč. Antun Motočić, a asistirali su karmelski bogoslovi Ante od Gospe od Blagovijesti (Jakus) i Alojzije od Božanskog Srca Isusova (Mihelić). Budući da je svećeništvo ljubav Isusova Srca, prema riječima sv. Župnika Arškog, upravo je svetkovina Srca Isusova bila prigoda za svečano slavlje ove mlade mise.

U propovijedi je o. Stanko između ostalog istaknuo kako smo svi, a u prvom redu mi karmelićani i karmelićanke po karizmi koju nam je Crkva dala, pozvani biti oni koji će osluškivati otkucaje Isusova Srca i slušati što nam to Srce govori.

Tumačeći odlomak iz Ivanova evanđelja o Isusovoj smrti na križu i probadanju boka, o. Stanko je ukazao na ono što je evanđelistu Ivanu bilo važno naglasiti, a to je Isusovo darivanje do kraja. „Već je do Križa i razapinjanja Isus prolio toliko Krvi da je već iznemogao i izdahnuo, ali ovo je njegovo davanje do kraja. (…) On se do kraja ispraznio, do kraja darovao za mene i za tebe. Taj trenutak postaje za nas trenutak spasenja, jer kad je potekla iz Njegova boka Krv i Voda, rodila se Crkva. Rodili smo se toga dana i ja i ti. Mi smo bili u Njegovom promislu. On je već tada vidio tko smo mi, što ćemo biti.“ Tumačeći dalje ovo Kristovo darivanje, o. Stanko je nastavio: „Mi se svakodnevno okupljamo oko Kristova oltara i uvijek se spominjemo te veličanstvene žrtve s Kalvarije, kad su iz Isusova boka potekle Krv i Voda i kad nam je pokazao koliko nas ljubi. I svaka Euharistija koju mi slavimo, svaka sv. Misa, ponovno je obnavljanje toga događaja, i On se u svakoj sv. Misi uvijek iznova daje, i daje se do kraja pod prilikama kruha i vina.“

Također je pozvao sve prisutne vjernike da se „uče od Isusa koji je krotka i ponizna srca“, te ih potaknuo na obnovu ljubavi i pouzdanja, i posvetu Presvetom Srcu Isusovu.

Na završetku misnog slavlja o. Stanko je podijelio prisutnim vjernicima svoj mladomisnički blagoslov.

O. Stanko, br. Ante i br. Alojzije ostali su u vedrom i radosnom susretu sa zajednicom karmelićanki u govornici samostana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.