Sabor Hrvatske karmelske provincije 2021.

Sabor Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa ove godine je održan kod sestara ančela u Duhovnom centru „Oaza sv. Marije Krucifikse“ u Splitu od 30. lipnja do 2. srpnja. Sudjelovalo je ukupno 24 redovnika iz svih naših zajednica i inicijativa. Na saboru su priori podnijeli izvješća o aktualnom stanju i perspektivi naših zajednica u Grazu, Somboru, Remetama, Splitu, Krku, Sofiji, Zidinama, Panfilu i Jezerinama. Župnici su izvijestili o župama Remete i Kamen, a magistri o kandidaturi, postulaturi, novicijatu i klerikatu. O. Provincijal je prenio konkretne ponude od strane gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića, bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka i zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića za ostvarenje naše prisutnosti u njihovim (nad)biskupijama.

Nakon razmatranja i razmjene mišljenja, usuglašen je zajednički stav upućen na Provincijalni savjet da treba poduzeti potrebna korake kako bi se zbog objektivnih nemogućnosti okončala naša dosadašnja inozemna poslanja u Sofiji i Panfilu, a ostvarila već prihvaćena inicijativa o. Zdenka s Provincijalnog kapitula 2017. o uspostavi naše prisutnosti u Gospićko-senjskoj biskupiji, početno u obliku preuzimanja jedne župe (usp. Ustanove OCD br. 97), ali s perspektivom osnivanja vlastitog samostana i trajne prisutnosti.

Posljednjeg dana rada sabora u prijepodnevnom dijelu Provincijal je iznio osnovne relevantne informacije zbog kojih je nužno ići već ove jeseni u izvjesne premještaje osoblja, te vlastiti prijedlog cjelovite vizije nužnih premještaja do kraja trogodišta. Potom se o svemu iznesenom raspravljalo u radu po skupinama koji su vodili provincijalni savjetnici, sa svrhom razmjene korisnih informacija i davanja eventualnih drugačijih prijedloga premještaja koji bi vodili računa o cjelini situacije u Provinciji. U popodnevnom dijelu održan je sastanak Provincijalnog savjeta na kojem su izneseni plodovi rada u skupinama. Na tom temelju izrađen je novi plan premještaja, koji je navečer predstavljen cijelom skupu. Budući da u tom planu ima i osoba koje nisu bile prisutne na Saboru, točan popis premještaja objavit će o. Provincijal naknadno, tj. kad svi redovnici na tom popisu budu osobno obaviješteni o mjestu i razlozima zbog kojih su izabrani za dotično mjesto ili službu.

Odlučeno je također da o. Tiho Radan, provincijalni savjetnik, ovo ljeto ili jesen proboravi tri do četiri tjedna u Jezerinama, te na temelju tog iskustva predloži eventualne preinake neophodne za učinkovitu organizaciju života male karmelske zajednice otvorene za primanje dva ili tri gosta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.