Mladomisnik o. Marko od Duha Svetoga u Brezovici

Ovogodišnji mladomisnik karmelićanin o. Marko Maglić posjetio je u nedjelju 11. srpnja svoje sestre bosonoge karmelićanke u Karmelu u Brezovici. S njima i s prisutnim vjernicima slavio je Euharistiju i zahvalio dragom Bogu i sestrama na daru svećeništva i na svom karmelskom pozivu. Misna čitanja pročitali su br. Ivan Pavao Paro, koji je došao zajedno s o. Markom, i s. Mirjam od Isusa, a molitvu vjernika Ana Purković, dok je Luka Balaško ministrirao. Nadahnjujući se na nedjeljnim misnim čitanjima, mladomisnik je govorio  o poslanju učenika, o naviještanju Evanđelja, o poniznosti onih koji su poslani i o svjedočenju za Krista životom.

Tako je između ostalog rekao i ovo: „Ovdje je glavna poruka da na našem putu i na našem poslanju, tamo gdje nas Gospodin šalje, On treba biti jedini oslonac i da jedino što je potrebno u ovome svijetu jest ispuniti njegovu svetu volju. Tražiti najprije Njegovo Kraljevstvo, onda će nam sve ostalo biti nadodano. Često puta vi laici stavljate sebe u drugi plan, kao da su samo svećenici samo koji trebaju naviještati evanđelje, propovijedati drugima, a laici su, eto, njihova moralna potpora i nije to toliko njima dano. A ne! Isus, kada šalje dvanaestoricu, šalje sve nas. Naravno da ćemo mi svećenici na jedan drugačiji način moći doprijeti do ljudi nego vi laici koji radite na svome radnome mjestu i imate svoje obitelji. Ali Isus ne šalje samo nas s ove strane oltara, nego šalje i vas naviještati evanđelje, živjeti po evanđelju i donositi Isusa drugima. Ne možemo se zatvoriti u svoju ugodnost i lagodnost ili, bojeći se da se ne zamjerimo, misliti da je bolje nikome ništa ne govoriti… Tu je zapravo važno da evanđelje propovijedamo i da donosimo Isusa drugima više svojim djelima nego svojim riječima i da svjedočimo koliko je Bog u naše srce ulio radosti, ljubavi i milosti, da svjedočimo koliko je zapravo Bog u našem životu učinio puno toga i koliko smo Mu neizmjerno zahvalni. I to je zapravo naše propovijedanje evanđelja. “

U nastavku propovijedi o. Maglić govorio je o proroku Amosu koji je išao propovijedati kralju Jeroboamu i njegovu kraljevstvu o onome što Bog traži od njih. Amos je bio neshvaćen u svoje vrijeme jer je tražio od kralja Jeroboama da živi po Božju i da se ostavi razvratnog života. Sličnu sudbinu prošli su mnogi proroci, pa i mnogi proroci našega vremena.

Koliko imamo Duha Božjega u sebi, toliko možemo prihvatiti kritiku od drugih, biti ponizni i mijenjati svoj život u svjetlu evanđelja, te živjeti autentičnim kršćanskim životom. Tu nam je lijepi primjer sv. Mala Terezija, koja je koristila svaku priliku da se ne opravdava, već da ubire plodove poniznosti i ljubavi. Na jednome mjestu je rekla: „Osjećam kao da spasenje tisuća duša ovisi o meni.“ Neka nam to bude poticaj da budemo ponizni, maleni i da sve one teške situacije, križeve, opaske od strane drugih, znamo prihvaćati i prinositi Gospodinu jer je žrtva zbilja velika stvar – zaključio je o. Maglić.

Na kraju misnoga slavlja zahvalio je sestrama i vjernicima na molitvenoj pratnji i preporučio se i za nadalje. Prisutnima je podijelio svečani mladomisnički blagoslov, a sestre su radosna srca otpjevale himan Kraljici Karmela „Karmela Cvijete, lozo procvjetala“, za koji je glazbu napisala s. M. Bonita Kovačić.

Druženje u govornici nije izostalo, kao ni izmjena dragocjenih iskustava na duhovnom putu, a susret mladomisnika i sestara završio je opet pjesmom Majci Božjoj „Salve Regina“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.