Mlada misa o. Marka Maglića pod okriljem Bistričke Gospe

Na svetkovinu Majke Božje Bistričke, u utorak, 13. 7. 2021., karmelićanin o. Marko od Duha Svetoga (Maglić) proslavio je svoju mladu misu u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca. U koncelebraciji je bio vlč. Antun Motočić, koji je na početku i na kraju misnoga slavlja izrekao prigodan pozdrav i zahvalu, a asistirao je br. Ante od Gospe od Blagovijesti (Jakus), OCD.

Pozivajući se na evanđeoski odlomak o svadbi u Kani Galilejskoj, o. Marko se u propovijedi osvrnuo na Marijinu majčinsku ulogu: „Svaka majka vidi kad njenom djetetu nešto nedostaje. Ona posreduje i ide rješavati stvari. Marija isto tako nije ostala nijema i gluha na potrebe drugih, nego je odmah intervenirala. I, kako je to radila u Isusovo vrijeme, kad je bila na zemlji, tako to isto radi i u naše današnje vrijeme i posreduje kod svoga Sina za svakoga od nas.“ Prisjetivši se mnoštva zavjetnih darova i pločica koje se mogu vidjeti u bistričkom svetištu kao zahvala za različita uslišanja, o. Marko je ustvrdio kako se čudesna uslišanja nisu događala samo prije tri ili četiri stoljeća, nego ih itekako ima i danas. Pravo je pitanje gdje su čudesa u našem životu. „Gdje je nestalo vino radosti, vino sreće, vino zadovoljstva, vino uspjeha – ne u ovozemaljskom smislu, nego u duhovnom životu? Gdje je nestalo vino žara, poleta?… Ako nam itko može u svim tim trenucima naše najveće žalosti i najveće bijede pomoći, to je upravo naša majka, Blažena Djevica Marija, koja je uzor svim našim majkama.“

Potaknuvši prisutne vjernike da nasljeduju Mariju u njenom djelatnom pomaganju bližnjima, čak i usprkos vlastitoj boli i trpljenju, o. Marko je istaknuo kako Blažena Djevica Marija nikad u trpljenju ne misli na sebe, već uvijek izlazi ususret drugima, a to je put na kojem smo je, kao njena djeca, pozvani nasljedovati.

Na kraju misnog slavlja mladomisnik je zahvalio sestrama karmelićankama na molitvi i žrtvi kojom su pratile njegov put do svećeništva, te se i nadalje preporučio u molitve. Nakon toga je podijelio sestrama i ostalim vjernicima koji su to željeli svoj mladomisnički blagoslov, te je zajedno sa subratom ostao na tradicionalnom susretu sa sestrama u govornici samostana.

O. Marko Maglić, OCD, zaređen je za svećenika prije nešto više od mjesec dana, 5. lipnja 2021. u Mariji Bistrici. Ovom njegovom mladom misom u bistričkom Karmelu otpočeli su „Dani Djevice Marije“, koji, osim svetkovine Majke Božje Bistričke, uključuju i trodnevnu pripravu za svetkovinu Gospe Karmelske 16. srpnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.