Vanjska proslava Karmelske Gospe u Brezovici

Provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa o. Dario Tokić predslavio je središnju Euharistiju na proštenju Karmelske Gospe u Brezovici, u nedjelju 18. srpnja. Koncelebrirao je o. Ilija Tipurić, OCD, a asistirali su ministranti i čitači: Dora Nestić, Marija Marić i Lea Balaško.

U zapaženoj homiliji o. Dario je govorio o Isusovom testamentu s križa po kojemu nam je ostavio svoju Majku nama za Majku. Jednako tako, govorio je o štovanju Marije u Karmelu od samih početaka karmelskog Reda, koji je osnovan na službu i čast Isusove Majke. Marijino majčinstvo se proteže od Isusa na sve ljude. „Ona je ‘početak svijeta boljega’ jer je Majka Spasitelja svijeta, ali je i ‘utočište grešnika’ jer je majka i sviju nas. Njezino majčinstvo trajno je i ponajviše se očituje u brizi koju ima za svakog od nas. U brizi da nitko od onih koje joj je Sin s križa povjerio ne propadne, nego da imaju život vječni. Na isti način opisuje Sveto pismo Božju ljubav koja se očituje u Isusovu poslanju: ‘Bog je tako ljubio svijet, te je dao Sina svoga Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni’ (Iv 3, 16). Marija je na istom zadatku sa svojim božanskim Sinom, zadatku koji joj je sam Isus povjerio kao svoju posljednju volju ovdje na zemlji. Da nam bude majka koja se brine za naše vremenito i vječno spasenje“, rekao je otac provincijal.

U nastavku propovijedi govorio je o Karmelu koji časti Mariju kao svoju Majku i Kraljicu. Marijina služba u odnosu prema nama je služba ljubavi. Ona nas ispravlja u ljubavi i skrbi da ne propadne djelo njezinoga Sina Isusa. Stoga je njezina služba više majčinska nego kraljevska. Povezanost majke i djeteta traje i nakon smrti, jača je i od smrti. Upravo je karmelski škapular znak Marijine majčinske ljubavi, skrbi i zaštite koja nikad ne prestaje.

O. Dario je rekao da je nošenje škapulara poziv da nasljedujemo Marijine kreposti i vrline: vjeru, osluškivanje Riječi Božje, raspoloživost za Božje planove, osjetljivost za bližnje i za ljude u potrebi, ustrajnost u patnji i boli pod križem, te njezinu vjernost.

Na kraju homilije poručio je prisutnim štovateljima Karmelske Gospe da molimo Gospodina da nas učvrsti u krepostima koje je Marija imala i čuva na putu do Vječnosti, do Boga.

Vlč. Andrija Miličević uputio je srdačne riječi zahvale o. Tokiću, sestrama karmelićankama, zboru i svim prisutnim štovateljima Karmelske Gospe.

Don Stjepan Bolkovac, SDB, otvorio je proštenje jutarnjom svetom Misom, uz suslavitelja o. Olega Vatsebu. U svojoj homiliji naglasio je da Mariju trebamo uzeti u svoj život i živjeti s njom, te ju nasljedovati, osobito u tome da nam Bog bude na prvome mjestu i da s talentima koje imamo služimo bližnjima, a ne sebi. Misno slavlje animirale su pjevanjem čuvarice svetišta pod vodstvom s. M. Bonite Kovačić.

Župni vikar Župe Pohoda Blažene Djevice Marije vlč. Matija Vragović predvodio je zavjetnu hodočasničku misu župe Vukovina. Uz njega je oltaru služio trajni đakon Željko Kovačević. Na svetoj Misi je sudjelovao veliki broj hodočasnika iz župe Vukovina, uz počasnu stražu Turopoljskih povijesnih postrojbi banderij. Misno slavlje uveličao je ženski župni zbor iz Mraclina pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju prof. Antuna Kotteka.

U prigodnoj homiliji vlč. Matija je upoznao hodočasnike u bitnim crtama s duhom Karmela. Tako je između ostalog rekao da je karmelska duhovnost nasljedovanje Isusa Krista po Marijinom primjeru. Rekao je i da je molitva život Karmela te da vodi do intimnog prijateljstva s Gospodinom. Na kraju je propovjednik poručio da Crkva ne može biti bez Marije, ona je naša sadašnjost i naša budućnost. S njom pretvaramo pustinju svijeta u plodni vrt.

Večernju svetu Misu, koja je ujedno bila završetak vanjske proslave Gospe Karmelske, predslavio je vlč. mr. Andrija Miličević iz Zagreba, uz suslavitelja vlč. Damira Ocvirka, župnika župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci.

Motreći misna čitanja svetkovine, propovjednik se zaustavio na riječi „gora“ koja povezuje sva tri čitanja. Ilija se popeo na vrh Karmela kako bi čuo i susreo Gospodina; učenici su pratili Isusa na goru Kalvariju, gdje im je Isus dao svoju Majku Mariju za Majku. Isto smo se tako i mi popeli na goru Karmel da bismo susreli Gospodina koji nas uči kako živjeti. U trenucima najteže agonije na križu, Isus ne zaustavlja pogled na sebi, već gleda na druge, osvrće se na one koji su oko njega, na učenike i Majku. Taj susret s Gospodinom na brdu mijenja naš život. Mi postajemo više braća i sestre, a tome nas uči Majka Marija.

U svim danima proslave Gospe Karmelske nekoliko svećenika trajno je dijelilo hodočasnicima sakrament pomirenja, te oblačilo vjernike u Gospin škapular. S pjesmom „Zdravo Djevo“ završeni su svečani dani Gospe Karmelske u Stepinčevom Karmelu u Brezovici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.