Ilijino u Karmelu sv. Ilije

Proslava sv. Ilije Proroka ove 2021. godine u Karmelu na obalama Buškoga jezera otpočela je duhovnom trodnevnicom u subotu 17. srpnja i trajala je tri uzastopne večeri. Sastojala se od molitve Gospine krunice, ispovijedanja vjernika i slavlja svete Mise s početkom u 19 sati. Prve dvije večeri Misu su predvodili ovogodišnji mladomisnici Karmelskoga reda p. Marko Maglić iz Ciste Velike i p. Stanko Pažin iz Stoca. Njih je inače u ovoj samostanskoj crkvi sv. Ilije za đakone zaredio 24. listopada 2020. biskup Petar Palić, a sveti red prezbiterata primili su po kardinalu Josipu Bozaniću u Mariji Bistrici u crkvi bl. Alojzija Stepinca 5. lipnja 2021. skupa s još osmoricom đakona Zagrebačke nadbiskupije. Prior o. Jakov Kuharić rekao je da su obojica propovijedala tako tečno i poticajno za ovu prigodu duhovne pripreme u povodu Ilindana kao da su više godina svećenici, a ne mladomisnici. Obojica su uvodili sve nazočne vjernike i svećenike u duh i duhovnost starozavjetnoga proroka Ilije koji je revnovao za svoga Boga unatoč nevoljama vremena u kojem je živio i razdijeljenosti Izraela na Sjeverno kraljevstvo i Judeju.

Za vrijeme svetih Misa ovih prvih dviju večeri predvodio je pjevanje svirajući harmonij brat karmelićanin Vladimir Vuković.

Treće večeri trodnevnice misno slavlje je predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić, a propovijedao je provincijal Hrvatske karmelske provincije svetoga Oca Josipa o. Dario Tokić. Propovijeđu je dozvao u svijest prisutnih velikoga i neumornoga starozavjetnoga sveca Iliju i obuhvatio i protumačio umjetničko sakralno uređenje crkve. Naime, pošao je od glavnih ulaznih vrata crkve koja prikazuju četvoricu evanđelista, a potom je nastavio s neobičnim i vrlo upečatljivim postajama Križnoga puta koji je kao cjelina na zidu bez obzira ne neznatne neophodne prekide. Križni put završava raspećem, skidanjem Isusa s križa, polaganjem u naručje Majke i pokopom, te uskrsnućem, ukazanjima i uzašašćem, što je prikazano na pobočnim vratima crkve. Prezbiterij, u čijem je središtu veliki kameni oltar, prikazuje s jedne strane anđela koji donosi narodu hranu za putovanje, tj. presvetu Euharistiju što nas vraća u Ilijino vrijeme kada mu je Bog slao hranu, a s druge strane je lik Majke Božje, koji je Ilija vidio u oblačiću što se pojavio na nebu nakon dugoga čekanja kiše s neimaštinom hrane. Taj oblačić je bio Iliji znak da će doći Ona koja će začeti po Duhu Svetome Sina Božjega – izvor milosne vode i živodajne hrane, što se i dogodilo po Mariji i Isusu. I u pozadini prezbiterija smješten je lik proroka Ilije koji je prošao kroz razna životna iskušenja i nevolje, te se sada osjeća uzdignuto, ushićeno, poletno, spremno za let prema nebeskoj domovini i svome Bogu kojemu je služenjem posvetio svoj život.

Misno slavlje te večeri trodnevnice, za vrijeme kojega je pjevao dio Župnoga zbora sv. Franje iz Rašeljaka, završilo je blagoslovnim molitvama i škropljenjem svetom vodom dvojih vrata, svih figura iz kristodrame Križnoga puta na zidovima crkve te kipova u prezbiteriju. Ovo umjetničko djelo, što ga je uradio duvanjski kipar Ilija Skočibušić, kao i vitraje karmelskih svetaca sv. Šimuna Stocka, sv. Ivana od Križa, sv. Mariam Baouardy i sv. Edith Stein, koji su djelo slikara Hrvoja Marka Peruzovića, ovom prigodom blagoslovio je biskup Ivan, porijeklom iz ovog kraja.

Na misi uočnici bio je i Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman. Tom zgodom izjavio je: „Ovaj kraj ima perspektivu i u tome će uvijek imati potporu vlade Republike Hrvatske.“ Pojasnio je kako je i emotivno vezan za ovo područje jer je u pitanju njegov rodni kraj, te da ono ima brojne još uvijek neiskorištene potencijale.

Na sam dan sveca Ilije misno slavlje predvodio je biskup Ivan, a u koncelebraciji su bili svećenici karmelićani sa svojim provincijalom Dariom, tomislavgradski gvardijan fra Sretan Ćurčić, župnici Duvanjskoga dekanata i ostali svećenici iz naših biskupija, crkvenih zajednica i župa. Početak slavlja bio je s uobičajenom procesijom, mimohodom, obišašćem kroza samostansko uređeno dvorište s izvrsno urađenim Grobom Kristovim koji je ostao prazan nakon njegova uskrsnuća. Litanije u čast svecu proroku Iliji, kojemu se Bog ukazuje u šapatu blagog lahora, pjevao je vinjansko-zagorski župnik don Joko Blažević. Misno slavlje uljepšali su svojim pjevanjem pjevači Župnoga zbora Župe Grabovica pod vodstvom svoga župnika don Blaža Ivande.

Biskup je u svojoj propovijedi najprije zahvalio Bogu za prisutnost karmelićana u našoj Crkvi u Hrvatskoj i ovdje u ovome Karmelu sv. Ilije u Buškom blatu, gdje su i njegovi korijeni. Potom je podsjetio na vrijednost poruka proroka Ilije u današnjem vremenu, što ih šire članovi ovoga crkvenoga reda. Oni ovdje slave sve karmelske blagdane, a jedan od njih jest i ovaj što ga ovoga dana slavimo, kao i onaj 16. srpnja, a to je Gospa Karmelska. Između ostaloga rekao je u svojoj propovijedi: „U iskustvu biblijske vjere prepoznajemo da Bog djeluje u povijesti spasenja. I ovo je prva poruka današnjeg susreta: ‘Moj je život dio povijesti spasenja.’ Sv. Ilija pokazao je postojanost u vjeri u jednoga i jedinog Boga. Gospodin ga je prožeo šapatom blagog lahora, tj. svojim Duhom. Isus nas uči putu iskustva vjere i obraćenja, ljubavi koja je raspeta i uskrsnula. Tko će uzići na Goru Gospodnju? – pita se starozavjetni psalmist i odgovara: ‘Samo onaj koji živi čestito, koji čini pravicu, i istinu iz srca zbori, i ne kleveće jezikom; koji bližnjem zla ne nanosi i ne sramoti susjeda svoga…’ (Ps 15).“

Na kraju slavlja prior o. Jakov Kuharić zahvalio je Bogu na ovome danu i danima duhovne priprave, te biskupu Ivanu i svim sudionicima slavlja. Posebno je pozdravio zlatomisnika o. Jakova Mamića, koji je bio nositelj projekta gradnje Karmela sv. Ilije, te o. Zvonku Martića, koji je najviše zaslužan za uređenje samostanskog vrta i crkve.

don Ilija Drmić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.