Novaci u najvećoj samostanskoj knjižnici na svijetu

U ponedjeljak, 26. srpnja, novaci su s magistrom i samostanskom kuharicom posjetili benediktinsku opatiju u Admontu. 

Admont je ljetovalište i centar za zimske sportove, smješten u dolini rijeke Enns u Štajerskoj. Najimpozantnije zdanje u ovom malom mjestu svakako je benediktinska opatija, sagrađena 1074. godine, s bogatom knjižnicom i muzejom. U ovoj opatiji je nekada živjelo i do 200 redovnika. Danas ih je niti deset. Opatiji pripada i 20-ak redovnika raspršenih po raznim župama, od kojih su neke i po 120 km udaljene od opatije.

Iz Graza smo krenuli poslije objeda i u Admont stigli oko 15:30. Srdačno nas je dočekao p. Gebhard, rodom iz Osijeka, koji nas je odmah poveo u razgledavanje knjižnice i muzeja. Benediktinska knjižnica u Admontu je najveća samostanka biblioteka na svijetu: broji oko 200.000 svezaka, 530 inkunabula i 1400 rukopisa. Barokna dvorana knjižnice, duga preko 70 metara, potječe iz XVIII. st. Ubrzo nakon izgradnje (1776. godine) postala je poznata i kao „osmo svjetsko čudo“. Njezin izgled rezultat je zajedničkog rada više baroknih umjetnika. Biblioteku je prema bečkoj nacionalnoj knjižnici sagradio Josef Hueber, zidni oslik radio je Bartolomeo Altomonte, a drvene elemente, kao i dekorativne skulpture, izradio je Josef Stammel.

Nakon razgledavanja knjižnice, posjetiti smo povijesni muzej i sakralnu zbirku. Opatija raspolaže i Prirodoslovnim muzejom na 3600 kvadratnih metara izložbenog prostora. Muzeje zajedno s knjižnicom posjeti oko 80.000 posjetitelja svake godine. Nakon razgledavanja muzeja zaputili smo se u crkvu, koja je sagrađena u neogotičkom stilu, a njen interijer rese barokni zidni oslik i barokni oltari. Nakon kratke zajedničke molitve u crkvi naš domaćin nas je ugostio u samostanskoj blagovaonici posluživši nas večerom. 

Puni dojmova i zahvalnosti zaputili smo se nazad u Graz obećavši patru Gebhardu da ćemo ga, ako Bog da, posjetiti i iduće godine s novom generacijom novaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.