Posjet misionara

Salezijanac don Danko Litrić, misionar iz Ruande, posjetio je bosonoge karmelićanke u Brezovici u subotu, 28. kolovoza, na spomendan sv. Augustina. Slavio je zajedno s njima Euharistiju, a u uvodnim mislima osvrnuo se na sv. Augustina, za čije se obraćenje na kršćanstvo molitvom  zauzela, s velikom vjerom i upornošću, njegova majka sv. Monika. Ona je primjer da se s vjerom može sve postići kod Gospodina.

U prigodnoj homiliji predvoditelj slavlja protumačio je Riječ Božju oslanjajući se na misna čitanja toga dana. Tako je između ostalog rekao: „Riječ Božja je upućena svima. Isus govori o tome kako Gospodin daje svojim slugama talente. To su darovi koje Gospodin svakome daje po njegovim sposobnostima da ih koriste za sebe, ali i za druge. Bog sve to čini iz ljubavi prema nama. On nas je stvorio iz ljubavi. O nama ovisi kako se koristimo onim što smo primili od Boga. A primili smo sve; znanje, govor, ruke, noge… Sve smo to primili, ništa nije naše.“ Neke smo talente primili preko drugih: roditelja, učitelja, vjeroučitelja, prijatelja. Kao Isusovi učenici, sve što nam je Bog dao trebamo koristiti s ljubavlju i za druge.

Pri kraju homilije don Danko je poručio kako ne smijemo tražiti da se drugi prilagode nama, već se mi trebamo prilagoditi drugima, kao što smo čuli u prvom čitanju (1 Sol 4,9-11) koje govori o zajedništvu, o bratstvu, o ljubavi. Potom je zaželio da molimo Boga da možemo dobro koristiti njegove darove. Pa kad nas pozove sebi da nam rekne: „Dobri slugo, uđi u Kraljevstvo svoga Gospodara“ (Mt 25,14-30).

Na kraju misnoga slavlja don Danko se predstavio prisutnim vjernicima rekavši da je već 40 godina misionar u Ruandi i da su prilike tamo vrlo teške zbog zabrane kretanja i zabrane djelovanja školama, Crkvi, socijalnim ustanovama uslijed pandemije koronavirusa. Naglasio je da je narod jako siromašan, te da su političke prilike nesklone siromašnima i Crkvi, da više sirotinje umire od gladi nego od korone jer ne smiju izlaziti iz kuća, ići raditi i privređivati za život. Naposljetku je sebe, svoju misiju i subraću, te sve stanovnike Ruande preporučio u molitve vjernika i sestara te im je udijelio misionarski blagoslov.

Prijateljsko druženje nastavilo se u govornici, gdje su sestre još detaljnije bile upoznate s djelovanjem don Danka u Ruandi i s tamošnjim prilikama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.