Četvrti dan Generalnog kapitula

O. General je podnio izvješće o stanju Reda, a na početku izjavio da sada zapravo počinje rad Generalnog kapitula. Tri prethodna dana su očito bila tek zagrijavanje, ali su svejedno uključena u cijenu od 2450 eura po kapitularcu (u što nije uračunat trošak puta ni pića kod obroka).

Ne treba zaboraviti da je sadašnji General, o. Saverio, diplomirani profesor književnosti, što se itekako moglo doživjeti u nadahnutom govoru koji je održao te zaslužio dugačak pljesak cijele dvorane, i koji ćemo nastojati prevesti na hrvatski čim to bude bilo moguće. Mali problem je u tome što je cijeli govor intoniran isključivo kritikom otpora inicijativi da se izmijene sadašnje Ustanove, tako da ne donosi ništa što ima pozitivno u Karmelskom redu. Osim sofisticirano umotanog kritizerskog tona, tu je još i obilježje općenitosti: da se nekoliko puta ne spominje da je riječ o Karmelskom redu, čovjek bi mogao pomisliti da je riječ o bilo kojem redu – nijednom ne citira naše svece, nego sve temelji na isusovačkim statistikama i citira samo njihove, isusovačke, Konstitucije za motivaciju svoje „reforme“, koju uostalom nikad nije jasno i glasno iznio i obrazložio u posljednjih dvanaest godina.

Usprkos gore iznesenom o djelomičnoj i neautentičnoj viziji Karmelskog reda, analiza postojeće situacije o. Saverija je vrijedna razmatranja, i pojedini elementi su vrijedni daljnje elaboracije. Ovdje ćemo iznijeti sažetak njegova viđenja kamo ide Red, formuliranog u četiri izazovne tvrdnje kojima želi potaknuti na razmišljanje i promjenu mentaliteta više nego na promjenu propisa, kako veli, iako mu je prava nakana mijenjati propise, zbog čega se žalio na Izvanredni definitorij 2019. koji mu to nije dozvolio.

Evo provokativnih teza kako ih je oblikovao o. Saverio, poticajnih za daljnje razmišljanje, te za osobnu i zajedničku izgradnju:

  1. Karmel je sve više apostolski, a sve manje kontemplativan, zauzet više vanjskim djelima nego molitvom.
  2. Briga za zajednički život nije više toliko od središnje važnosti, koliko to postaju zahtjevi pastoralnog djelovanja.
  3. Formacija naših mladih, osim u novicijatu, usmjerena je više na svećeničko ređenje i vršenje svećeničke službe nego na sazrijevanje i učvršćivanje našeg redovničkog i karizmatskog identiteta.
  4. Različitosti naših regija i okružja stavljaju na tešku kušnju jedinstvo našeg Reda – tradicionalna samostalnost provincija prema našem dosadašnjem pravu preobražava se u neovisnost do te mjere da su iz pojedinih provincija već stigli prijedlozi da se Red u budućnosti organizira kao neka vrsta federacije okružja.

Od malobrojnih konkretnih prijedloga o. Saverija, kao najpraktičnije vrijedi istaknuti: uvođenje jednog ili dva službena jezika za cijeli Red; uvođenje međunarodnih zajednica po provincijama, osobito formativnih; pravnu promjenu Ratio institutionis Reda; uvođenje posebne godine učvršćivanja karmelskog identiteta nakon svečanih zavjeta (i svećeničkog ređenja) po uzoru na treću godinu novicijata kod isusovaca.

Popodne slijedi rad po jezičnim skupinama, a nakon toga rasprava na plenumu.

Izvještaj o. Generala na više jezika

 

Ovo su vrata od moje sobe – ona kraj prozora, dakako.

Svaki dan nam mijenjaju posteljinu i čiste sobu, tako da je nekima od nas to malo i neugodno, da nas tako lijepo drže.

o. Dario Tokić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.