Peti dan Generalnog kapitula

Generalni ekonom, o. Paolo De Carli (Venetska provincija) podnio je na izuzetno transparentan način izvještaj o ekonomskom stanju Reda, Generalne kuće i samog Generalnog kapitula koji je u tijeku. Zahvalio se i svom predšasniku, o. Attiliju Ghisleri (Milanska provincija), koji je kroz dvadesetak godina vodio generalnu ekonomiju u ekonomski vrlo zahtjevnim vremenima za Red, i kojemu je cijeli plenum iskazao priznanje velikim spontanim pljeskom.

O. Paolo je naglasio tri međusobno tijesno povezana kriterija iz dokumenta „Ekonomija u službi karizme i poslanja“ iz 2018.: transparentnost, povjerenje i odgovornost. Odgovornosti se ne bi smjele povjeravati ukoliko nema povjerenja i transparentnosti, koja sa svoje strane stvara i učvršćuje povjerenje te otvara mogućnost za preuzimanje novih odgovornosti. Povod za ovakav govor je manjak nadzora i netransparentnost koja se kasnije negativno odražava ne samo na određenu osobu i provinciju, nego i na cijeli Red. Ukoliko jedan ekonom nije prikazao vanjskim institucijama i  dobročiniteljima transparentan izvještaj u što su sredstva utrošena, kasnije cijeli Red ima poteškoće ili uopće zapriječen pristup sredstvima te institucije ili dobročinitelja – i to se izgleda događalo. Pomoću grafičkih prikaza jasno su prikazani prihodi i troškovi, te na vrlo zanimljiv način udio provincija grupiranih po kontinentima u prihodima i troškovima Generalne kuće. Svi iznosi su, dakako, informacije rezervirane za kapitularce, ali se može iznijeti informacija da je u podmirivanju troškova rada Generalne uprave udio europskih karmelskih provincija 92,5 %, a onih iz obaju Amerika, Afrike, Azije i Australije svega 7,5 %. Provincijale se podsjeća da postoje tri obveze doprinosa Generalnoj kući prema našem zakonodavstvu: a) godišnji doprinos; b) povrat za ostvarene troškove; c) doprinos za misije. Osobito se za misije primjećuje inverzija doprinosa: na početku šestogodišta 40 provincija je dalo doprinos za misije, a deset nije; a na koncu šestogodišta deset ih je dalo, a 40 nije. Godišnji doprinos treba odrediti provincijalni kapitul, te, premda bilo skromno, i siromašne provincije trebaju makar simbolički doprinositi radi održavanja svijesti i ispravnog mentaliteta u pogledu uzajamnog pomaganja. O. Paolo je poručio da se više ne primaju doprinosi izraženi u odsluženim misnim nakanama, te je naveo nekoliko tehničkih napomena za ispravno obavljenje uplate sredstava na račun Reda.

U drugom dijelu prijepodneva, o. General Saverio Cannistra’ bio je pozvan iznijeti prijedlog o promjeni strukture Generalnog definitorija. Nakon skoro 45 minuta izlaganja nije bilo jasno o kakvom se prijedlogu točno radi, pa je o. Luigi Gaetani (Napuljska provincija) zamolio da se taj prijedlog podijeli kapitularcima napismeno, a o. Martin Martinez (Meksička provincija) je istaknuo da ne bi trebalo unaprijed ograničavati budućeg novog generala nekom novom strukturom Generalnog definitorija, nego mu s izborom dati i povjerenje da si odabere suradnike kako to bude smatrao najprikladnijim. O. Saverio je odgovorio da nam je dao samo upute za razmišljanje, a nikakav konkretan prijedlog. Ipak, iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da je odustao od svoje namjere  da neka zemljopisna područja liši njihova predstavnika u Generalnom definitoriju, a među njima je trebao biti i Srednjeuropski coetus kojemu mi pripadamo.

U popodnevnom dijelu će se po jezičnim skupinama raspravljati o ekonomskom izvješću, nakon čega će biti završni plenum.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.